Jeden z najväčších tabakových výrobcov uvažuje, že v už nebude predávať tradičné cigarety

0
7409

Predaj cigariet dostal firmu Philip Morris International medzi svetovú tabakovú elitu.

Philip Morris však tvrdo pracuje na tom, aby vytvoril menej rizikovú alternatívu k tradičným cigaretám. Vedenie spoločnosti už dokonca uvažuje, že by v budúcnosti nepredávali bežné cigaretové výrobky, ktoré im v predošlých rokoch priniesli miliardové zisky.


Tip redakcie: Snapchat: Z apky na posielanie „nahotiniek“ sa stal silný marketingový nástroj


Čo na to výkonný riaditeľ Philip Morris?

40871423 - smoking cigarette

Andre Calantzopoulos, výkonný riaditeľ firmy Philip Morris bol od začiatku svojho funkčného obdobia u tabakového giganta otvoreným zástancom menej rizikových výrobkov.

S cieľom osloviť trh v centrálnom Londýne predstavila spoločnosť v Spojenom kráľovstve svoju najnovšiu technológiu takzvaných iQOS cigariet, ktoré nehoria, iba sa zohrievajú. Calantzopoulos poskytol nedávno rozhovor pre rádio BBC a naplno v ňom vyjadril dôveru v strategickú orientáciu, ktorou sa Phil Morris vybral svojimi plánmi znižovania zdravotných rizík vlastných výrobkov.

Calantzopoulos dokonca pripúšťa, že by v obchodnom modeli výrobcu obľúbenej značky Marlboro mohlo dôjsť k obratu o stoosemdesiat stupňov a celý by sa mohol orientovať na menej rizikové produkty. „Verím, že jedného dňa budú naše alternatívne výrobky dostatočne úspešné,“ povedal Calantzopoulos, „aby sme mohli začať zvažovať… postupné obmedzenie výroby cigariet.“ Výkonný riaditeľ podľa vlastných slov dúfa, že sa tak stane čo najskôr.

Môžu výrobky iQOS vytlačiť tradičné cigarety?

Z podnikateľského hľadiska má firma Philip Morris mnoho dôvodov orientovať sa na menej rizikové výrobky. Zatiaľ sa zdá, že výroba nabíjacích jednotiek iQOS a tuhých náplní, ktoré sa do nich vkladajú, stojí približne toľko, čo spoločnosť investuje do výroby klasických cigariet.

Jednotky iQOS budú síce pre užívateľov znamenať určité počiatočné náklady, no náplne by sa mali predávať za ceny podobné tým, ktoré fajčiar zaplatí za bežný balíček cigariet.

54675598 - sad lonely beautiful woman smoking cigarette and sitting on the porch during the rain

Predpoklady zdravotných prínosov užívania alternatívnych cigariet pred klasickými sú zatiaľ veľmi povzbudivé. Spoločnosť tvrdí, že modely iQOS produkujú približne o 90% menej škodlivých látok než bežné cigarety.

Stále však obsahujú nikotín a obhajcom zdravého životného štýlu sa stále nepáči predstava, že konzumenti by sa mohli dať zlákať menej rizikovými výrobkami a neskôr prejsť na klasické cigarety.

Philip Morris namieta, že podstatnejšia je šanca zmeniť existujúcich fajčiarov bežných cigariet na konzumentov výrobkov s nižším zdravotným rizikom, napr. iQOS. Po predstavení spomínaných alternatívnych cigariet na japonskom trhu možno konštatovať, že väčšina fajčiarov sa po vyskúšaní novinky rozhodla pokračovať v používaní. A to je oveľa lepší výsledok, než dosiahli mnohé iné konkurenčné výrobky, ktoré namiesto zohrievaného tabaku obsahovali skvapalnenú chemickú zlúčeninu na nikotínovom základe.

Je v tom nejaký háčik?

Niektorí dlhoroční odporcovia fajčenia sa k vyjadreniam spoločnosti Philip Morris a jej motívom na ďalšie kroky stavajú skepticky. Mnohí sa zhodujú, že ak majú alternatívne výrobky preukázateľne menší negatívny vplyv na ľudské zdravie, je s ohľadom na všeobecné zdravie našej spoločnosti rozumné podporovať prechod od klasických cigariet k tým zdravším.

Philip Morris však bude naďalej čeliť kritike, že výskum, ktorý sponzoruje, by mohol v podstate znamenať konflikt záujmov, čo by mohlo ovplyvniť výsledky. Aj napriek vedeckej etike a bezpečnostným opatreniam.

Spoločnosť v každom prípade bojuje s narastajúcou kampaňou proti konzumácii bežných cigariet po celom svete. Mnohé krajiny nielenže nasledujú vzor USA, no idú ešte o krok ďalej a používajú napríklad prázdne obaly bez nápisov či obrázkov, upozornenia veľkými písmenami a iné spôsoby, aby odradili užívateľov od fajčenia.

Philip Morris hľadá riešenie

Ak sa firme Philip Morris naozaj podarí nájsť riešenie, ktoré zabezpečí zákazníkom zážitok z fajčenia, zároveň prispeje k zlepšeniu všeobecného zdravia a vyrieši dlhoročné obviňovanie zo strany vládnych organizácií či zástancov zdravia, môže to tržbám z dlhodobého hľadiska iba pomôcť.

Fajčenie nezmizne zo dňa na deň a tradičné cigarety budú mať vždy oddanú klientelu. Podporovaním zdravšej alternatívy však Philip Morris dokazuje svoj realistický postoj k potrebe prispôsobiť sa svetu, v ktorom bude obľúbenosť bežných cigariet čoraz viac klesať – využívajúc pritom naplno svoje odborné skúsenosti a popularitu značky, ktorú spoločnosť vybudovala.

Zdroj: http://www.businessinsider.com