Choroby: Vitiligo, ochorenie vraj aj Michaela Jacksona

0
4172

Vitiligo je kožné ochorenie, ktoré azda najviac nechcene preslávil Michael Jackson a v nedávnej dobe aj fotografie jeho deti, ktoré vraj výskyt tohto ochorenia dokazujú aj u nich. Vitiligo je podobné na ochorenie albinizmus, kde opäť dochádza k strate pigmentácie, avšak nie na celom tele, ale len lokálne. Vitiligo sa môže prejaviť v dospievaním, v dospelosti ale aj počas staroby. Vzniká pri zániku buniek melanocytov, ktoré v koži a vo vlasoch produkujú pigmentové farbivo melanín. Ochorenie sa prejavuje vznikom bielych fľakov na pokožke. Môže to byť hocikde. Na tvári, lakťoch, miestach rúk, prstoch na chrbte. Pokiaľ sa objaví na pokožke hlavy, aj vlasy v tomto konkrétnom mieste sú svetlejšie od ostatných vlasov na hlave.

Vitiligo najviac postihuje krk, hlavu, ruky ale aj genitálie chrbát a prsia. Najskôr sa začne prejavovať ako biely okrúhly fľak na pokožke, presnejšie v pokožke. Ten sa môže rozširovať, pričom na okrajoch sa pigmentu hromadí viac a môže byť pokožka tmavšia. Lokálne vitiligo postihuje len časť tela, žiaľ sú známe aj diagnózy celého vitiliga postihujúceho celé telo. Černoch postihnutý vitiligom napriek prvkom ako veľká pera, tvar lebky či hlas s vitiligom získa na niektorých miestach belošskú pokožku. Beloch zas o niečo svetlejšiu, ako bežne má.

Príčiny ochorenia
Dosiaľ sú príčiny neznáme. Napriek podobnosti s albinizmom ide o ochorenie nepredvídateľné. Poškodenie melanocytov je možné aj počas veľmi silnej stresovej situácií, po úmrtí v rodine, veľmi závažným situáciám, kedy stres zapríčinil výpadky a zničenie melanocytov. Jednou z možností je tiež, že vzniká pri omyle imutného systému. Pri hľadaní podrobnejších informácií na internete môžete naraziť aj na vysvetlenie, že biele krvinky si pomýlia melanocyty s cudzím prvkom v tele a snažia sa ho zničiť. To je zrejme spôsobené nejakou zmenou melanocytov, alebo ich mutáciou, že sa biele krvinky takto zachovajú. Ďalším dôvodom môže byť dedičnosť ochorenia, no nie je podmienkou. Vitiligo môže byť sprievodným javom pri ochorení štítnej žľazy, preto pri výskyte vitiliga a jeho potvrdenia kožný lekárom je dobré si vyšetriť aj štítnu žľazu a ďalšie orgány.

Liečba
Ako pri mnohých ochoreniach, ktoré sme si spomenuli, ani tu nebýva liečba vždy účinná. Je dobré sa vyhýbať silnému slnku, prijímať betakarotén, ktorý pomáha pigmentácií. Hlavným úsilím liečby je ochorenie zastaviť a melanocyty obnoviť. Liečivom najúčinnejším je kortikoidová mastička, prípadne niekto odporúča PABA vitamín B (para-aminobenzoovú kyselinu) ale aj svetelné terapie. Je však spôsob, ktorý si podľa mnohých vybral aj Michael Jackson. Jemu ochorenie diagnostikovali v roku 1986. Pri postihnutí len niektorých častí tela je možné docieliť stratu farby aj vo zvyšku, aby sa farba nakoniec vyrovnala na tele celkom. Tento proces je nezvratný, pokožka na celom tele bude o poznanie výrazne svetlejšia a vyrovnaná. Miesta s vyšším pigmentom celkom stratia pigment a vyrovnajú sa odtieňu postihnutému vitiligom. Depigmentácia je časovo náročná procedúra, do ktorej sa bežný kožný lekár u nás vôbec nepustí.

Problémy a život s vitiligom
Vitiligo nie je smrteľné ochorenie, ani ovplyvňujúce život. Problémové môže byť v rámci pohybu na slnku. Najhorší problém je však estetický. Na neho sa potom viažu psychické problémy, pokiaľ ide o problém ovplyvňujúci umiestnenie v spoločnosti, nechcenú pozornosť verejnosti a podobne.