Choroby: Jačmeň na oku, alebo jačmenné zrno, inak Hordeolum

0
12360

Prečo si nechodiť s prstami a rukami po očiach a očných viečkach nám ako deťom už hovorili rodičia. Mnohí to berú ako jednu z tých rád, ktoré musia rodičia povedať, aby vyzneli dôležití. Pravda je však taká, že majú pravdu ak hovoria, že s toho môžete ochorieť. Dokonca nie ani zriedkavým ochorením.

Jačmeň na oku, odborne nazývaný hordeolum, býva pomerne častým ochorením očného viečka, ktoré sa môže vyskytnúť u niekoho raz, alebo viac krát v živote, iných nemusí postihnúť nikdy. Ide o dráždivý pocit cudzieho telesa v oku, prípadne o pocit rezanej padnutej mihalnice v oku, ktorý neustále trvá, pokračuje opuchom oka až do miery zníženia viditeľnosti privretím viečka na postihnutom oku. Ide o zápalové ochorenie, ktoré sa prejavuje sčervenaním, napuchnutím a bolesťou.

Najčastejšie je ochorenie vyvolané oslabenou imunitou, ale vyvolať ho môže cukrovka, zápal žliaz slinných alebo mazových, či hormonálne poruchy. Celkom iným dôvodom je namáhanie očí a pretieranie si očí špinavými rukami, celkovo pretieranie očí prstami rúk, z ktorých môžu prechádzať baktérie priamo do očí. Ochorenie môže byť šírené aj prachom. Špinavé ruky je teraz nutné chápať nie ako ruky zašpinené od oleja, ale ruky, ktoré nie sú čerstvo celkom vydezinfikované, pretože nedezinfikované ruky sú z lekárskeho pohľadu špinavými. Bežné stafylokoky z pokožky sú bezproblémové, pokiaľ sa dostanú do oka arovno ku kanálikom na viečku, jačmeň je na svete.

Najskôr prichádza bolesť, skôr než vizuálne ochorenie pozorovať. Viečko sčervená, a proces trvá len pár hodín, kedy sa začne prejavovať aj opuch. Opuch sa vyplní hnisom pomerne rýchlo, do jedného dňa je viečko navreté a bolestivé. Stav oka a obsah látok, ktoré viečko obsahuje môže mierne ovplyvniť videnie. Stav nie je stály a permanentný. Jačmenné zrno, pokiaľ nie je stav vážny samo dožije a po pár dňoch celkom zmizne. Pokiaľ trvá viac ako týždeň, je dobré vyhľadať lekára. Ten môže zrnu pomôcť vytiecť chirurgicky, čo je úkon bezbolestný v lokálnej anestézii, no vyžaduje sa nezbrklosť a netrhanie hlavou v nevhodnej chvíli. Oftamológ poskytne masti, ktorými si aj po úkone je potrebné viečko potrieť. Masť pomôže doliečiť miesto a najmä zaistiť, aby sa na miesto neuživila infekcia.

Ako a vyhnúť jačmennému zrnu:
Vyhnúť sa mu je možné dodržiavaním hygieny a samozrejme udržiavaním očných viečok v čistote. Na očné viečka azda ani neexistujú prípravky výhradne pre tento účel, ale prípravky vhodné aj na použite tohto druhu. V lekárni dostať bórovú vodu alebo mastičky na preventívne ošetrovanie a starostlivosť viečka a okolia očí.

Ako liečiť jačmeň na oku:
Liečba, pokiaľ ide o ľahšiu formu je možná aj doma. Domácich receptov je mnoho, po pravde a stručne, postačí teplý obklad a opakovať ho niekoľko krát, alebo ešte lepšie bylinný hojivý obklad a veľmi dobré je prijímať B-komplex vitamíny. Snažiť sa posilniť imunitu a udržiavať miesto čisté. V lekárni sú k dispozícií aj ako cmúľacie tablety. Taktiež v lekárni odporučia niektoré vodičky na ošetrenie celého oka, či len viečka s jačmeňom. V prípade veľmi veľkého opuchu, ktorý zabraňuje pohyb oka, alebo videnie, nejde o ľahkú formu, ale nutnosť vyhľadať lekára. Sami si v tej chvíli pomôžete len veľmi ťažko. Vlastnoručné narezanie a vytečenie hnisu sa neodporúča pre vysoké riziko infekcie, na ktorú je postihnuté miesto o niečo viac náchylnejšie.