Desať faktov o Elonovi Muskovi, o ktorých ste možno nevedeli

0
6595

Určite už mnohí z vás počuli o podnikateľovi a inovátorovi Elonovi Muskovi. Tento excentrický milionár si v posledných rokoch vyslúžil pozornosť širokej verejnosti a získal veľa obdivovateľov a fanúšikov najmä vďaka odvážnym projektom Tesla Motors a SpaceX. Kým spoločnosť Tesla sa snaží priniesť na automobilový trh atraktívne elektromobily, víziou spoločnosti SpaceX je urobiť revolúciu vo vesmírnom priemysle a umožniť ľuďom žiť na iných planétach. Prinášame vám 10 zaujímavostí zo života ich zakladateľa a výkonného riaditeľa, ktorý postupne mení dejiny ľudstva.

4334260301_4c6182e10d_b

1. Elon Musk sa narodil 28. júna 1971 v Juhoafrickej republike v rodine inžiniera Errola Muska a modelky a dietologičky Maye Musk. Má dvoch súrodencov – brata Kimbala a sestru Toscu.

2. Mal iba dvanásť rokov, keď naprogramoval svoju prvú video hru, vesmírnu „strieľačku“ s názvom Blastar, za čo zinkasoval 500 dolárov. Jej zdrojový kód sa dokonca objavil v juhoafrickom PC magazíne.

blastar

3. Excentrický milionár trávil väčšinu svojho detstva čítaním kníh, čo dokazuje aj fakt, že prečítal všetky knihy v školskej knižnici. Medzi jeho najobľúbenejšie knihy patrili Stopárov sprievodca galaxiou, Pán prsteňov, sci-fi sága Nadácia od Isaaca Asimova a Mesiac je drsná milenka.

4. Bol prijatý na doktorandské štúdium na prestížnu Stanford University, avšak po dvoch dňoch štúdium ukončil, aby mohol naplniť svoje podnikateľské ambície.

5. Po ukončení štúdia založil Elon spolu s bratom Kimbalom svoju prvú spoločnosť Zip2, ktorá bola niečím ako Zlaté stránky na internete a poskytovala adresár firiem a reklamný priestor. Keďže všetky svoje peniaze investovali do nového biznisu, boli nútení prvé mesiace prespávať vo svojej kancelárii a sprchovať sa v neďalekej posilňovni. Spoločnosť neskôr odkúpil výrobca počítačov Compaq za 307 miliónov dolárov a excentrický milionár Elon sa vrhol na ďalší projekt, z ktorého sa vykľul PayPal, prevádzkovateľ online platobných systémov. Predaj svojho podielu v PayPal mu vyniesol rozprávkové bohatstvo, ktoré vložil do spoločností SpaceX a Tesla.


Prečítajte si: Prekliate auto Jamesa Deana, zabilo ďalších ľudí

6. Musk je známy tým, že od svojich zamestnancov vyžaduje vysoké pracovné nasadenie a často na nich kladie na prvý pohľad nesplniteľné požiadavky. Bez mihnutia oka vyhodí každého zamestnanca z marketingového oddelenia, ktorý urobí gramatickú chybu v e-mailovej komunikácii. Jedného svojho zamestnanca raz vyhodil len preto, že dal prednosť účasti pri narodení svojho dieťaťa pred prácou.

7. Po návrate z dovolenky v Afrike, ktorú tento workoholik absolvoval so svojou prvou manželkou, takmer zomrel na maláriu a po uzdravení vyhlásil: Vidíte? Dovolenka vás môže zabiť!

8. Musk je otcom piatich synov, ktorých má so svojou prvou manželkou, spisovateľkou Justine. Svoju druhú manželku, britskú herečku Talulah Riley, si vzal dvakrát po sebe. V marci tohto roka však Talulah požiadala o ďalší rozvod.

ElonMuskkids

9. Elon sa stal inšpiráciou pre stvárnenie komixového hrdinu Tonyho Starka vo filme Iron Man. Predstaviteľ filmového Iron Mana, herec Robert Downey Jr., sa pred natáčaním filmu niekoľkokrát osobne stretol s Elonom Muskom, ktorý si dokonca na pár sekúnd zahral sám seba v druhom pokračovaní tohto filmového trháku.

ironman

10. Elon plánoval pomenovať modelový rad svojich elektromobilov podľa písmen S, E, X, Y. Plány mu tak trochu prekazila automobilka Ford, ktorá zaregistrovala ochrannú známku pre Model E. Ani to však Elona neodradilo od jeho pôvodného úmyslu a namiesto Modelu E ohlásil príchod Modelu 3. Pretože Tesla je jednoducho S3XY.

Čítajte tiež:

V týchto krajinách vás za častejší sex odmenia

Záujem o duálne vzdelávanie sa zdvojnásobil, firmy však nemajú dostatok žiakov