Ako skryť priateľov na Facebooku a obmedziť ich zverejnenie iným

0
14270

Skryť priateľov na FacebookuJedným z najčastejších problémov, s ktorým sa ako užívatelia Facebooku stretávame, je únik informácií a strata súkromia. Facebook štandardne zo svojich užívateľov spravil vitríny, do ktorých sa môže ktokoľvek pozrieť a informácie akokoľvek zneužiť. Mnohí z nás na Facebook dávame všetko, aj to, čo tam nepatrí. Facebook žiadne fotografie ani po zmazaní v skutočnosti nezmaže a priveľa osobných údajov tiež nerobí dobrotu. Jedna z informácií, ktorú mnoho ľudí rado zverejňuje, pritom ponúka veľmi veľa podrobností o vás, o vašej rodine, vzťahov a priateľstvách s inými ľuďmi, je taký zoznam priateľov. Sú ľudia, čo posudzujú iných podľa toho, s kým kamarátia, no nepýtajú sa na okolnosti, či dôvody priateľstva. Pýtate sa, ako skryť priateľov pred verejnosťou mimo svojich skutočných Facebook priateľov, alebo ako obmedziť zobrazovanie priateľov aj medzi priateľmi? Postup je jednoduchý.

Ako skryť zoznam priateľov na Facebooku:
Existujú dva spôsoby a oba zakladajú na potrebe vyvolať tabuľku s konkrétnymi nastaveniami. Prvý spôsob spočíta v kliknutí na vašom profile.

  1. kliknite vo svojom profile a nižšie na zoznam vašich priateľov. Nachádza sa v ľavom paneli hneď pod informáciami o vás a vašich fotografiách. Toto okno nesie nápis „PRIATELIA“ a vedľa neho je číslo s počtom priateľov celkom. Presne na tomto riadku, ale na opačnej strane okna pár centimetrov vpravo je schované neviditeľné tlačidlo. Je nutné prejsť myšou a objaví sa malá ikonka s perom.
  2. Ide o voľbu „SPRAVOVAŤ“ ktorá zobrazí dve možnosti. Prvá je „SPRAVOVAŤ SEKCIE“ a druhá je „UPRAVIŤ SÚKROMIE“. V tomto nastavení si vyberte možnosť komu chcete zobraziť zoznam vašich priateľov. Zvyšok nastavení zvládnete sami.
  3. V rovnakom kliknutí môžu mať niektorí užívatelia možnosť vybrať si nastavenia odberov informácií, ak niekoho sledujete bez žiadosti o priateľstvo. Môžete tu vybrať, či chcete ostatným odberateľom informácií od vás zverejniť zoznam ďalších odberateľov, alebo chcete verejnosti zverejniť zoznam miest, ktoré odberáte vy.

Druhý spôsob, ako sa do nastavení skrytia a zobrazenia priateľov ostatným dostanete, je opäť sekcia priateľov v ľavom paneli na vašom profile. Nemusíte ísť cez skryté tlačidlo, pokiaľ z nejakého dôvodu nefunguje, ale môžete kliknúť na kompletný zoznam vašich priateľov – na slovo v hlavičke tabuľky „PRIATELIA“. Po kliknutí sa dostanete do sekcie s možným vyhľadávaním medzi priateľmi a v paneli s profilovými preklikmi k priateľom hore vpravo nájdete tlačidlo s ikonou pera. Tam sa opäť objavia možnosti ako pri bode č. 2 vyššie. Prejdite do „UPRAVIŤ SÚKROMIE“ a upravte nastavenia podľa seba.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ