Pražskej ZOO sa podaril unikátny kúsok: narodili sa tu mláďatká vydry hladkosrstej

0
4283

Ako vôbec prvej v kontinentálnej Európe sa podarilo pražskej zoologickej záhrade rozmnožiť vydry hladkosrsté. Tieto roztomilé vydričky pochádzajú pôvodne z oblasti Indie, Iraku a juhovýchodnej Ázie. Narodilo sa celkom sedem mláďatok, ktoré budú v starostlivosti nielen vydrej mamičky, ale aj pracovníkov zoologickej záhrady. 


Tip redakcie: Pozor! Tieto látky v kozmetike vám škodia


obrazok 1

Pražskú ZOO ročne navštívi viac než milión ľudí. Spokojne si v nej nažíva 4 716 zvierat (údaj z 31. decembra 2015). Ak si myslíte, že vydry sú v prírode bežné a mláďatká nie sú žiadnym fascinujúcim unikátom, vyviedeme vás z omylu.

Vydra hladkosrstá je druhý najväčší zástupca svojho druhu. Pražská ZOO vydry úspešne chová od roku 2013. Nikde inde, okrem ZOO vo Veľkej Británii, ich už nenájdete. Alarmujúco rýchlo miznú aj z voľnej prírody a preto sú vydry hladkosrsté zaradené medzi ohrozené druhy.

obrazok 2

Mláďatká sa učia plávať až vo svojich 12 týždňoch, keď im narastie prvá srsť odolná voči premočeniu. Prežívajú a rastú len vďaka materskému mlieku. Doba kojenia je obvykle tri až štyri mesiace. Samec sa na výchove a kŕmení nepodieľa. Až vo veku od ôsmich až deviatich mesiacov sa mladé vydry opovážia prvý raz vzdialiť od matky. Po jednom roku môžeme povedať, že sú vydry sebestačné. Ide o veľmi priateľské, hravé a spoločenské zvieratká. Už len pri pohľade na ne vám zmäkne srdce…

Zaujímavosť: vedeli ste, že vydry sa pri spaní na vode držia vzájomne za labky, aby neuplávali?

Foto: Vít Lukáš, FB Pražská ZOO