Nová disneyovka Vaiana mieri do slovenských kín

0
3635

Nová disneyovka Vaiana

Štúdio Walt Disney prichádza s novou, strhujúcou animovanou rozprávkou Vaiana. Tvorcovia filmov Ľadové kráľovstvo a Zootropolis sa tentokrát vybrali na ďalekú Oceániu, aby nám priblížili krásu a kultúru týchto exotických miest. Pripravte sa na parádnu vizuálnu lahôdku, ktorá nás v týchto premrznutých dňoch aspoň trochu ohreje a zlepší náladu. Napínavý príbeh o odvážnom dievčati, ktoré sa rozhodne zachrániť svoj ľud, dorazí do našich kín už začiatkom decembra.


Tip redakcie: Autobusová stanica v Bratislave – ako to s ňou vyzerá


Rozprávka vzdáva úctu ľuďom a tradíciám tichomorských ostrovov

Príbeh filmu je silno inšpirovaný ústne podávanou históriou ľudí žijúcich v Oceánii, kam tvorcovia osobne vycestovali, aby objavili autentické tance, jedlá a tradičný spôsob života tamojších domorodcov. Precestovali celé Fidži, Samoa a Tahiti. Strávili veľa času v miestnych komunitách, jedli lokálne jedlá s náčelníkmi a odhalili aj tajomstvo typického umenia Oceánie – tetovanie a drevorezby. Tvorcovia dokonca v rozprávke použili aj najznámejší tradičný tanec Maorov na Novom Zélande s názvom „haka“.

MOANA’S MISSION — Maui (voice of Dwayne Johnson) may be a demigod—half god, half mortal, all awesome—but he’s no match for Moana (voice of Auli‘i Cravalho), who’s determined to sail out on a daring mission to save her people. Moana's first challenge is convincing Maui to join her. Directed by Ron Clements and John Musker, produced by Osnat Shurer, and featuring music by Lin-Manuel Miranda, Mark Mancina and Opetaia Foa‘i, “Moana” sails into U.S. theaters on Nov. 23, 2016. ©2016 Disney. All Rights Reserved.

Objavovanie vôd Tichého oceána bolo vždy neodmysliteľnou súčasťou kultúry Oceánie. Starí Polynézania našli cestu cez more, objavili mnohé ostrovy bez použitia moderných nástrojov, len pomocou svojej znalosti prírody, hviezd, vĺn a prúdov. Po celé stáročia, najväčší navigátori na svete suverénne plávali vodami Tichého oceánu a odrazu, asi pred 3000 rokmi, sa ich cesty zastavili a nikto doteraz nevie prečo.

Oceán ako hýbateľ

Režisér Ron Clements hovorí: „Od mnohých ľudí, ktorých sme na našej ceste stretli, sme počuli, že oceán ostrovy od seba nedelí, on ich spája. Moreplavba je pre ľudí tu žijúcich zdrojom pýchy, súčasťou ich identity.“ Hrdosť a pocit spolupatričnosti k oceánu sa stali základom príbehu. Preto sa hlavná protagonistka, aj samotný film volá v pôvodnom znení „Moana“. Toto slovo znamená v mnohých polynézskych jazykoch „oceán“.


Tip redakcie: Prvý trailer k filmu Ghost in the Shell je konečne vonku


Oceán je ústredným hýbateľom príbehu, živým organizmom s vlastným charakterom. Zvolí si Vaianu, aby našla zlodeja, boha Mauiho a zachránila svoj ostrov a jeho ľud pred temnotou, ktorá sa začína prebúdzať. Najväčšiu výzvu pre animátorov predstavovala práca na vierohodnom stvárnení vody, oceána, jeho nekonečných podôb a premien. Voda sa totiž na plátne objavuje až 80% času.

Podarí sa húževnatej, nebojácnej 16-ročnej dievčine Vaiane zachrániť svoj ostrov? Napnite plachty a vydajte sa spolu s vašimi deťmi za dávnym príbehom oceánu…

Do slovenských kín bude nová disneyovka Vaiana uvedená 1.12. 2016 aj so slovenským dabingom.

Čítajte tiež:

Brad Pitt je vychudnutý a zostarol. Môže za to náročný rozvod.

Protimonopolný úrad začal preverovať zákazku s predstavením predsedníckeho loga

Recept na šťastie hľadajme na Filipínach