Aperitív a digestív: podávanie, typy, vlastnosti a rozdiely

0
10537

V bežnom živote mimo gastronomické odvetvie sa môžete často stretnúť s pojmom aperitív, kým na druhej strane sa často zabúda na pojem digestív. Pre vysvetlenie pojmov pokladám za prínosné priniesť aspoň malý prehľad o tom, čo možno pokladať za aperitív, čo za digestív a aké sú och vlastnosti a rozdiely. Aperitív a digestív, jeho zloženie a spôsob podávania závisí od typu akcie, avšak tvorí dôležitú súčasť stolovania.

Aperitív
Aperitív má jednoduchú úlohu, ktorú tuší azda každý čitateľ. Má povzbudiť chuť do jedla, najmä má však telo a žalúdok pripraviť na prísun jedla. Vo všeobecnosti sa s aperitívom stretnete na oslavách vo forme prípitku, ktorý tvorí najčastejšie korenené víno na spôsob Cinzana, ale aj Vermutu, či pálenky. Aperitív tvorí samostatný chod pred predjedlom, či jedlom a podáva sa pri stole už pripravený pred usádzaním hostí, alebo počas neho. Záleží od typu akcie, príležitosti, oslavy… Nie je podmienkou alkoholický nápoj, v čom sa mýlia mnohí. A ak má byť alkoholickým, naopak nesmie byť silným a už vôbec toho nemá byť veľa.

Aperitív musí spĺňať tieto podmienky:

  • aperitív má povzbudiť do jedla
  • nemá zasýtiť a naplniť brucho hneď pred jedlom
  • pokiaľ ide o alkoholické nápoje, nesmie ísť o silný alkohol
  • pokiaľ ide o nealko nápoje, je dobré ich podávať v menšom pohári
  • najlepšie, ak ide o nápoj nie po celý čas dostupný na stole pre ďalšie dopĺňanie
  • nesmie ísť o priveľmi sladké nápoje, aby nezostala zmenená chuť v ústach
  • záleží aj o období, v teplom období je vhodnejšie voliť menej alkoholické nápoje
  • silný alkohol ako aperitív zablokuje celú chuť jedla a ľahkých nápojov počas neho

Aké nápoje sú najčastejšie:
Najčastejšie využívanými a aj konzumentmi očakávanými sú vermutové korenené ľahké vína. Dobre chutia, neobsahujú veľa alkoholu a nemôžu nikoho uraziť. Časté sú aj klasické vína, môže ísť o šumivé vína, alebo nie husté ovocné šťavy. Ničím neobvyklým je aj malé pivo.

Digestív
Digestív je pojem, ktorý nepozná ani viacero našich reštaurácií a ani MS Word. Ide o nápoj, ktorý má úlohu tentoraz nie podporiť chuť do jedla, ale skôr úlohu podpory trávenia a peristaltiky čriev. Nemusí sa podávať po jedle, keďže po jedle nebývajú ľudia bez pohybu na svojom mieste. Takže digestív sa podáva k poslednému hlavnému chodu. Pre digestív je vhodné použiť nápoj iný ako aperitív, teraz s vyšším obsahom alkoholu. Môže ísť o perlivý nápoj, bežne je obľúbené pivo. Digestív má v tele dôležitú úlohu – pomáha tvoriť enzým pepsín a činnosť žlčníka. Veľmi sú vak odporúčané kvalitné značky tvrdého alkoholu, alebo tradičné ovocné liehoviny. Ako digestív si konkrétne vieme predstaviť becherovku, jägermeister, kvalitné brandy, gin, Absint, raki, ouzo, fernet, ale aj vermut, ktorým nič nepokazíte ak sa neopakuje ako ten istý z aperitívu.