V New Yorku poriadne vyčíňa hurikán Sandy, na 53. západnej ulici utrhlo žeriav

0
1508

Hurikán Sandy v New YorkuVýchodné pobrežie USA najmä v okolí mesta New York zažíva dnes naozaj živelnú pohromu. Hurikán Sandy, ktorý si tiež mnohí a aj miestne médiá premenovali na rôzne iné názvy, sa totiž z karibskej oblasti presunul ako sa očakávalo smerom k známej metropole. Mnoho ľudí sa rozhodlo zabezpečiť svoje domy, vyčistiť dvory, dokonca zviazať niektoré stromčeky a chovať, čo by mohlo odletieť, alebo sa poškodiť. Podaktorí zabezpečili okná, aj dvere pred prípadným rabovaním a vyčíňaním silného vetra a dažďa. V niektorých uliciach predajcovia zadebnili výklady pred vetrom a prípadnými rabovačmi, keďže s takýmto počasím prichádza aj väčšia úspešnosť zlodejov a nájazdov. Polícia má viacero výjazdov, je zaneprázdnená, alarmy húkajú. Rôzne články a rady v televízií odporúčali zásobovať sa jedlom, pitnou vodou a potravinami. Viacerí sa obávajú povodní, ktoré by mohla vyvolať nestíhajúca napršaná voda.

Počasie ako nepriateľ číslo jedna
Silný vietor sa objavoval už včera. Dnes smršť udrela vo väčšej sile. Pobrežné vody šľahajú nad móla a nevadí, že ide o pár metrov vysoké pilierové stavby. Na mnohých miestach si dokonca pobrežné vody a ich šľahajúce vlny fotografujú a nakrúcajú, pretože niečo také sa v okolí New Yorku naozaj často nevidí. Niektoré ulice sú ľudoprázdne. Ľudia nevychádzajú von, alebo ak vychádzajú, skôr aby skontrolovali dvor, pozakrývali, alebo schovali nejaké predmety. V iných lokalitách situácia nie je až tak problematická, no rapídne ochladenie a dážď tiež robí svoje.

Na západnej 53. ulici utrhlo žeriav
Sila víchrice, ktorá prekonáva ničivosť víchric za posledných niekoľko desaťročí, už má na svedomí niekoľko škôd, vybitých okien, zničených stromov, rastlín v parkoch, aj pár zranení. Na 53. západnej ulici dokonca silný vietor zlomil stavebný žeriav, pri ktorom hrozilo zrútenie. Či nakoniec žeriav zlomilo celkom sme sa nedozvedeli.

Prázdne ulice
Miesta, ktoré sú vždy plné ľudí, dokonca by sa dalo povedať, že za každého počasia, tentoraz nelákajú. Ulice sú prázdne. Ľudia zo strachu pred nečakaným vyčíňaním počasia necestujú zbytočne po meste. Aj niektoré predajne zatvorili svoje prevádzky a stretnúť fungujúcu prevádzku v bežnom režime nie je síce umenie, no práve to, čo chcete aby bolo otvorené, vôbec otvorené byť nemusí. Veď pozrite, koľko klientely je momentálne v uliciach.

Pohľad na ulice

Rockaway beach

Nadšenec, ktorý testuje všetko na vlastne koži

Pohľad na rieku Hudson z Manhattanu

New York, časť Bronx

Coney Island

Nie je to len New York
Aj mestá ako Delaware, Baltimore, Philadelphia a Boston zažívajú doslova peklo. K nasledovným záberom ani netreba nič dodávať.

Sledujte aj online
Lukáš nám na Facebooku poslal odkaz na možnosť online sledovať postup hurikánu a jeho sily. Na stránky NY times môžete podrobne sledovať niekoľko ukazovateľov. http://www.nytimes.com/interactive/2012/10/26/us/hurricane-sandy-map.html?smid=fb-share

Ranná aktualizácia 30. 10. 2012, 08:00: Bez elektrického prúdu je možno až 6 miliónov ľudí. Mnohí vykúpili obchody a železiarstva, predzásobili sa batériami a agregátormi na výrobu elektrickej energie. Z USA sú hlásené aj obete, ktorých má byť 12 a jedna z Kanady. Obete by mali pochádzať zo štátov New York, New Jersey, z Pennsylvanie, zo Západnej Virgínie a tiež zo Severnej Karolíny. Niekoľko ďalších ľudí je nezvestných. Počet obetí tak môže ešte rapídne rásť. Potopila sa replika lodi Bounty, ktorá tvorila v New Yorku atrakciu. Zatopený je Manhattan a veľký problém bude mať metro až voda opadne. Vodu nestíhali odčerpávať, zatopila rozsiahly systém podzemnej dráhy a narobila astronomické škody. Vzhľadom na to, že máme v New Yorku priateľov, budeme sa snažiť priniesť ďalšie informácie o stave mesta po ustúpení vody.