TOP 5 príznakov dovolenkovej nudy na pláži

0
1598

Poznáme to mnohí, na dovolenku v skupinke sa dá ísť ako živú a pohodovú, ale aj nudnú. Niekedy za to môže aj lokalita, kde skrátka skapal nie len pes, ako sa hovorí, ale aj chuť sa hýbať. Povedzme, že je reč o klasickej rodinnej dovolenke v letovisku, kde sa okrem vysedávania na pláži naozaj nedá nič iné. Tu je prehľad piatich najčastejších príznakov, ktoré sú z reálnych skúseností ľudí a má byť odľahčeným čítaním pre tých, čo to skrátka veľmi dobre poznajú.

1. príznak: krížovky vyriešené
Všetky krížovky vyriešené, dokonca ste sa pustili do riešenia hlavolamov, osemsmeroviek a kadečoho, čo bežne nechávate na rodičoch, či sa im celkom vyhnete. Odrazu chápete, ako funguje sudoku, doteraz na to nebol čas. Neviete, či máte byť naštvaný, že od nudy ste po splnení krížoviek pochopili sudoku, alebo naopak vďačný, že viete niečo nové.

2. príznak: knihy prečítané
Všetky knihy prečítané, ba ste sa pristihli ako čítate na prázdno a ani nevnímate slová, či nepredstavujete si príbeh ako obyčajne. Modernejší vytiahnu tablet, paranoici sa zas boja, aby im nezmizol, lebo všetci ľudia naokolo pozerajú len na neho. Nuda je naozaj poriadna, ak toto dospeje do štádia, kedy si z hotelovej knižnice požičiavate staré časopisy kvôli obrázkom a knihy v angličtine, hoci ako anglicky čítajúci knihomol zvládnete maximálne tých pár riadkov v angličtine v cestovnom pase.

3. príznak: stal sa z vás kopáč a modelár
Z kamienkov máte okolo seba 30 mohýl a z piesku vedľa ležadla stojí parádny hrad. Stačí, keď to je len vykopaná jama, ktorú máte chuť stále kopať a kopať, až sa prekopete k niečomu, čo sa vám ani nemusí páčiť. Niektoré pláže vám ale dovolia kopať a kopať… vtedy príde pomerne častý nápad, do diery si ľahnúť a nechať sa zasypať. Konečne na chvíľu trochu zábavy a len čo sa vyhrabete, nadšenie opadne a znova príde nuda zväčša siahnete po zbieraní mušlí, kameňov, nebodaj počítanie špakov v piesku, ktorých je akosi časom stále od roka na rovnakom mieste viac a viac.

4. príznak: tieňový červený prízrak, klebetnica, či iný pacient
100 krát varujú, že je nutné sa natierať a 99 krát sa varovanie ignoruje. Červených rakov poznáme okolo seba všetci dostatok. Poznajú to aj tí nešťastníci, čo si poplietli dni a nenatierali sa ráno, ale až včera ráno a tak ich čakajú nepokojné noci a bolestivé obliekanie. Ak ste sa náhodou spálili a nevyhnete sa vysedávaniu na pláži, zrejme toto bude váš prípad. Plážový volejbal, windsurfing, či hlúpe kopanie diery prinútia vyjsť z úkrytu pod slnečníkom. Kto sa nudí a je pripútaný v tieni pod slnečníkom je evidentné na prvý pohľad na ľudí na pláži. Smutný pohľad, často s poriadnou vrstvou ochranného krému, hoci trochu neskoro, často zakrytý uterákmi ležiac na ležadle a zakrývajúc si každý odhalený kúsok kože pred slnkom. Len čo sa slnko otočí, posúva sa aj ležadlo, až zrazu nie je kam a vtedy nastáva zahájenie plánu pripomínajúci upíra štítiaceho sa slnka. Nastáva únik na hotel, alebo ako starší pán na dovolenke v Bulharsku, spokojný bol až keď celý slnečník na neho zletel a nechal ho ležať v plnej spokojnosti s dobrým tieňom na sebe. Spálenému pánovi z Ruska napríklad pri Stredozemnom mori vôbec nevadilo okolie, keď od nudy začal spievať zrejme všetkým neznáme, len jemu známe pesničky. Aj keď lepšia by bola hotelová izba s pantelovým postrekom, klebetnice a hrdé hlavy rodiny nenechávajúce rodinu bez dozoru tak zväčša poslušne na pláž aj po spálení opäť idú. Kým dámy si rady pozrú všetkých na okolo, ich módu, opálenie, vek s váhou, muži sa skôr zamerajú len na jedno pohlavie.
Zahraničná dovolenka je občas aj o tom, ako jeden ohovára druhého, kritizuje, hodnotí a smeje sa na ňom. Z vlastnej nudy si zrazu človek všíma tých druhých. Treba si ale pamätať, že niektorej kritike ruskí turisti rozumejú, prípadne sa môžete dotknúť iného Čecha či Slováka s veľmi dobrými ušami. Nasleduje päsťovka cez hubu a je hneď jasné, že ten Talian s deravými trenírkami nebol Talian ale Fero z Piešťan.

Zábavu na pláži majú pokazenú aj vytknuté členky, zlomené zasadrované nohy, popraskané päty, pichliače ježkov v nohách a mnohé iné zranenia. Hoci prvotný plán bol užiť si leto naplno, nečakaná udalosť či úraz z toho spravil pasívnu dovolenku, z ktorej ide trafiť… a tak sa veľa krát chce človek prekonať a zdravotný stav si ešte viac zhorší a hojenie sa predĺži…

5. príznak: premiérová aktivita
Od nudy vás ide trafiť, ležadlo až prasklo od toľkého vysedávania a ležania, okolo samé mladé baby, deti, vreskot, voda, piesok… a vy sa nudíte? Občas to celé človeka tak udrie, že dostane šialený nápad. Áno, dá sa skočiť do vody šípka. Bežné sú prípady, kedy si ju niekto niekde skočí, ale je tou poslednou vôbec. Nebodaj vyskúša volejbal ale fatálnym chybám a neskorému pochopeniu rozdielu medzi futbalom si vyslúži len nadávky a podivné pohľady spoluhráčov. Ešte sa dá požičať skúter a vyblázniť sa na mori. To by však nesmel odvážlivec na voľnom mori prejsť troch plavcov a zraziť sa s podobne naladeným amatérom, dokonca s jediným ďalším skútrom v celom zálive. Nebezpečné je od nudy a všednosti plážových dní skúšať aj mnoho ďalších aktivít, na ktoré si bežne človek ani netrúfne. Nuž a nakoniec jeden príbeh manželského páriku zo Vsetína. Znudení plážou a vysedávaním na slnku si zaplatili výlet do okolia na jednom známom ostrove. Len čo prišli na prvú zastávku k malému zálivu, dožadovali sa rôznymi vyhrážkami návratu do hotela, vraj je moc teplo a radšej sa budú nudiť na pláži ako na poznávacom výlete po ostrove. Hold niekto sa skrátka zrejme nudí rád….

V komentároch máte priestor na pridanie ďalších možných príznakov toho, že sa niekto nudí a ide zošalieť, možno niečo z osobnej skúsenosti, či skúsenosti iných. Tešíme sa na vaše pripomienky.