Overte si či nie ste aj vy ten, ktorý sa snaží každému vyhovieť

0
3028

Znie to nelichotivo, však? Snaha každému vyhovieť je často príznakom iného, vážnejšieho psychologického problému. Ako spoznáte, či nie ste prisluhovač?

Predstierate, že s každým súhlasíte

Počúvanie ľudí, s ktorými možno nesúhlasíte, patrí medzi dobré sociálne zručnosti. Ale predstieranie, že s ich názormi aj súhlasíte, len aby vás mali radi, môže viesť k rozhodnutiam, ktoré sa bijú s vašimi hodnotami.

Cítite sa byť zodpovední za pocity druhých

Vnímanie dopadov svojho správania na iných je zdravé. Ale ak si myslíte, že disponujete mocou na to, aby bol vďaka vám niekto šťastný, tak sa mýlite. Každý človek musí byť zodpovedný za vlastné emócie.

Často sa ospravedlňujete

Ak sa často obviňujete alebo sa bojíte, že vás z niečoho obvinia iní, môže to byť príznak väčších problémov. Nemusíte sa ospravedlňovať za to, kým ste.

Cítite ťarchu všetkého, čo musíte urobiť

Každý je strojcom vlastného šťastia a času. Ak patríte medzi prisluhovačov, tak je pravdepodobné, že máte program plný aktivít, ktoré podľa vás od vás chcú druhí.

Nedokážete povedať nie

Buď poviete áno a sľub dodržíte, alebo sa neskôr na niečo vyhovoríte. Ak sa nedokážete zastať vlastných rozhodnutí, nikdy nedosiahnete svoje ciele.

Je vám nepríjemné, keď sa na vás niekto hnevá

To, že je na vás niekto nahnevaný, nemusí znamenať, že ste spravili niečo zlé. Ak však nedokážete zniesť pocit, že s vami niekto nie je spokojný, pravdepodobne budete konať v rozpore so svojimi hodnotami.

Správate sa ako ľudia okolo vás

Rôzni ľudia prebúdzajú rôzne stránky našej osobnosti. Prisluhovači však často sabotujú vlastné ciele. Štúdie totiž dokazujú, že sa často dopúšťajú sebadeštruktívneho správania vo viere, že druhí sa budú v spoločnosti cítiť lepšie. Napríklad viac jedia, ak myslia, že to niekoho poteší.

Cítite sa dobre, len keď vás chvália

Pochvala poteší každého. Niektorí ľudia sú na nej však závislí. Ich sebavedomie stojí a padá na tom, čo si o nich myslia druhí. Na to, aby sa vôbec cítili dobre, potrebujú komplimenty.

Za každú cenu sa chcete vyhnúť hádke

Nechcieť sa hádať je jedna vec, vyhýbať sa konfliktu za každú cenu zase druhá. Ak konflikty nezvládate, nebudete schopní postaviť sa za seba, svoje hodnoty či iných ľudí.

Nepriznáte, keď vám niekto ublíži

Ak nie ste schopní z času na čas blízkym povedať, že sa vás niečo dotklo, nikdy si nevybudujete autentický vzťah. Potláčanie svojho hnevu, smútku, hanby alebo sklamania je znakom plytkého vzťahu.

Ako skončiť s prisluhovačským zmýšľaním a byť sám sebou?

Niekedy musíte spraviť dobrý dojem na šéfa, to je normálne. Ale ak sa budete snažiť vyhovieť všetkým, nikdy so sebou nebudete spokojní.

Začnite tým že poviete „nie“ na nejakú maličkosť. Vyjadrite svoj názor na niečo jednoduché. Alebo sa postavte za niečo, v čo veríte. Každý krôčik vás privedie bližšie k cieľu – k schopnosti byť sebou samým.

Ak sa vám nebude dariť, vyhľadajte pomoc. Terapeut vám na tejto ceste určite pomôže.

Čítajte tiež:

Prečo psychopati nie sú schopní milovať vlastné deti

Ak sa vo vzťahu ,,dusíte“ s týmto by ste mali prestať

Sex s kamarátom bez záväzkov. Môže to fungovať?

 


Zdroj: https://www.psychologytoday.com/blog/what-mentally-strong-people-dont-do/201708/10-signs-youre-people-pleaser