Nikola Tesla sníval o dronoch už v roku 1898

0
6918

Nikola Tesla sníval o dronoch už v roku 1898: Nikola Tesla veril, že prístroje prinesú koniec vojnám. Geniálny vynálezca sršal množstvom nápadov. Jedným z nich bola aj vízia smrteľných robotov, ktoré by boli také nebezpečné, že už len riziko ich použitia by nastolilo mier.

Patent s názvom „Metóda na ovládanie mechanizmu pohybujúcich sa plavidiel alebo vozidiel“ si Tesla nechal patentovať 8. novembra, 1898. Robot z patentu by vyžadoval bezdrôtové spojenie. To si fyzik srbského pôvodu predstavoval s využitím elektrických vĺn.

Dron - Nikola Tesla
Dron – Nikola Tesla

Rádiové vlny, objavené v devätnástom storočí, časom ovplyvnili a formovali celé spektrum automatických mechanizmov. Tesla sa teda nemýlil v tom, čo bude poháňať budúce stroje – no vízia ich smrteľnosti sa nenaplnila.

Prvý vojenský dron sa volal Kettering Bug. Neovládal sa na diaľku, ale mal vopred naprogramovanú vzdialenosť, ktorú má uletieť. Postavili ho na použitie v 1. svetovej vojne, no našťastie sa nikdy nepoužil. Jeho testovacie lety totiž vôbec nedopadli dobre.

Nikola Tesla
Nikola Tesla

Vynájdenie diaľkovo ovládaných vojenských dronov trvalo celé ďalšie storočie. Ich dopad na použitie vo vojenských akciách sa stále rozoberá, no najväčšou hrozbou, ktorá drží veľmoci „v šachu“, je omnoho starší a hrozivejší vynález: atómová bomba fyzika Roberta Oppenheimera.

Žula na Marse zamotala vedcom hlavu

Umelci z celého sveta navrhnú rozhranie ASUS ZenUI