Sainte Génèvieve – patrónka Paríža a savojské špeciality v Paríži

0
2210

Tip na prechádzku v Paríži, v tichu starého Paríža, vzdialení od turistických davov. Prejdite k Panthéonu, obíďte ho po ľavej strane, hneď za ním sa váš pohľad zastaví na kostole Saint-Etienne du Mont z XV. storočia. Po ľavej strane od kostola sa spustite dolu uličkou rue Montagne Sainte-Génèvieve, nie sú na nej žiadne veľkolepé pamätihodnosti, ale je najstarším miestom V. parížskeho okrsku a švrť Montagne Sainte-Génèvieve bola obývaná už v Staroveku. Tí, čo majú radi ticho, pieskovcové fasády parížskych budov a tí, ktorí majú pasiu vo fotografovaní, si určite prídu na svoje. Na začiatku ulice vás víta zelená fasáda kaviarne-reštaurácie Gaudeamus, na druhej strane úzkej cesty krčma anglického štýlu.

Kamarátka nedávno vysvetľovala mojej dcére, že Sainte Génèvieve je patrónkou Paríža. A tak som zvedavo vyťukala na googli meno tejto svätice. Génèvieve sa narodila v roku 422 v Nanterre (západné predmestie Paríža) a je pôvodom legendy, že vďaka nej voda v Nanterre má liečivé účinky.

Attila, kráľ Hunov, vošiel do Francúzska s mocnou armádou, ničiacou všetko, čo im prišlo do cesty. Jeho blížiaci sa príchod do Paríža zalarmoval obyvateľstvo, obyvatelia sa chystali hromadne mesto opustiť. Geneviève, celou svojou vierou v Boha k ľudu prehovorila a vyhlásila, že nepriateľ sa od Paríža vzdiali, ak sa Parížania začnú pôstiť, modliť a strážiť. A Huni skutočne zmenili smer ich pochodu, Paríž bol zachránený.

Neskôr Paríž napadol Childéric, v obkľúčení hrozil hlad. Geneviève sa postavila na čelo tých, ktorí išli hľadať zásoby potravy, zaviedla ich po mesto Troyes, a napriek nebezpečenstvám nepriateľov sa expedícia šťastlivo vrátila. Hoci Childéric bol pohanom, vzdal úctu cnosti Génèvieve, a podobne ho v skutkoch nasledoval aj jeho syn Clovis, ktorý udelil väzňom slobodu, zakaždým, keď svätica za nich prosila. Génèvieve zomrela vo veku 89 rokov, 5 týždňov po smrti Clovisa, prvého francúzskeho kresťanského kráľa.

Ak hľadáte sympatickú reštauráciu v Paríži, kde sa chcete uchýliť na niekoľko príjemných hodín v sychravom chladnom zimnom počasí, dovolím si vám dať tip na drobnú (je pravda, že v Paríži sú drobné takmer všetky reštaurácie) reštauráciu „Etoile du Berger“, ktorej majiteľka má síce ázijský „look“ a obsluhujúci je očividne Talian, avšak na savojské špeciality sú v Paríži neprekonateľní. Zasadnite za malý stolík pod stropom s drevenými brvnami, na ktorých okrem niekoľkých párov starých lyží, visia rôzne iné kuriozity, od drobných plyšových mikulášov po klietku s umelou sliepkou.

 

Hoci jedálny lístok je bohatý a pestrý, na tomto mieste si všetci hostia objednávajú buď „fondue bourguignonne“, keď vám ku kotlíku s horúcim olejom s vínom a inými prísadami, prinesú tanier s kúskami rôznych typov mäsa, ktoré si v kotlíku za hlučného praskotu oleja smažíte, alebo „fondue savoyarde“, kde ku kotlíku s horúcim roztopeným syrom vám prinesú veľký košík s kúskami chleba, tanierom údenej šunky, šalátu, alebo zemiakov a to všetko si dlhými kovovými paličkami pekne namáčate do taveného syra. A napriek sýtosti a kalóriám hlavného jedla, ako dezert rozhodne nemožno vynechať „fondue au chocolat“, keď vám ku kotlíku s čiernou tekutou horúcou čokoládou prinesú tanier s kúskami rôznych druhov ovocia, ktoré si do horúcej čokolády namáčate.

Jedlo je tak chutné, sympaticky prezentované v kovových kastrólikoch ohrievajúcich sa na malom ohníku priamo na vašom stole, že atmosféra dobrosrdečnosti je v reštaurácii priam nakázlivá, hostia si spokojne mädlia ruky, komentujú, tešia sa zo života. A obsluhujúci sa spokojne prechádza od stola k stolu, kde-tu zreguluje silu ohňa na ohrievačoch na stoloch a teší sa z radosti hostí, ktorá sa im usadila na tvárach.
Adresa reštaurácie Etoile du Berger: 42, rue de la Montagne Sainte- Génèvieve, telefón 01.43.26.38.87. Cena menu zahŕňajúceho ako hlavné jedlo „fondue savoyarde“ a ako dezert „fondue au chocolat“ je 22 euro. S pocitom hladu určite neodídete.

 

Viac fotografii nájdete v albumoch na facebook stránke – Facebook.com/Zaujimavosti
Pripravila Maria Dopjerova-Danthine, autorka knihy Paríž – moja láska, môj život.