Pistácie, zelené oriešky pochúťkou aj zdraviu prospešnou bombou

0
5383

pistacie, autor Tomáš, ZaujimavostiPistácia sa v mnohom podobá na kešu, aj preto, že sú si botanicky podobné. Oriešky, ktorým mnohí nevieme odolať a aj napriek vysokej cene si ich najmä počas sviatkov doprajeme, by sme si pritom viacerí mali dopriať najmä pre naozaj vysoký obsah zdraviu prospešných látok o ktorých si ešte povieme viac. Pistácie pochádzajú z malého stromu Pistacia vera dorastajúceho do výšky 10 metrov, ale pre lepšie schopnosti zberu plodov sa zastriháva a upravuje viac do dlhej šírky. Má schopnosť dobre rásť pri úprave konárov aj v šírke a stále správne rodiť. Pôvod tohto stromu a plodov nájdeme v starej Perzii a širšej oblasti strednej až západnej Ázie. Práve krajiny ako Irán, Irak, ale tiež v malej miere Afganistan a iné arabské krajiny, patria medzi najväčších vývozcov pistácií do sveta. Od 19. storočia sa do pestovania pistácií vo veľkom pustili aj na východe USA.

Zloženie a účinky pistácií
Pistácie obsahujú až 60 percent tukov, ďalej vysoký obsah bielkovín a potom cukrov. Fytosterol, ktorý plody obsahujú, podľa niektorých výskumov podporuje odbúravanie nebezpečného cholesterolu a tiež pôsobí účinne v boji proti rakovine. Podobne ako kešu, aj pistácie sa môžu pýšiť vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín a to konkrétne kyselinou linoleovou a linolovou, množstva minerálov (draslík, vápnik, fosfor a železo) a vitamínov, najmä vitamín E schopný brániť bunky. Pravidelná konzumácia pistácií na lačno podľa niektorých odborníkov môže už v priebehu 6 týždňov upraviť hladinu cholesterolu až o 10 percent. Avšak pozor, malo by ísť o max 20, alebo 25 orieškov denne s vynechaním nedele.
Pistácie majú overený účinok pri chudnutí a liečbe rakoviny hrubého čreva vďaka svojej výnimočne účinnej vláknine. Podporujú správnu činnosť a stav srdca a zároveň cievneho systému. Podľa niektorých zdrojov majú aj účinok na zdravie pleti, nervovej sústavy, pôsobia proti stresu. Dokonca vyslobodzovanie orieškov zo škrupiniek niektorí labužníci považujú za terapiu a psychologické uvoľnenie.

Využitie v gastronómii
Pistácie sú charakteristické svojou chuťou a výnimočné obsahom zdraviu prospešných látok. Majú charakteristickú zelenú farbu, ktorú spotrebiteľ výhradne pražených pistácií často nepostrehne. Na trhu sú k dispozícií solené a pražené, prípadne sa dajú zohnať aj nepražené, ale len v špecializovaných predajniach. Strom vyžaduje teplejšie počasie a preto v prípade záujmu ho je možné pestovať len doma. Plody sa využívajú v kuchyni pri výrobe nátierok, krémov, pri výrobe cukroviniek. Známa je pistáciová zmrzlina patriaca medzi obľúbené príchute.