10 rád, ako sa zbaviť nervozity

0
5490

Každý je občas nervózny. Patrí to k ľudskej prirodzenosti. Treba si ale dať pozor, aby vám nervozita nebránila v osobnostnom či kariérnom raste. Problém s nervozitou nezmizne sám od seba. Dá sa však pracovať na tom, aby sme ho dostali pod kontrolu. Týchto desať rád vám môže pomôcť.

  1. Uvedomte si, že každý neúspech vás niečo naučí

Ľudia sú nervózni, pretože sa boja zlyhania, odmietnutia či výsmechu. Keď si poviete, že neúspech je len súčasť procesu učenia, nervozita sa zmierni alebo celkom zmizne.        

  1. Vizualizujte si úspech

Pred náročnou situáciou si predstavte len jej dobrý koniec. Myslenie na najhoršie nás v procese evolúcie ochránilo pred predátormi, no pracovný pohovor či skúška v škole vám neublížia. Nie je dôvod znervóznieť len preto, že si predstavujete zlé scenáre.

  1. Myslite pozitívne

Užívajte si život a buďte pozitívni . Čo tým môžete stratiť? Negatívne myslenie vás aj tak neochráni pred sklamaním.

  1. Zhlboka sa nadýchnite

Nervozitu spôsobuje adrenalín. Telo vylučuje tento hormón, keď reaguje na strach. Adrenalín je taký silný, že často nestačí len si povedať, že by ste sa mali upokojiť. Najlepšie v takejto situácii spravíte, ak začnete zhlboka dýchať alebo si zájdete na prechádzku.

  1. Neprešpekulujte to

Sústreďte sa na to, čo musíte spraviť a rovno to urobte. Nepomôže vám, ak si budete situáciu predtým tisíckrát prehrávať v hlave.

  1. Vytesnite predošlé negatívne zážitky

Všetci si so sebou nosíme staré sklamania. Často sa pre ne nepustíme do nových vecí. Začneme totiž o sebe pochybovať a myslíme si, že nie sme dosť dobrí. Spravte za minulosťou hrubú čiaru. Tentoraz môže všetko dopadnúť dobre.

  1. Predstavte si cestu k úspechu

Dostaňte do hlavy nielen úspešný koniec, ale aj zvládnutie postupných krokov, ktoré k nemu vedú.

  1. Povedzte si, že všetko máte pod kontrolou

Nervozitu umocňuje strach, že sa nám veci vymknú spod kontroly. Kto iný však má mať pod kontrolou váš osud, ak nie vy sami?

  1. Verte si a buďte pripravení

Na náročné úlohy sa zodpovedne pripravte. Keď budete vedieť, že ste pre úspech spravili všetko, budete menej nervózni. Veľmi dôležitá je aj sebadôvera. Spomeňte si na veci, ktoré vám v minulosti vyšli a povedzte si, že na to máte aj tento raz.

  1. Obklopte sa ľuďmi, ktorí vás podporujú

Je dôležité cítiť oporu v kamarátoch a blízkych. Vyhýbajte sa negatívnym ľuďom a vyhľadávajte takých, ktorí vás podporia. Buďte však pripravený aj na občasnú kritiku. Ľudia, ktorí vás majú radi, ju určite myslia dobre.  

Čítajte tiež:

Ako sa prestať hnevať. Osloboďte svoju myseľ a prestaňte si ubližovať

5 tipov ako sa stať oveľa fotogenickejším párom


Zdroj: http://www.lovepanky.com/my-life/reflections/how-to-get-rid-of-nervousness