VALHALA: Ríša bohov v kinách už koncom novembra

0
1532
  • (Valhalla)
  • Dánsko  –  2019;                                                                                                
  • Dĺžka: 105 min
  • Žáner: fantasy, dobrodružný
  • Premiéra: 28. novembra 2019
  • Réžia: Fenar Ahmad 

Hrajú: Roland Møller, Salóme Gunnarsdóttir, Stine Fischer Christensen, Asbjørn Krogh Nissen, Dulfi Al-Jabouri, Patricia Schumann, Jacob Lohmann, Andreas Jessen

Osud sveta je v ich rukách

Výpravné fantasy založené na severských bájach a mýtoch o Valhale, kam za sprievodu valkýr prichádzajú padlí bojovníci. Odin, Thor, Loki a ďalší bohovia z Valhaly sa musia postaviť svojmu osudu a odvrátiť Ragnarok – svoj zánik a koniec celého sveta. Zo zajatia sa totiž oslobodil obrovský vlk Fenrir a bohom hrozí úplne posledná bitka s odvekým nepriateľom, s divokými obrami. Svoju úlohu v ich boji zohrajú aj dve deti, ktoré si zo sveta ľudí priviedol Thor ako svojich sluhov.  

Po pestrofarebnom spracovaní od Marvela prinášajú pohľad na severské báje samotní severania, a to v realistickejšom, drsnejšom a temnejšom vikingskom štýle.  

Zaujímavý vzťah k českému a slovenskému prostrediu majú niektorí predstavitelia filmu. Filmový Thor Roland Møller hral v česko-slovenskej koprodukčnej snímke Sklenená izba a uvidíme ho aj v pripravovanom Janovi Žižkovi. Režisér Fenar Ahmad sa zase narodil v Československu (v Brne), kde žil do svojich piatich rokov. Potom sa jeho rodiča pochádzajúci z Iraku rozhodli emigrovať ďalej do západnej Európy.