Daň na víno – takú blbosť vymyslí len naša vláda

0
1331

Len naša vláda je schopná vymyslieť takú blbosť ako daň na víno. V EÚ by to bola rarita a tých rarít v daniach a v politike máme myslím až priveľmi veľa. Francúzsko má nízku daň len symbolickú aby vďaka nej mohli počítať štatistiky predaja. Tá nijak nikomu neublíži. Naši vinári nie sú tiež nadšení zo zavedenia dane. Víno je predsa len niečo, čo si vie každý vyrobiť doma, funguje mu u nás tradícia, vinárstvo má u nás bohatú históriou ale aj veľký význam. Sú dokonca stáročia známe lokality, kde je víno nie len na erboch obcí, ale aj na erboch rodín, v ľudových piesniach aj básniach. Niečo, ako víno k niektorým našim lokalitám patrí a zavedenie dane by z toho veľký kus odlomilo.

Naši politici opäť raz vedia niečo lepšie ako odborníci
Naši politici sú zrejme automaticky vstupom do svojej funkcie aj odborníkmi na absolútne všetko. Vedia, že zavedenie dane prinesie len úžitok. Komu? Štátnej pokladnici z ktorej nie je čo kradnúť, tak ju treba naplniť? Politici si vedia dokonca aj predstaviť to, že by daň fungovala už v blízkej dobe. To sú tí istí politici, čo vedia aj ako postaviť dom, no najmú si na to robotníkov, tí istí, čo vedia ako sa vymení defekt, no urobí to za nich vodič. Víno poznajú asi tak ako niečo, čo má pár farieb a tečie to z fľaše no na fakt, že do tej fľaše to niekto musí dať a celé víno pripraviť, akoby sa zabúdalo. Vinárstvo je pritom jeden z pokladov a výnimočnou oblasťou robiacou Slovensku výborné meno. Namiesto toho, aby sa zaviedla daň len pre dovozové vína a podporil sa tak domáci produkt a domáce vinárstvo, chce sa zaviesť celoplošná daň.

Aká by bola realita?
Realita politikov nezaujíma. Aby sa vôbec mohla zaviesť daň, muselo by vinárstvo zmeniť nie len skladové postupy a techniku, ale najmä by sa muselo mnohé investovať do evidencie, do skladovania, papierovania, cena by nakoniec mohla vínu ešte výrazne ublížiť. Stačí jedno percento, aby to ublížilo aj malým prevádzkam a predajcom. Nuž a ak by bola náhodou naozaj daň za víno, už si vínko len tak sused od suseda nekúpi, lebo neodvedie daň. Dnes už vďaka rôznym novinkám vo vláde môže sused na suseda nažalovať aj podozrivo veľa peňazí, ktoré sa odzrkadľujú na dvore a vybavení domu (fakt by ma zaujímalo, odkiaľ stará Poláčková vie, že som kúpil nový televízor a že pod konferenčákom je červený huňatý koberec), aj podivné správanie oproti bývajúcej starenky, ktorá zanesie občas koláče doktorovi, aby sa jej trochu povenoval a nejaké to slovko spolu prehodili. Nejaké vinobranie, alebo obyčajný predaj vínka niekde na dedine? Zabudnime.

To čo funguje dobre priťahuje nutnosť zmien
Dosť, že dažde zničili kvety vína, poškodili prirodzené opeľovanie a úroda bude veľmi nízka, ešte aj politici sa chcú vyvŕšiť na niečom, čo zatiaľ dobre fungovalo. Ak niečo šlape ako má, je vždy otázkou času, kedy sa toho chytí nejaký blbec s múdrejšími rečami. Tie sa zmenia na činy a tie len dokážu, že pred tým to šlo naozaj bez problémov. Žiaľ toto je ale slovenská realita.