Wildstar posúva žáner MMORPG správnym smerom, preview hry

0
1491

WildstarUž 3.6.2014 budú oficiálne spustené servery novej online hry s názvom Wildstar. Mali sme možnosť otestovať ju v prípravnom štádiu a ponúkame vám niekoľko krátkych odsekov s prvými dojmami.

Čo je to MMORPG?
Pre tých z vás, ktorí veľmi neholdujú počítačovým hrám, objasníme situáciu. Skratka pochádza z anglického Massively Multiplayer On-line Role Playing Game, čiže masívne hraná online hra na hrdinov. Na začiatku hry si vytvoríte postavu podľa svojho gusta, zvolíte jej všetky atribúty (napr. pohlavie, rasa, vzhľad, zameranie a povolanie..) a s touto postavou prežívate najrôznejšie dobrodružstvá, plníte úlohy, bojujete s nepriateľmi, zbierate predmety atď. Detaily ohľadne tohto žánru nájdete aj na Wikipedii.

Príbeh Wildstar v skratke
Na začiatku si zvolíte jednu z dvoch frakcií – Dominion alebo Exiles. Zatiaľ čo Dominion sú silá, organizovaná masa jednotlivcov zjednotená pod vedením Cisára, ktorého všetci uctievajú ako poloboha, Exiles je komunita ktorú spája nenávisť voči Dominionu a snaha o nájdenie nového, slobodného domova. Podľa toho, ktorú stranu si zvolíte, sa bude odvíjať váš príbeh.

Wildstar Gameplay preview

Po niekoľkých výcvikových misiách na vesmírnej lodi, sa ocitnete na práve objavenej planéte Nexus. Obidve frakcie ju považujú za svoj nový domov a tak isto obidve sa snažia odhaliť tajomstvo rasy Eldanov –technologicky pokročilej rasy, ktorá sa vyparila z galaxie a zanechala po sebe množstvo stôp a svojich výtvorov, na tejto planéte. Popri odhaľovaní stretnetemnožstvo rôznych postáv, prežijete najbizarnejšie dobrodružstvá a hlavne sa dobre zabavíte, pretože autori sa s Nexusom naozaj vyhrali.

Humor a narážky
Hra bola ohodnotená ako hra pre mldež, takže je vhodná aj pre mladšie ročníky. Humor je svojský – miestami detinský, inokedy zas plný narážok, ktoré pochopia iba starší hráči. A to robí z hry Wildstar, napriek kreslenej grafike, hru pre každého.

Grafika a hudba
Po grafickej stránke hre nie je čo vyčítať. Pre maximálne detaily potrebujete mať skutočne výkonný, herný počítač, no zážitok určite stojí za to. Pohľad z vrcholov vyvýšenín, na rozľahlé pláne či pohoria pod vami, sú úchvatné. Všetko to podčiarkuje orchestrálna hudba, ktorá sa dobre počúva, hoci občas je zjavná hudobná slučka. Veríme však, že na tom sa ešte zapracuje.

Hrateľnosť
Hra sa ovlána ako každé klasické MMORPG, ovládanie je teda intuitívne a na úvod vás všetko potrebné naučí obrázkový tutoriál, ktorý sa vždy zobrazí v pravú chvíľu. Zadané úlohy sa plnia ľahko, sú dobre vysvetlené a pokiaľ sa stratíte, na miesto vás spoľahlivo dovedie šípka, ktorú si viete kedykoľvek aktivovať. Aby ste všade nemuseli pešo, časom si dokážete postaviť (alebo kúpiť) vozidlá a zábava tak dostane doslova vyššie obrátky.

Wildstar Gameplay preview

Novinky oproti iným hrám
Tých je hneď niekoľko. Ako prvé je dodatočné zameranie vašej postavy. Na výber máte 4 zamerania – Bádateľ, Vojak, Osadník a Vedec. Každé zo zameraní má vlastné bonusové misie na splnenie a odhalí vám inú časť bohatého pozadia príbehu. Bádateľ odhaľuje najtajnejšie zákutia planéty. Vojak stráži obsadené územie, Osadník stavia budovy a dopravné prostriedky, no a Vedec skúma všetko, čo sa mu dostane pod ruku. Vskutku zaujímavé poňatie a nevšedný bonus do už aj tak zaujímavej hry.

Ďalšou skvelou vecou je možnosť ukončiť misiu na diaľku. Po splnení zadania nemusíte merať dlhú cestu späť na miesto, kde stojí postava od ktorej ste úlohu dostali. Stlačením klávesu jej jednoducho zavoláte, a všetko je vybavené. Na diaľku dostanete nie len odmenu, ale aj zadanie novej úlohy. Veľmi pohodlné a originálne.

Wildstar Gameplay preview

Za zmienku stojí aj možnosť pozbierať všetky okolité predmety (ktoré sa dajú zbierať) stlačením jedného klávesu, čím ušetríte čas a môžete sa venovať zábavnejším veciam, ako klikať na 7 rôznych vecí, ktoré vypadli napríklad zo zabitej príšery alebo z odomknutej truhlice. Ďalej tu nechýba ani možnosť PvP (boj hráča proti hráčovi), zakladanie gíld a rôznych spoločností a pre tých, ktorí radi čítajú, autori pripravili nedozerné množstvo letákov, správ a technických tabuliek, ktoré je možné zbierať do svojej vlastnej, elektronickej encyklopédie. A za ich zber je – samozrejme – aj nenajký ten bonus navyše.

Pay to play
Toto označenie sa používa pri hrách, za ktorých hranie musíte pravidelne, mesačne platiť. Je to tak. Nie len že si musíte zakúpiť hru Wildstar ako takú, po 30 dňoch začínate za ňu platiť mesačné poplatky, inak vám bude odmietnutý prístup do hry. V závislosti od toho, na ako dlho si účet predplatíte, zaplatíte za mesiac hrania približne sumu od 7€ do 11€.
Avšak pokiaľ máte dosť času a viete v hre nahonobiť nejaké tie herné peniaze, existuje možnosť ako hrať Wildstar zadarmo. Tou odpoveďou je permanentka CREDD. Tá predlžuje pobyt v hre o 30 dní a v reálnom Wildstar obchode stojí cca 14€. Je však možné ju ponúknuť priamo v hre prostredníctvom aukčného domu, kde ju môžete odkúpiť za herné peniaze a takto si zadarmo predĺžiť čas hrania.

A keďže túto hru bude hrávať aj mnoho zahraničných hráčov, ktorí sú na podobné veci zvyknutí, môžete si byť istí, že o ponuku týchto permanentiek nebude núdza.

Celkový dojem
Celkový dojem z hry je veľmi pozitívny. Hra má spád, zaujímavý dej ktorý vás prilepí k monitoru na dlhé hodiny a vďaka širokým možnostiam, sa na planéte Noxus nebudete mať čas nudiť. Svet je farebný, divoký, miestami bizarný – a hlavne zábavný.

Pokiaľ si chcete zahrať nejaké to MORPG ktoré má šťavu a vyčnieva z radu, Wildstar je odpoveďou na vaše hľadanie. Predobjednať si túto hru môžete z obchodu českého distribútora – spoločnosti COMGAD – a v takom prípade získate okrem bonusov do hry aj možnosť zahrať si beta verziu Wildstar, vždy po jej sprístupnení.

Planéta Noxus a váš osud vás očakávajú s otovrenou náručou – a ostrými tesákmi!

Pripravil Maiden z redakcie Slovenciny.com