Ak chválite deti za inteligenciu, častejšie podvádzajú

0
1917

Najnovšia štúdia publikovaná v časopise Psychological Science nadväzuje na vyše 40-ročný výskum profesorky Carol Dweckovej. Tá tvrdí, že deti chválené za snahu, nie za schopnosti, sa v živote viac snažia a ľahšie sa vyrovnajú s neúspechom. Veria totiž, že ich snaha posúva ďalej.

„Rodičia chvália šikovnosť a inteligenciu svojich detí, aj ak vedia, že to zabíja motiváciu. Jednoducho je to ľahké a prirodzené. Najnovšie výskumy však dokazujú, že tým dokonca utrpí aj ich morálka,“ hovorí spoluautorka novej štúdie, Gail Heymanová.

Vedci spolupracovali s 300 deťmi, s ktorými sa zahrali hru. Niektoré chválili za inteligenciu, niektoré za výkon a iné nechválili vôbec. Ukázalo sa, že dôsledky „zlej“ chvály sa prejavujú už u veľmi malých detí – známky nečestnosti vykázali aj trojročné deti.

Deti, ktoré chválili, následne požiadali o prísľub, aby nepodvádzali. Dospelí potom v polovici hry odišli z miestnosti. Skryté kamery odhalili, že deti sa pozreli na odpovede zanechané na druhom stole.

Čo s tým? Dieťa treba chváliť správnym spôsobom. To, že chválime ich intelekt, na ne vytvára tlak – myslia si, že keď sú inteligentné, musia vždy uspieť. Tento tlak napokon vedie k tomu, že podvádzajú.

Čítajte tiež:

12 výletov vlakom, ktoré stoja za to

Prečo psychopati nie sú schopní milovať vlastné deti

Aj vás niekedy potrápia vyrážky – takto sa ich zbavíte

 


Zdroj: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/children-smart-told-cheat-more-likely-school-education-exams-study-a7952581.html