Projekt Sky Park: Keď 5 veží zatieni III veže

0
15392

Projekt Sky Park: 15 minút slávy pre bratislavské III veže situované v mestskej časti Nové Mesto sa pomaly končí. V užšom centre metropoly totiž vyrastú nové veže, ktoré sú na miestne pomery dosť nevídané. Dokonca, vraj nechajú v tieni všetky bratislavské stavby tohto typu.

Sky Park, ako projekt nových piatich veží plánovaných v Starom Meste pomenovali, patrí k najambicióznejším zámerom, s akými developeri pôsobiaci v Bratislave vôbec prišli. Investori z finančnej skupiny Penta ho vyzdvihujú do neba a už pri predstavení prvých vizualizácií sa nechali počuť, že realizáciou projektu posunú miestnu architektúru na vyšší level. Okolnosti spojené s prípravou projektu a neprajný pohľad verejnosti však potvrdzujú opak.

Víazom medzinárodnej architektonickej súaže pre developerský projekt Èulenova v Bratislave, ktorú vypísala investièná skupina Penta Investments, je britská architektonická kancelária Zaha Hadid Architects. Bratislava, 6. október 2010. Foto: SITA/Penta Investments Limited o.z.


Prečítajte si: Aký byt kúpite za 200 000 € v Bratislave a aký v Európe

Realizácia projektu Sky Park konečne na dosah

Prvé správy o definitívnom zahájení výstavby prišli len v auguste a tie potvrdili, že realizácia má konečne zelenú. Investori si určite vydýchli, nakoľko je to už šesť rokov, čo prebehli prvé prípravy. Celkový koncept návrhu sa viackrát upravoval, nakoľko cezhraničná spolupráca na projekte vyžadovala inovatívny prístup. Ťahanice však spôsobili aj problémy okolo získania stavebných povolení a územného rozhodnutia, ktoré sa nakoniec podarili vyriešiť.

Výstavba budov sa verejnosti nepozdáva

„Modernizácia“ Bratislavy v podaní najvplyvnejších developerov sa nie vždy páči aj ľudu. Projekt Sky Park je ďalším projektom, na ktorý sa časť verejnosti pozerá dosť skepticky a ani mnohí odborníci nie sú jeho realizáciou nadšení. Výstavba bytov v lokalite, kde dopyt po bývaní prekonáva všetky rekordy, je síce vítaná, no viacerí nevedia investorom odpustiť dizajn, ktorý u nás vôbec nevídať.

4961685021_67c600f880_o-1050x660

Projekt 5 veží nesie rukopis Zahy Hadid

Príčina nie veľmi podporovaného projektu z hľadiska jeho dizajnu spočíva v spolupráci Penty s architektkou Zaha Hadid. Dnes už zosnulá autorka mnohých prestížnych budov sveta bola prizvaná k príprave návrhu kontroverzných 5 veží. Jej nezameniteľný rukopis pretvára stavby v moderné umelecké diela, akurát na slovenské pomery je to dosť nezvyčajné. Developeri ale veria v správnosť svojej voľby a dúfajú, že netradičný návrh pritiahne pozornosť kupujúcich.

Prečítajte si: Neviem predať nehnuteľnosť, čo mám robiť?

Na záver ešte zopár faktov o projekte Sky Park

  • v prvej fáze sa vybudujú tri obytné veže
  • 31-poschodové objekty ponúknu viac ako 700 bytov
  • prvé byty chcú kolaudovať na konci roku 2018
  • počíta sa aj s plochou 3 000m2 občianskej vybavenosti – druhá fáza má priniesť dva administratívne objekty
  • investori ponúknu prenajímateľnú plochu 55 000 metrov štovrcových

Čo dodať? Projekt Sky Park vyzerá naozaj ambiciózne a vzbudzuje obrovské očakávania. Veľké plány, ktoré majú s projektom Sky Park investori, potvrdzujú slová jedného z manažérov projektu: „Sme presvedčení, že náš projekt vytvorí bývanie na doposiaľ nepoznanej úrovni a myslíme, že pri dosiahnuteľných cenách.“

Váš názor je pre nás dôležitý a zaujíma aj ďalších priaznivcov architektúry.

[socialpoll id=“2391443″]

Čítajte tiež:

Pozrite si výber najluxusnejších bytov v Bratislave, ktoré sú na prenájom

Xiaomi dobýva aj svet notebookov