Zrnková káva: Čo by ste o nej mali vedieť?

0
3819

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Okrem toho, že vďaka kofeínu skvele nakopne náš organizmus, obsahuje aj mnoho zdraviu prospešných látok. Už samotný pojem káva u človeka evokuje vôňu a chuť kvalitne upražených zŕn. Patríte medzi kávových fajnšmekrov? Otestujte sa, koľko toho viete o zrnkovej káve.

kava

Kávovníkové zrno

Kávovníkové zrno možno priradiť k uzavretej nádobe, v ktorej sa nachádzajú látky – arómy a oleje. Tie vznikli pri pražení a vytvárajú chuťový profil kávy. Všetky látky sa uchovávajú v zomletom zrnku najdlhšie jeden a pol mesiaca od jeho praženia. Po uplynutí tejto doby sa oleje vysušia a aróma vyprchá. Z tohto dôvodu je ideálne zrnkovú kávu zomlieť tesne pred jej prípravou. Zabezpečíte si tým ten pravý pôžitok z kvalitnej kávy.


TIP redakcie: Rýchlo a perfektne: Upravte sa ráno za pár minút

Arabica vs. Robusta

Arabica alebo kávovník arabský pochádza z Etiópie. Je to najstarší a najviac rozšírený druh kávy. Vyžaduje si zo strany farmárov značnú starostlivosť, preto je aj jej cena vyššia. Arabica má podlhovasté, zelenkavé a mierne kyslasté zrnká. Po upražení získava väčší chuťový potenciál – chuť môže pripomínať ovocie, kvetiny a rôzne druhy korení. Najväčším producentom tohto druhu zrnkovej kávy je Brazília a Kolumbia.

Robusta, inak nazývaná aj kávovník statný, pochádza z Konga a Ugandy. Pestuje sa v nižších nadmorských výškach a znesie aj vysokú teplotu a vlhkosť. Rastie a plodí rýchlejšie než Arabica. Kávovníkové zrno je žltozelenej farby a má zemitú, výrazne horkú chuť. V porovnaní s Arabicou obsahuje tento druh zrnkovej kávy viac kofeínu. Najviac Robusty sa vyprodukuje vo Vietname a Indii.

Spracovanie kávovníkového zrna

Hlavným cieľom je z plodu kávovníka získať potrebné zrná. Na to sa využívajú dve základné metódy – suchá a mokrá.

Pri „suchej metóde“ sa plody kávovníka sušia na ploche, kde svieti slnko. Počas sušenia sa zrná prehadzujú hrabľami. Po štyroch týždňoch sa vysušené plody dajú oddeliť od zvyškov dužiny a šupky.

V prípade „mokrej metódy“ sa dužina odstraňuje pomocou stroja – plody sa roztláčajú medzi dvoma plochami. Potom sa namáčajú do vody a podrobujú fermentácii. Po 24 hodinách nasleduje sušenie na slnku alebo v špeciálnych sušičkách. Keď sú plody vysušené, lúpacími strojmi sa z nich odstraňuje šupka. Táto metóda spracovania zrnkovej kávy sa využíva pre tie najlepšie druhy.

Surové, spracované zrnká putujú na kávovú burzu a odtiaľ do priažarní celého sveta.

Praženie kávy

Zrnková káva sa praží preto, aby získala arómu a chuť. Usušené zelené kávove zrno síce obsahuje podobné kyseliny, proteíny a kofeín ako pražená káva, chýbajú mu však tieto najdôležitejšie atribúty.

Praženie zrnkovej kávy prebieha v špeciálnych peciach, kde sú zrná zo všetkých strán obkolesené horúcim vzduchom – to umožňuje rovnomerné praženie. Počas tohto procesu prebieha aj mnoho premien. Dochádza k rozkladanie bielkovín, odparovaniu vody a karamelizácii. Zrnká takmer dvojnásobne zväčšujú svoj objem. Vo finálnej fáze praženia vznikajú rôzne prchavé látky, ktoré vytvárajú jedinečnú a nezameniteľnú arómu kávy.

Neexistuje jeden presný stupeň praženia, ktorý by spĺňal kritéria zdravej kávy. Aby však nedošlo k úplnému spáleniu kávu, zrnká sa musia po pražení rýchlo schladiť na príslušnú teplotu.

Jednotlivé druhy kávových nápojov

Espresso

Tento druh kávy býva často nesprávne nazývaný ako „presso“ alebo „expresso“. Ide o jedinečný kávový nápoj s objemom 20 – 30 ml, ktorý je vyrobený približne z 7,2 g mletej kávy.

Espresso Doppio

Príprava takejto kávy spočíva v použití dvojitej dávky espressa (14 – 20 g mletej kávy) a rovnako aj dvojitej dávky vody (60 ml).

Ristretto

Tento typ kávy je opäť podobný espressu – obsahuje rovnaké množstvo kávy a vody. Rozdiel je v dĺžke extrakcie, ktorá je v prípade ristretta kratšia. Káva je menej horká v porovnaní s espressom, ale má výraznejší chuťový profil.

Espresso Lungo

Patrí u nás medzi obľúbenejšie kávy ako samotné espresso. Lungo v podstate vzniká doliatím horúcej vody do espressa, väčšinou v pomere 1:1.

Cappuccino

Jeho základ tvorí espresso a pena – tá vznikne správnym napenením mlieka. Teplota mlieka je pri jeho šľahaní kľúčová. Nemala by presiahnuť 65 °C. Cappuccino sa radí medzi kávy s väčším objemom – 150 – 180 ml.

Caffé Latte a Latte Machiato

Latte sa pripravuje rovnakým spôsobom ako cappucino. Na jeho servírovanie sa však používa iný typ pohára.

Latte Macchiato býva podávané vo vysokých sklenených pohároch a malo by obsahovať tri vrtstvy – horúce mlieko, espresso a penu. Zaujímavosťou je, že espresso sa do nápoja nalieva ako posledné.

Zaujímavosti nielen o zrnkovej káve:

  1. Zrnková káva obsahuje viac kofeínu ako tá instantná.
  2. Káva je druhá najobchodovanejšia komodita na svete – hneď po rope.
  3. Mlieko v káve nepotláča účinok kofeínu.
  4. Bežná dávka kávy, ktorá je zároveň považovaná aj za bezpečnú, predstavuje 2-5 šálok.
  5. Káva ma odvodňovacie účinky a preto sa nezaraďuje do pitného režimu.
  6. Vstrebávanie kofeínu v ľudskom organizme je individuálne.
  7. Existujú charakteristické štýly praženia zrnkovej kávy – americký (svetlo pražené zrno) a taliansky a francúzsky štýl (tmavo pražené zrno).
  8. Celosvetová produkcia kávy je 160 miliónov vriec.
  9. Najviac kávy ročne vypije priemerný obyvateľ Fínska – až 11 kilogramov! Vedú dokonca aj nad Talianmi a obyvateľmi Južnej Ameriky.
  10. Káva obsahuje viac ako 200 zdraviu prospešných látok a má viac antioxidantov ako zelený čaj.

Foto: Bigstockphoto


Prečítajte si tiež: Kalisa Martin – nemala peniaze, no otvorila hotel