Bezlepková diéta – jej vlastnosti, dôvody a stravovanie celiatikov

0
3468

Bezlepková diéta je jediným riešením pre zabránenie prejavov chorôb ako je celiakia, Duhringova dermatitída a alergia na lepok. Je to diéta spočívajúca v snahe pre elimináciu konzumácie potravín obsahujúcich lepok (čiže glutén) zo stravy. Radí sa medzi špeciálnu zdravotnú diétu.

Bezlepkovú diétu musia dodržiavať ľudia, ktorých črevné steny nie sú schopné spracovať lepok v potravinách. Princíp bezlepkovej diéty je v podstate jednoduchý – musíte zo svojho jedálnička vynechať potraviny obsahujúce lepok. Základom je vylúčiť pšenicu, raž, ovos, jačmeň a výrobky z nich. Je potrebné sa vyvarovať všetkých potravín , ktoré obsahujú aj stopové množstvo lepku. Základné potraviny obsahujúce lepok: múka, pečivo – celozrnné aj biele, krupica, cestoviny, ovsené vločky, müsli a cornflakes, a ďalšie výrobky obsahujúce pšeničný škrob (mäsové výrobky, mliečne výrobky, cukrovinky, pivo …).

Čo konzumovať pri bezlepkovej diéte?
Bezlepková diéta je popisovaná ako bielkovinová, pretože je pri nej odporúčaná predovšetkým konzumácia mliečnych výrobkov a mäsa. Ku vhodným potravinám patrí: kvalitný tvrdý syr, tvaroh, jogurty a kyslé mliečne výrobky, chudé mäso, kvalitné šunka, vajcia. Súčasťou bezlepkovej diéty by mala byť aj zelenina a ovocie, ktoré je zdrojom vitamínov a vlákniny. Ako prílohu možno odporučiť ryžu, pohánku, proso, strukoviny alebo zemiaky. Pre domácu výrobu bezlepkového pečiva je vhodná múka bez lepku, ktorú nájdete v obchodoch so zdravou výživou.

Výhody bezlepkovej diéty

  • pre nealergikov môže zlepšiť stravovanie jedla
  • diéta zníži aj hmotnosť vďaka vylúčeniu bieleho pečiva
  • naštartuje metabolizmus

Nevýhody bezlepkovej diéty

  • alergici musia poctivo vyberať vhodné jedlá a potraviny
  • treba študovať zloženie potravín
  • zužuje sa výber konzumácie potravín

S bezlepkovou diétou sa dá žiť rozumne a plnohodnotne. Existujú špeciálne predajne s bezlepkovými potravinami, najmä pečivom. Finančne je táto diéta veľmi náročná, bezlepkové potraviny sú niekoľkonásobne drahšie, než bežné. Bezlepkové potraviny môžu byť označené medzinárodným symbolom „preškrtnutý klas“.

Pripravila Katarína