Čo sa stane ak úplne vyradíme cvičenie zo svojho života

0
2948

O tom, že pohyb a cvičenie je prospešné nielen pre našu fyzivkú kondíciu, ale aj duševnú rovnováhu, niet pochýb. Vedci sa však najnovšie pozreli na to, čo sa stane, ak človek úplne vyradí cvičenie zo svojho života.

 

Výskum prebiehal na Adelaidskej univerzite a jeho výsledky naznačujú, že ľudia, ktorí úplne prestanú svičiť, začnú vykazovať depresívne symptómy.

Celkovo sa štúdie zúčastnilo 150 aktívnye žijúcich dospelých, z toho 50 boli ženy. Doktorandka Julie Morganová porovnala ich výsledky v experimente s precházajúcimi dátami a prišla na zaujímavé zistenia.

Každý zo zúčastnených predtým pravidelne športoval – aspoň trikrát do týždňa po dobu minimálne troch mesiacov. Jednotlivé cvičenie trvali 30 a viac minút.

Dopad odopretia pohybu bol na niektorých účastníkoch štúdie zreteľný takmer okamžite.

„Depresívne symptómy sa u niektorých ľudí dali pozorovať už na tretí deň bez cvičenia,“ hovorí profesor Bernhard Baune, vedúci katedry psychiatrie na univerzite. „Iné štúdie ukázali nástup týchto symptómov po týždni či dvoch od vynechania cvičenia, čo je stále skoro.“

Štúdia tiež ukázala, že depresívne symptómy sa pravdepodobnejšie vyvinú u žien, ktoré prestanú cvičiť.

Vedci však poukazujú na to, že ich vzorka ľudí nebola dostatočne veľká na to, aby robili urýchlené závery. Na potvrdenie ich zistení bude potrebná väčšia štúdia.

Čítajte tiež:

5 cvičení, ktoré zvládnete z kancelárskej stoličky

Prezradíme vám, ako často a dlho by sme mali cvičiť

Podobajú sa vaši bývalí? Veda to vie vysvetliť


Zdroj: https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/depression-exercise-stop-increase-risk-symptoms-trigger-mental-health-study-a8270216.html