Päť stratégií na kontrolu emócií

0
4519

Veda chápe emócie zjednodušene ako odpovede tela na rôzne situácie. Aká je však ich funkcia? Je ich viacero: podporujú rozhodovanie, pripravujú telo na zrýchlené pohyby, pomáhajú nám rozoznávať sociálne situácie, úmysly a správanie. Zhodnotenie situácie vedie k pociťovaniu špecifickej emócie a s tým spojené zmeny v skúsenostnom, behaviorálnom, autonómnom a neuroendokrinnom systéme, od ktorých môže závisieť jedincova adaptácia či prežitie. Nesprávne zhodnotenie situácie môže byť dokonca nebezpečné.

Kľúčovým faktorom v štúdiu emócií je podľa vedcov schopnosť zdravých jedincov kontrolovať svoje emócie. Túto schopnosť nazývame usmerňovanie emócií a James Gross ju definoval ako „procesy, ktorými sú jedinci schopní ovplyvniť, aké emócie majú, kedy ich majú a ako ich prežívajú a dávajú najavo“.

Podľa odborníkov neexistujú „zlé“ emócie, iba zlé spôsoby, ako sa s nimi vyrovnať. Chápanie vlastných emócií úzko súvisí s uvedomovaním si samého seba. Na ich kontrolu používame dve hlavné stratégie: 1. A-F stratégie sa uplatňujú pred tým, než nás emócie pohltia, a 2. R-F stratégie nastupujú po emocionálnej odpovedi organizmu, ktorá už môže ovplyvňovať naše zmýšľanie a správanie. Podľa moderných štúdií je sú A-F stratégie lepšie pre zdravie a psychickú pohodu.

52546378 - woman standing with tablet in her hands

Päť stratégií na kontrolu emócií

Vezmime si za príklad napríklad vianočný firemný večierok. V zátvorke je uvedené, o aký typ stratégie ide.

  1. Zvolenie situácie (A-F)

Rozhodnete sa, že sa zúčastníte firemného večierka.

  1. Modifikácia situácie (A-F)

Viete, že tam bude aj kolega, s ktorým ste sa nedávno nezhodli. Rozhodnete sa prísť neskôr, pretože viete, že kolega má tendenciu na akcie prichádzať skôr a skôr aj odísť.

  1. Rozdelenie pozornosti (A-F)

Hoci ste prišli o hodinu neskôr, kolega tam stále je a dokonca sa veselo zhovára so šéfkou, s ktorou ste sa plánovali porozprávať vy. Rozhodnete sa prísť za nimi, ale rozprávať sa výlučne so šéfkou a dúfať, že kolega sa po chvíli slušne vzdiali.

  1. Kognitívna zmena (A-F)

Zdá sa, že kolega sa nemieni prestať zhovárať so šéfkou. Uvedomíte si, že aj on je zamestnanec, tak ako vy, a zrejme chce na šéfku spraviť dobrý dojem. Nezostáva tam preto, aby vám liezol na nervy.

  1. Zmena reakcie (R-F)

Kolega sa na vás znenazdajky obráti a priamo pred šéfkou spomenie, že nepochopil vašu nezhodu z minulého týždňa. Stúpne vám tlak a cítite, že ste úplne stuhli – splnila sa vaša najhoršia obava, že kolega hádku vytiahne pred ostatnými. Namiesto toho, aby ste pred zamestnávateľom reagovali podráždene, len pokrčíte plecami a milo odpoviete, že si už na ňu ani nespomínate.

Najčastejšie používame stratégie číslo 4 a 5. Štúdie dokázali, že ľudia, ktorí častejšie používajú stratégiu kognitívnej zmeny, majú pozitívnejšie skúsenosti, lepšiu výkonnosť, sú sociálnejší a celkovo sa cítia lepšie. Naopak, ľudia, ktorí sa častejšie uchyľujú k potláčaniu emócií, ako tomu je pri poslednej stratégii, majú často zvýšený tep a hladinu kortizolu a značne zníženú hladinu plazma oxytocínu, ktorý súvisí s dôverou, pocitom bezpečia, pozitívnymi sociálnymi interakciami a menšou úzkosťou a agresiou.

Dokážete kontrolovať svoje emócie?

Čítajte tiež:

20 trikov ako zvládnuť rozchod

Ako drony za päť rokov zmenia svet

Ketodiéta: Vyskúšala som za vás (!spoiler!: -8 kg / 2 týždne)

 


Zdroj:https://www.psychologytoday.com/blog/greater-the-sum-its-parts/201706/understanding-your-emotions