Amazon minie 2,25 milióna eur na vyvinutie „sociobota“

0
2161

Alexa od Amazonu vám pomôže s vybavením každodenných minipovinností, no na zmysluplnú konverzáciu je prikrátka. Amazon sa preto rozhodol, že vyhlási univerzitnú súťaž dotovanú 2,25 miliónmi eur, v ktorej sa súťažiaci pokúsia pre platformu vyvinúť sociobotov a zvýšiť tak jej sociálnu inteligenciu. K dispozícii im bude Alexa Skills Kit a Washington Post im na tréningové účely poskytne svoj korpus.

Ako to bude prebiehať

Amazon umožní vlastníkom Alexy testovať navrhnuté boty. Po rozhovore ohodnotia úroveň konverzácie. Ich feedback bude kľúčový pre vyhodnotenie súťaže.

Súťaž potrvá rok a jej výsledky sa budú vyhlasovať naživo počas novembrovej konferencie AWS re:Invent. Amazon chce víťazov Alexa Prize vyhlasovať každoročne.

Tím, ktorý vyvinie najlepšieho sociobota pre Alexu, vyhrá 450-tisíc eur. Ak sociobot zvládne „zrozumiteľne a pútavo“ konverzovať 20 minút, ich univerzita získa 900-tisíc eur. Ďalších 900-tisíc sa rovným dielom rozdelí medzi 10 ďalších tímov, ktoré získajú aj hardvér so systémom Alexa, služby Amazonu AWS a podporu od vývojárov samotnej Alexy.

Jednou z najťažších vecí na konverzácii je počúvanie. To je aj dôvod, prečo sa v popkultúre často stretávame s osobnými asistenčnými programami, ktoré ich majitelia využívajú ako bútľavú vŕbu. Čoskoro možno nebudú len vernými poslucháčmi, ale aktívnymi účastníkmi rozhovoru.

Zdroj: https://techcrunch.com/2016/09/29/amazon-to-spend-2-5m-on-university-competition-to-build-socialbot/?ncid=rss&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Techcrunch+%28TechCrunch%29&utm_content=FaceBook&sr_share=facebook