V Amerike sa narodilo dieťa, ktorého embryo bolo zamrazené 24 rokov

0
1858

Keď sa Tina a Benjamin Gibsonovci rozhodli mať dieťa, nemali ani tušenia, že počas toho zlomia svetový rekord. Malá Emma, narodená 25. novembra, je totiž výnimočná – jej embryo je vôbec najdlhšie zamrazené embryo, ktoré sa úspešne ujalo a prišlo na svet.

Embryoskop

Prvé dieťa, ktoré sa narodilo po tom, ako bolo ako embryo zmrazené, prišlo na svet v roku 1984 v Austrálii. V súčasnosti rastie počet embryí darovaných do kryobánk ročne o 25%. Takto si svoje embryo adoptovali aj Gibsonovci.

„Emma je malý zázrak,“ hovorí šťastný otec. „Myslím, že na to, že bola 24 rokov v mrazničke, vyzerá dokonalo.“

Riaditeľka laboratória, odkiaľ si párik bral svoje budúce dieťa, si na nich pamätá veľmi jasne. Bola pri tom, keď si prvýkrát prezerali vzorky. „To, čo povedala vtedy 25-ročná nastávajúca mamička, si zapamätám navždy: ‚‚Tieto embryá by pokojne mohli byť moje najlepšie priateľky.‘“

Pre mnohých je tento príbeh inšpiratívny. Dokazuje totiž, aký veľký potenciál má zamrazovanie embryí pre ľudí, ktorí nemôžu počať prirodzene.

Čítajte tiež:

5 najväčších mýtov o ženách, ktoré podvádzajú

Zmrazenie ženských vajíčok. Všetko, čo potrebujete vedieť


Zdroj: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/embryo-24-years-frozen-born-baby-longest-ever-tina-benjamin-gibson-emma-wren-nedc-tennessee-a8119776.html