Hemoroidy či „zlatú žilu“ má každý, prejavia sa až bolesťou

2
2955

Podľa štatistík sa hemeroidy vyskytujú až u 75 % ľudí od 25 rokov. Ľudovo nazývaná i „Zlatá žila“ je pre každého človeka psychický stres hlavne pre bolesť na práve takomto mieste. Tá môže byť dokonca tak intenzívna až obťažuje život človeka, hlavne jeho kvalitu. Hemoroidy sú prirodzenou súčasťou každého ľudského tela, avšak v momente ich zväčšenia a zapálenia sa vytvárajú zrazeniny, alebo uzly, ktoré sú obdobou kŕčových žíl. V snahe neznechutiť čitateľa nebudú v tomto článku žiadne fotografie príkladov.

Hemoroidy poznáme vnútorné a vonkajšie. Vnútorné najčastejšie súvisia s nadmernou námahou pri vyprázdňovaní čreva, niekedy dochádza k ich vystúpeniu z konečníka. Často sa prejavujú krvácaním jasnočervenej farby a tvorbou hlienu, bolesť sa prejavuje často až v pokročilých štádiách. Vonkajšie hemoroidy sú síce menej časté, a lokalizujeme ich často v okolí análneho otvoru vo forme malých mäkkých uzlov. Vonkajšie hemoroidy nie sú bolestivé, ak nie sú zapálené.

U hemoroidov rozoznávame 3 štádiá:

  1. Štádium sa prejavuje rozšírením žíl, mierne rozšírenie bez závažnejších problémov, často sa prejavujú slabým krvácaním po stolici, pacient tento jav pozoruje stopy krvi.
  2. Štádium sa vysúva do análneho kanálika, no samostatne sa vráti späť. Príznakom v tomto štádiu je svrbenie a pálenie v konečníku. Často sa vyskytuje i krvácanie.
  3. Štádium je špecifické v tom, že príznaky sú rovnaké ako pri druhom štádiu, rozdiel je však v tom ,že hemoroidy vychádzajú pri vyprázdňovaní von z konečníka, no manuálne ich pacient zatlačí späť.
  4. Štádium je však najzávažnejšie a sú pre neho charakteristické trvalé ťažkosti, kedy hemoroidy vyčnievajú z análneho otvoru a nedajú sa manuálne zasunúť späť. Pacient krváca, svrbí ho daná vystúpená oblasť a pociťuje výrazné bolesti.

Etológia hemoroidov sa opiera aj o oneskorené vyprázdňovanie, či dlhodobé státie. Manipulácia s ťažkými bremenami je tiež faktor podmieňujúci vznik hemoroidov. Ďalšími faktormi sú obezita, či akútne silné hnačky, ale i nádorové ochorenia, či poškodenia pečene. U tehotných pacientok pre tlak, ktorý vytvára maternica na cievy a spomaľuje motilitu čriev, sa výskyt ešte zvýši. Z ľudových povier zakladá čiastočne na pravde aj riziko dlhého vysedávania na záchode s novinami, alebo knihami. Zbytočné „tlačenie“ a nie príliš ideálna poloha pre konečník vie totiž narobiť svoje.

Predchádzanie hemeroidom
Základom je strava, nemusí to byť nič radikálne, ako by radili doktori a špecialisti na výživu. Úplne stačí zmäkčiť stolicu. Jednoduchá pomoc je Psyllium, ktoré kúpite v každej lekárni. Vláknina skorocelu indického sa užíva už viac ako 2000 rokov proti hnačke a zápche. Tí, ktorí ju veľmi nemusia, alebo ju nepoznajú, si vlákninu miešajú s jogurtom. Iným stačí lyžica s vodou a takto rozmiešaný ho vypijú. Psyllium napomáha vyčisteniu čriev a teda zmäkčuje stolicu, ktorá neskôr nespôsobuje tlak. Tým sa znižuje jeden z rizikových faktorov.
Dostatok vhodných tekutín môžete zabezpečiť aj pravidelným obedovaním polievky.

Pri hygiene je dôležité dbať na neparfumovaný a biely toaletný papier a po defekácii, inak povedané po vykonaní potreby, je dôležité umyť konečník a jeho okolie, avšak v práci, alebo škole je toto často nemožné, preto vyhľadajte neparfumované detské obrúsky. Dvíhanie ťažkých predmetov nechajte na iných, spôsobovalo by to totiž tlak, ktorý je pri týchto ťažkostiach nežiadúci.

pripravila ZS pre Zaujimavosti

Comments are closed.