Toto slovíčko vám podľa psychologičky pomôže skoncovať s každým zlozvykom

0
3433

Fajčenie, obhrýzanie si nechtov, časté pozeranie televízie…všetci máme zlozvyky, ktorých by sme sa chceli zbaviť. No tieto každodenné návyky je ťažké zlomiť, pretože ich máme hlboko zakorenené v našich mozgoch.

Čo teda môžeme robiť aby sme sa ich nadobro zbavili?

Podľa odborníčky, úspech spočíva v jednom jednoduchom slove – „nie“ .

Psychologička Amantha Imber hovorí, že zlozvykov je ťažké sa zbaviť, pretože sú prepojené s našim vžitým správaním a snažiť sa ísť proti nemu je pre mozog veľmi ťažké. Najjednoduchšie je v zlozvyku pokračovať avšak keď si poviete nie nebudem, prípadne to použijete v konverzácií s niekým iným, podľa Imber prevezmete kontrolu nad svojim správaním. Ak povieme: ,,Nejem sladké“ namiesto ,,nemôžem jesť sladké“ automatizujeme to a podľa toho aj konáme, hovorí Imber.

Povedzme, že sa pokúšate prestať jesť nezdravé jedlá, skôr ako poviete, že nemôžete jesť s burgrom hranolky, radšej povedzte, že nejete s burgrom hranolky.

Psychologička tvrdí, že ľudia, ktorí hovoria namiesto ,,nie“ (nevykonávam) skôr ak ,,nemôžem“ majú o 50% vyššiu pravdepodobnosť úspechu a vedia sa udržať pod kontrolou, pretože pri obmedzeniach tým vytvárajú možnosť výberu.

Imber tiež prezradila, že ďalší skvelý spôsob ako sa zbaviť zlozvyku je odstránenie pokušenia.

Ak sa napríklad pokúšate menej používať Facebook, Imber navrhuje vymazať aplikáciu Facebook z telefónu.

Tiež dodala, že najsilnejšiu vôľu majú ľudia ráno, preto ak sa snažíte o nejakú zmenu, je to vždy jednoduchšie cez deň ako večer. Chcete chodiť cvičiť? Potom sa ráno zobudte skôr a zacvičte si ešte pred prácou.