www.narodnycintorin.sk ako prvý slovenský sitcom na divadelných doskách

0
1455
Sitcom www.narodnycintorin.sk, autor Brano Konečný
Sitcom www.narodnycintorin.sk, autor Brano Konečný

V posledných rokoch môžeme na našich televíznych obrazovkách sledovať čoraz väčší nárast filmového žánru sitcom. Sitcom je druh situačnej komédie, ktorej cieľom je diváka pobaviť, rozosmiať prostredníctvom vtipných dialógov postáv. Postavy bývajú často nereálne ako napr. mimozemšťania, duchovia, ktoré sú konfrontované so skutočnosťou a správajú sa ako reálne postavy. Na rozdiel od drámy sa postavy charakterovo nemenia. Dej sa prevažne odohráva v OBYČAJNOM (prostom) prostredí ako napr. doma, v práci, v škole atď.

Sitcom sa začal objavovať najskôr v rozhlasovej podobe, neskôr sme ho mohli sledovať v televíznej (seriálovej) podobe. Najväčší úspech na Slovensku zožal televízny sitcom v poslednej dekáde 20. storočia, čo inšpirovalo tvorcov k napísaniu divadelného sitcomu.

Sitcom už aj v divadle
Novátormi divadelného sitcomu sú Dodo Gombár a Róbert Mankovecký, ktorí napísali a zrežírovali prvý slovenský divadelný sitcom www.narodnycintorin.sk. Mal premiéru 15.12. 2012 v štúdiu Slovenského komorného divadla v Martine pod réžiou Doda Gombára a dramaturgiou Róberta Mankoveckého.

Prvá časť tejto hry sa odohráva na martinskom národnom cintoríne. Martinský národný cintorín sa stal už v roku 1867 kultúrnou pamiatkou Slovákov po tom ako na ňom pochovali v roku 1866 prvého podpredsedu Matice slovenskej Karola Kuzmányho.
Príbeh je postavený na obraze skutočnosti, do ktorého vnikajú postavy duchov, snažiaci sa zvrátiť absurdný plán cieľavedomého developéra Arnošta (Františka Výrostka). Pán developér má prešpekulovaný plán o výstavbe diaľnice, ktorá by mala viesť cez Národný cintorín. Arnošt má stretnutie s pani primátorkou práve na Národnom cintoríne v Martine. Arnošt sa snaží získať na svoju stranu primátorku mesta Martin (Nadeždu Vladářovú). Chce, aby presvedčila martinských poslancov o vybudovaní diaľnice. Ak pani primátorka presadí jeho plán, sľúbi jej členstvo v Národnej rade Slovenskej republiky. Pani primátorka odoláva, no po chvíľke rozhovoru s kontroverzným developérom sa rozhodne ísť s ním na večeru do blízkej reštaurácie. Medzitým z hrobov vystupujú významní predstavitelia slovenskej kultúry, ktorým sa plán výstavby diaľnice cez cintorín vôbec nepáči, pretože niektoré hroby budú musieť presťahovať. Postupne sa divák dozvedá mená významných predstaviteľov. Hlavnými hrdinami sú Elena Maróthy – Šoltésová (Zuzana Rohoňová a.h.), Anna Hurbanová ( Lucia Jašková), Karol Kuzmány (Karol Čičmanec), Janko Kráľ (Daniel Heriban), Miloslav Schmidt (Marek Geišberg), pes (Dominik Zaprihač) a hudobník (Róbert Mankovecký).

Národní buditelia sa snažia prekaziť plán Arnošta. Cez dialógy národných hrdinov sa divák dozvedá o ich živote a osude. Dialógy sú hurmorne ladené. Duchovia sa snažia zobudiť aj Janka Francisciho, ktorý by im mohol významne pômocť.
Ku koncu hry sa dvojica (pani primátorka a developér Arnošt) vracia na cintorín. V dobrej náladičke spolu koketujú a zrazu pani primátorka spadne do hrobu. V celom zmätku sa postupne zoznamuje s duchmi významných osobností.
Ak ste zvedaví, ako dopadne plán výstavby diaľnice, či peniaze a moc zvíťazia nad históriou, kultúrou, posvätným miestom a hlavne úctou, sa dozviete v druhej a možno aj v tretej časti prvého divadelného sitcomu www.narodnycintorin.sk. Či sa slovenským buditeľom podarí zobudiť Janka Francisciho?to nám ukáže druhá čať tohto výborne spracovaného sitcomu, ktorý oslovil súčaného diváka.
Premiéra druhej časti sitcomu sa uskutoční 28.3. 2013 v štúdiu Sloveského komorného divadla v Martine.