Kobalt do smartfónov ťažia aj 4-ročné deti

0
4344

28606027 - underground mine tunnel, mining industry

Kobalt je jeden z primárnych komponentov pre výrobu batérií do notebookov a smartfónov. Hoci je biznis s ním mimoriadne výnosný, v kobaltových baniach pracujú aj deti, ktoré v nebezpečných podmienkach zarábajú asi 10 centov na deň.


Tip redakcie: Pravda o análnom sexe


Detskí otroci

Konžská demokratická republika je posiata kobaltovými baňami. Tisíce z nich nepodliehajú žiadnej kontrole a nespĺňajú ani základné bezpečnostné podmienky. Tunely sa kopú ručne bez akýchkoľvek ochranných pomôcok a keďže ich steny nie sú ničím podopreté, ľahko sa zrútia.

Osemročný Dorsen pracuje asi 12 hodín denne, no aj tak nemá na topánky a často neje aj dva dni po sebe. Jedenásťročného Richarda bolí z ťažkej práce celé telo. V baniach pracujú tehotné ženy a deti, ktoré by bežne mali byť v škôlke. Nemajú masky ani rukavice, hoci Svetová zdravotná organizácia varuje, že práca s kobaltom a vdychovanie jeho prachu môže spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy.

Kobalt škodí baníkom

Baníci veria, že kobalt im škodí. Mukamba Mateba má veľký nádor na krku a myslí si, že zaň môže pitie vody znečistenej ťažbou. „Do našej vody sa dostanú všetky nečistoty z baní,“ tvrdí. Lekár Becha Gibu z dediny Kimpesa opisuje bábätká, ktoré sa rodia s rôznymi deformáciami a záhadnými chorobami. „Matky sú tiež zoslabnuté. Za všetko môžu kobaltové bane.“

46912153 - conceptual image of a an entrance to an old mine tunnel with keep out and danger signs

Konžská demokratická republika je jedným z najbohatších minerálnych ložísk na svete. V jej pôde sa skrývajú, okrem iného, zásoby zlata a cínu. Pochádza odtiaľ 60% svetovej produkcie kobaltu. Pätinu z toho vyťažia remeselnícki baníci známi ako creusseurs. Kobalt z týchto baní väčšinou odkupujú čínski obchodníci, ktorých nezaujíma pôvod minerálu, iba jeho cena. Obchodná sieť je neregulovaná a chaotická.

Veľké spoločnosti ako Apple či Huayou Cobalt sa vyjadrili, že situáciu s detskou prácou monitorujú a kobalt nebudú odkupovať od dodávateľov, ktorí nespĺňajú ich štandardy.

Zdroj: news.sky.com