Syndróm karpálneho tunelu, časté ochorenie ruky žien a programátorov

2
9761

Ruka a kapilárny kanálikSyndróm karpálneho tunelu je jedno z najčastejších ochorení ruky a najviac postihuje ženy. Môže za to najmä preťažovanie ruky a opakujúca sa námaha na ruku. Vážne zdravotné problémy tak môžu získať, pokiaľ sústavne vykonávajú jednu prácu, prípadne namáhajú len jednu z rúk. Často sa toto ochorenie objavuje u kuchárok, rôznych manuálnych robotníkov a robotníčok, ale tiež je chorobou programátorov, keďže postihuje často aj ľudí používajúcich počítač – klávesnicu a myš a vyvolávajú tak tlak najčastejšie na pravú ruku. Nevyhnú sa tomu však ani maséri, ktorí naozaj zásadne zaťažujú aj práve tieto miesta na ruke. Syndróm však nemusí byť vždy podmienený len manuálnou záťažou na ruku, preddispozície zúženia kanálu môžu byť dedičné, ale aj podmienené inými zdravotnými komplikáciami a stavmi. Ovplyvniť a spôsobiť ho tak môže napríklad aj cukrovka, obezita, alkohol, zlyhávanie obličiek, tehotenstvo, hypotyreóza, Pagetove ochorenie a rôzne formy nádorových ochorení.

Z anatomického hľadiska
Karpálny kanál, alebo tunel sa nachádza v zápästí. Ide o kanálik medzi kosťami a väzmi zápästia ohýbajúcimi niektoré prsty. Hlavný väz zápästia, pod ktorým sa kanálik nachádza sa nazýva flexorový retinakul. Nachádza sa tu aj veľký nerv. Má na starosti citlivosť motoriky väčšiny prstov, spôsob uchopenia predmetov a hrá naozaj veľmi dôležitú úlohu v celom živote človeka. Syndróm vzniká vtedy, keď dochádza k stláčaniu nervu.

Príznaky syndrómu karpálneho tunelu
V prvom rade sa môže výskyt tohto syndrómu prejavovať bolesťami v zápästí, ktoré sa prejavujú najčastejšie pri práci, no náhle v rovnakom type bolesti prekvapia aj vtedy, kedy nič so zápästím nerobíte. Nastupuje mravčenie, alebo pálenie v miestach zápästia až v prstoch. V následných stupňoch štádia príznakov môže ísť o silné bolesti tejto časti ruky, ktoré pokračujú aj v noci, keď je ruka v pokoji. Ruka slabne, nedokáže uchopiť predmety ako pred tým, je menej obratná. Palec na ruke vtedy nedokáže postihnutý natiahnuť tak, že sa bez problémov dotýka koreňa malíčka (na tej istej ruke samozrejme).

Možnosti ako znižovať riziko
Mnohí ľudia riešia tento problém až keď je neskoro a začne sa ich týkať. Niektorých ľudí nemusí za celý život postihnúť, no žiaľ zväčša postihne tých ľudí, do ktorých by sme to najmenej povedali. Spôsob, ako sa mu vyhnúť je snažiť sa nezaťažovať ruku nadmerne a neustále v rovnakom pohybe. V prípade opakujúcej sa činnosti ako je napríklad sedenie za počítačom je priam nutnosť venovať sa aj inému pohybu, športu, precvičovaniu tela, chrbta a celých rúk v nejakých pravidelných cvikoch, napríklad každé dve hodiny. Najlepší spôsob je zmena pracoviska, pokiaľ začíname badať problémy a konzultácia s neurológom, ktorý môže nasadiť liečbu vitamínovými injekciami. Vďaka pôsobeniu vitamínov sa môže stav zlepšiť, avšak aj ide o prípad vážnejší, problém sa rieši operačne. Pomôcť môžu aj protizápalové liečivá, ktoré pôsobia na opuchnuté šľachy. V nie vážnych prípadoch pomáha dlaha, nosená počas obdobia kľudu, čiže odpočinok a počas spánku. Vo vážnych prípadoch je nutná operačná liečba.

Operácia karpálneho tunelu
Klinika venujúca sa operácií ruky pokladá problémy s karpálnym tunelom a syndróm karpálneho tunelu ako súbor ťažkostí s ním, za vôbec najčastejšiu zdravotnú komplikáciu týkajúcu sa ruky (mimo poranenia kože a rezné poranenia). Operácia pozostáva z nutnosti úpravy prostredia kanálu, prerušenia príliš hrubého väzivového pruhu a z neurolýzy, čiže zbavenie nervu hrubšieho obloženia. Operácia prebieha buď pod celou narkózou, alebo lokálnou, ktorá znecitliví len ruku o čom rozhoduje lekár a môže to podmieniť aj typ pacienta. Nedávna operácia známej začínala hlbokou ihlou a operáciou, ktorá bola bezbolestná, citeľný bol len pri operácií tlak. Po ústupe účinkov narkózy však prichádza bolesť, ktorá sa často rieši silnejšími liečivami proti bolesti. V prípade problémov na oboch rukách nie je vhodné operačne riešiť obe ruky naraz a je dobré si medzi nimi nechať rozostup niekoľko mesiacov. Cena zákroku sa pohybuje od 100 EUR až po 250. Záleží však od mesta a vykonávajúceho chirurga.

Comments are closed.