V pondelok sa začne cyklus Benátky v Lumieri

0
1929

Návštevníci si budú môcť v bratislavskom kine Lumiere od 21. do 29. septembra pozrieť snímky, ktoré v rokoch 2010 až 2014 získali ocenenie Zlatý lev

BRATISLAVA 19. septembra (SITA) – V pondelok 21. septembra sa začne cyklus Benátky v Lumieri, ktorý predstaví víťazné filmy medzinárodného filmového festivalu v Benátkach za posledných päť rokov. Podujatie potrvá do utorka 29. septembra. Návštevníci si budú môcť pozrieť snímky, ktoré v rokoch 2010 až 2014 získali ocenenie Zlatý lev.

Cyklus uvedie bratislavské kino Lumiere pri príležitosti nedávno skončeného 72. ročníka filmového festivalu v Benátkach. „Po priaznivej odozve cyklu Cannes v Lumieri, v ktorom sme na jar premietli snímky ocenené na festivale v Cannes v posledných ôsmich rokoch, sme sa rozhodli v našom kine divákom ponúknuť podobne zameraný cyklus k ďalšiemu prestížnemu filmovému festivalu,“ uviedol Miro Ulman, člen programovej rady kina Lumiere.

Minuloročný víťaz benátskeho festivalu Holub sedel na konári a premýšľal o živote (2014) v réžii Roya Anderssona je záverečným filmom jeho trilógie o ľudskom bytí. Andersson sa v ňom snaží poukázať na protikladnosť a dynamickú povahu existencie s dôrazom na myšlienku, že ľudský druh smeruje k apokalypse, no výsledok má vo vlastných rukách. Vo filme režisér tematizuje krásu životných momentov, pričom aj bolestné situácie dokáže zobraziť s nadhľadom. V Lumieri premietnu aj vôbec prvý dokumentárny film, ktorý získal Zlatého leva v hlavnej súťaži na MFF v Benátkach, Sacro GRA (2013). Taliansky režisér Gianfranco Rosi v ňom zobrazuje Rím prostredníctvom diaľnice a na plátno prináša autentické príbehy obyčajných ľudí, ktorí žijú na okraji najväčšej dopravnej tepny Talianska.

Osemnásty celovečerný film kórejského režiséra Kim Ki-duka Pieta (2012) sa stal držiteľom Zlatého leva pred troma rokmi. Režisérovi sa v ňom opäť podarilo preniesť na plátno neľútostne úprimný a uhrančivo poetický pohľad na podstatu ľudských vzťahov, tentoraz na príbehu chladnokrvného úžerníka a ženy, ktorá sa vydáva za jeho matku. V kolekcii filmov z MFF Benátky zaujme tiež voľná adaptácia románu J. W. Goetheho Faust (2011) v režijnom podaní Alexandra Sokurova, ktorý známy mýtus o zapredaní duše diablovi radikálne reinterpretuje. Naliehavo poukazuje na ľudské slabosti a chyby a aj vďaka nevšedným hereckým výkonom Johannesa Zeilera, Hanny Schygully a Antona Adasinjského znovuobjavuje Fausta ako hlboký ľudský príbeh. Najstarším titulom v programovom bloku je víťaz MFF Benátky z roku 2010, snímka Odnikiaľ nikam (2009) americkej režisérky Sofie Coppoly. Na vzťahu hollywoodskeho herca a jeho jedenásťročnej dcéry poukazuje na prázdnotu života a prehodnocovanie vlastnej životnej cesty.

Program cyklu Benátky v Lumieri:

21. septembra o 18:30 – Holub sedel na konári a premýšľal o živote
22. septembra o 17:00 – Sacro GRA
23. septembra o 18:15 – Odnikiaľ niekam
24. septembra o 18:15 – Faust
25. septembra o 18:30 – Pieta
26. septembra o 18:00 – Sacro GRA
26. septembra o 20:00 – Faust
27. septembra o 18:00 – Holub sedel na konári a premýšľal o živote
28. septembra o 18:00 – Pieta
29. septembra o 18:15 – Odnikiaľ niekam

Informácie agentúre SITA poskytla tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu Simona Nôtová.