Spinocelulárny karcinóm, rakovina kože spôsobená aj opaľovaním

0
16069

Rakovina kože, healthguruSpinocelulárny karcinóm, alebo Squamous Cell Carcinoma (SCC) je druhou najčastejšou formou rakoviny kože. Pri tomto ochorení, ktoré zväčša postihuje ľudí v staršom veku je možné pozorovať začervenanie a vytvorenie pľuzgiera, či nehojacej sa rany, prípadne môže ísť o extrémny rast kožných buniek – vtedy hovoríme o aktinickej keratóze, teda o bujnení buniek kože, kedy môžu byť sprievodnými javmi šupinaté výrastky na koži odlišnej farby, môžu vzhľadom pripomínať otvorené rany, či rôzne zdanlivé nečistoty, výrastky, no stredné a ťažšie formy sa vyznačujú výrazným krvácaním a vysokou bolestivosťou. Spúšťačom tohto druhu rakoviny je z 90% priveľa UV žiarenia počas života človeka. Choroba postihuje hlavu, ruky, ramená, nohy, prípadne krk. Na hlave si pritom nevyberá a postihuje od pokožky vo vlasoch aj pery, líca, okolie nosa, uší, ale aj očné viečka. Predzvesťou tohto ochorenia môžu byť zmeny pigmentácie, menšie kožné výrastky a namáhanie ďalším vystavovaním UV žiarenia už postihnutých miest.

Rakovinou kože každoročne ochorie viac pacientov ako na iné formy rakoviny. O rakovine kože sa totiž stále nehovorí ako o veľkom riziku, hoci je smrteľnou. Rakovina má tendenciu tvoriť sa na miestach, ktoré boli vystavované slnku a najmenej chránené pred žiarením. Oveľa vyššie riziko zisku tohto druhu rakoviny majú ľudia používajúci solária, keďže len minimálne svoje telo chránia a priamo vystavujú pokožku žiareniu opakovane. Podľa výskumov je možné hovoriť o výraznom zvýšení výskytu rakoviny u ľudí, čo sa sem tam na slnku spália, alebo nenatierajú ochranným krémom.

Liečba
Jediným spôsob, ako diagnostikovať spinocelulárny karcinóm je biopsia kože vykonaná dermatológom. Biopsia spočíva z odobratia vzorky tkaniva a odoslania do laboratória. Na šťastie je rakovina kože v mnohých prípadoch liečiteľná a tak môže lekár vybrať vhodný druh liečby v závislosti od rozsiahlosti nádoru a jeho štádia. Pokiaľ je nádor lokalizovateľný a jasný, môže dôjsť k jeho vybratiu spolu s menšou časťou zdravej kože v jeho blízkosti. Časť zdravej kože sa odoberá pre možnosť porovnania rozsahu a rozdielu zdravého tkaniva od napadnutého, prípadne môže odobraté tkanivo priniesť dôkaz o tom, že ochorenie sa rozšírilo aj ďalej. Existuje tiež niekoľko rôznych procedúr a chirurgického odstránenia ale tiež sa používa aj ožarovanie. Viaceré spôsoby liečby je pritom nutné opakovať a podstupovať kontroly dermatológom. Pri veľmi slabých počiatočných prejavoch rakoviny kože môže pomôcť fotodynamická terapia (PDT), ktorá používa svetlo odstraňujúce rakovinové bunky reagujúce s látkou, ktorá sa nanesie na pokožku. Táto metóda je rozšírená najmä v zahraničí.

V našich končinách je možné sa stretnúť aj s laserom. Neodporúča sa ignorovať zmeny na tele a pri tomto druhu rakoviny spoliehať sa na bylinkárstvo a vlastnú medicínu. Rakovina sa z liečiteľnej formy môže šíriť do lymfatických uzlín a iných častí tela.

foto: Video, youtube Health Guru