Video: lietadlu sa nevysunul podvozok, bezpečne však pristálo

0
1467

Ešte prvého novembra sa na Waršavskom letisku takmer odohrala dráma. Všetko sa však skončilo výborným leteckým umením pilota veľkého Boeingu leteckej sopločnosti LOT ale aj vďaka pripravenosti záchranárov a pracovníkov letiska. Lietadlo smerujúce z USA do Warsavy nedokázalo spustiť podvozok s pristávacími kolesami. Jediná možnosť bola preto pristáť na holom bruchu trupu lietadla. S plnými nádržami paliva v krídlach to bolo riskantné, preto lietadlo ešte niečo vyše hodiny krúžilo nad Varšavou, aby spotrebovalo palivo a na jediný jeden pokus nakoniec pristálo na pripravenej dráhe, ktorú potreli penou, aby čo najviac zabránili šíreniu prípadného požiaru. Veľmi jemne sa snažil pilot dosadnúť a kĺzať aby čo najmenej poškodil lietadlo a zároveň čo najmenej zranil cestujúcich.

Z pilota neskôr mali v Poľsku národného hrdinu. Lietadlo pristávať na podvozku sa nevidí len tak často. Mohutný kolos nakoniec v poriadku zastavil na konci dráhy.

Dnes sa objavili aj zaujímavé zábery z priamo z paluby. Jeden z cestujúcich zaznamenal celý priebeh pristávania a okamžitého záchranného vysadania von. Taktiež je pozorovateľná situácia, kedy ľudia unikajú čo najskôr preč. Hrozilo, že by sa kdekoľvek mohlo niečo stať a lietadlo by uchvátili plamene. Iskry sa však vďaka poteru na dráhe nikde nevznietili.

Prípad bol perfektnou ukážkou pripravenosti záchranárov a pracovníkov letiska na výnimočnú udalosť.