Päťročná Emily čoskoro vstúpi do menopauzy. Ako je to možné?

0
2009

Dievčatko z Nového Južného Walesu v Austrálii trpí vzácnou Addisonovou chorobou.

Emily Doverová dostala svoju prvú menštruáciu ako štvorročná. Narástli jej prsia, ochlpenie, trpí akné a začala sa potiť – v piatich rokoch je v puberte. Dcérku veľmi trápi, ako vyzerá, no jej rovesníci nedokážu pochopiť závažnosť jej ochorenia. V škole ju šikanujú pre jej veľkosť a pre to, že je iná.

„Emily nedostala šancu byť malým dievčatkom,“ hovorí jej 41-ročná mama Tam.

Hoci sa narodila zdravá, týždeň po narodení začala rapídne rásť a nemohla spať. V štyroch mesiacoch bola veľká ako ročné dieťa a v dvoch rokoch jej začali rásť prsia a tvoriť sa akné.

Po rokoch pátrania po príčine jej lekári v štyroch rokoch diagnostikovali Addisonovu chorobu. Ide o vzácny syndróm, pri ktorom telo neprodukuje dostatok dvoch kľúčových hormónov: kortizolu a aldosterónu.

Hoci sa táto choroba bežne vyskytuje u ľudí, ktorí prekročia tridsiaty rok života, v ojedinelých detských prípadoch môže vyvolať skorý nástup puberty. Hormónmi na jej potlačenie sa zase stimuluje menopauza.

Emily sa tiež nachádza v autistickom spektre a trpí úzkostlivou poruchou, čo sú bežné symptómy u ľudí s Addisonovou chorobou.

Tam má okrem Emily ďalšie dve zdravé deti. Pre svoju dcérku založila stránku na GoFundMe, vďaka ktorej by rada zafinancovala drahú hormonálnu liečbu.

„Túto stránku sme založili v nádeji, že nám pomôžete zmeniť život našej dcérky. Chceme len, aby mohla byť normálne päťročné dievčatko,“ píše sa na profile.

Čítajte tiež:

5 faktov o káve, o ktorých ste pravdepodobne netušili

Playboy „zajačiky“ prehovorili, ako sa naozaj žilo v Hefnerovej vile

Hneváte sa na partnera za to, čo urobil v sne – problém je vo vás


Zdroj: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/girl-period-age-four-faces-menopause-addisons-disease-emily-dover-new-south-wales-australia-a7992066.html