Minerálka – piť či nepiť

0
4236

Voda – chemická zlúčenina vodíka a kyslíka, známa aj ako H2O, je jeden z oporných pilierov nášho zdravia. Pijeme ju každý deň, či už ráno po káve, na obed po jedle, alebo si ju doprajeme po výdatnom večernom behu. A z čoho je voda zložená? Vieme vôbec, aké typy vody existujú a aký je medzi týmito vodami vlastne rozdiel?

Nie je voda ako voda

Viete, koľko vody denne by ste mali vypiť? Pri dospelom človeku sa denná dávka tekutín pohybuje na rozmedzí 2,5 – 3 litrov. No nie je voda ako voda, existuje totiž zásadný rozdiel medzi vodou z vodovodu, dojčenskou vodou, pramenitou vodou a minerálnou vodou. Ahá – až teraz ste prišli na to, že to nie je to isté… Ak väčšinu nášho pitného režimu tvorí voda z kohútika, určite je viac než vhodné nahradiť, alebo minimálne doplniť ju pramenitou vodou, ktorá je ideálnym základom pitného režimu každého jedinca. Obsahuje vyvážené množstvo horčíka a vápnika, čím priaznivo vplýva na náš organizmus a najmä je v pôvodnom prírodnom stave, bez chemickej úpravy.

Doplnenie straty vyššieho množstva minerálov, či už pri zvýšenej fyzickej námahe, športe alebo v horúčavách nájdeme vo vzácnych minerálnych vodách. Tieto obsahujú významné množstvo horčíka, vápnika, železa, draslíka, či sodíka, ktoré sú nevyhnutné pre rozmiestnenie telesných tekutín tak, aby naše orgány fungovali správne. Kvalitná minerálna a pramenitá voda tvoria základ denného príjmu tekutín, ktorý môžeme podľa chuti doplniť aj inými druhmi nápojov. Pre dodržanie dostatočného pitného režimu je totiž dôležitá aj jeho pestrosť  či už v zložení alebo chuti. ,,Výskumy EFSA preukázali, že správnu hydratáciu je možné dosiahnuť pitím vody a rôznych nápojov, vrátane sladených nealkoholických nápojov,“ hovorí MUDr. Peter Minárik. Samozrejme, sladené nápoje s obsahom kalórií je vhodné konzumovať s mierou a prispôsobiť dennému výdaju energie, jedine tak vyskladáte vyvážený a zdravý pitný režim.

A čo dojčenská voda? Je pramenitá alebo minerálna?

Určite ste sa pri nákupe v obľúbených potravinách stretli s fľašami, ktoré mali označenie ,,dojčenská voda“. Takúto značku si vyslúži pramenitá voda, ktorá musí spĺňať prísnejšie požiadavky na prítomnosť niektorých látok. Vzhľadom k tomu, že balená voda nesmie byť ďalej upravovaná, dojčenská voda už vo svojom prirodzenom stave svojim zložením musí byť vhodná pre tehotné a dojčiace mamičky, a najmä pre rast a vývoj dieťatka. Je to však stále pramenitá voda, s optimálnym zložením a tak vhodná na každodenné pitie pre každého.

Vraj môžem denne vypiť iba malú fľašku minerálky…

Toto je mýtus. Minerálne vody by mali vhodne dopĺňať pitný režim každého jedinca. Netreba však zabúdať na individuálne potreby každého z nás. Všeobecne sa odporúča, aby spotreba minerálok s vyššou mineralizáciou neprekročila hranicu 30 % – 50 % z celkového príjmu tekutín za deň. Je vhodné ich striedať, každá z nich totiž obsahuje iné látky. V závislosti od veku, výkonu, váhy, výšky či iných parametrov to znamená, že ak mám napríklad vypiť za deň 2,5 – 3 litre vody, mal by som vypiť maximálne liter – 1,5 litra minerálnej vody. Zvyšok denného pitného režimu je opäť potrebné doplniť iným nápojom, ako inak, ideálne pramenitou vodou.

Počul som, že veľké množstvo vody škodí – aká je pravda?

Ak sa aj vám dostalo do uší, že nadmerným množstvom vody sa môžete otráviť, pokojne si vydýchnite. Intoxikácia vodou je totiž veľmi zriedkavá u bežného zdravého človeka s normálnymi stravovacími návykmi. V skutočnosti by to znamenalo u zdravých jedincov prekročenie maximálnej rýchlosti vylučovania obličiek, t.j. 0,7 – 1,0 l / hod (EFSA 2010). Pri príjme nadmerného množstva vody s minimálnym obsahom sodíka boli zistené poruchy zdravia športovcov. Takýto prípad sa stáva, ak je veľká strata tekutín nahradená len vodou bez minerálov ako je sodík, draslík, horčík. Ak športujete, alebo sa pri zvýšenej námahe viac potíte dbajte na to, aby ste mali po ruke dobrú minerálku. Soli, ktoré strácate, treba telu vrátiť nielen pre udržanie optimálneho výkonu ale aj jeho riadneho fungovania.

 A čo aquaholizmus?

Nemusíte sa obávať závislosti od vody. Každé telo si vypýta toľko vody, koľko spotrebovalo a koľko opätovne potrebuje doplniť. Ak vypijete dva litre vody, niet sa čoho obávať, je to bežná dávka, ktorú by ste mali vypiť za jeden deň. Potreby sú však individuálne a spotreba vody u jedinca záleží od niekoľkých faktorov. Aj v tomto prípade je však dôležité dbať na skladbu pitného režimu a teda doplniť pramenitú vodu aj minerálkou. Veď na výber ich máme na Slovensku mnoho, tak prečo nevyužiť dary prírody…

Čítajte tiež:

12 výletov vlakom, ktoré stoja za to

Ako farby ovplyvňujú naše vnímanie veľkosti

Ako schudnúť bez diét a cvičenia a nepribrať