Slovenský úspech na svetovej „olympiáde“ vedeckých talentov opäť z AMAVET-u

0
1777

V priebehu dvoch týždňov tretí svetový úspech slovenských stredoškolákov z „liahne“ Asociácie pre mládež, vedu a techniku – AMAVET! Sedemnásťročná Janka Čorňáková z Gymnázia sv. Mikuláša v Prešove získala na najprestížnejšej projektovej súťaži na svete Intel ISEF 2016 vynikajúce štvrté miesto. V kategórii Rastlinné vedy uspela s projektom „Potenciálne využitie sekundárnych rastlinných metabolitov v ochrane rastlín proti parazitom“. V Arizonskom Phoenixe USA súťažilo v 27 kategóriách 1 760 študentov zo 77 krajín sveta.

Ivan Grega
Ivan Grega

Po prílete na Slovensko neskrývala emócie: „Bol to pre mňa týždeň plný nových zážitkov a skúseností. Okrem pár dní takmer neznesiteľných horúčav, pár tisíc nalietaných míľ, množstva nových priateľov z celého sveta, či nezabudnuteľných pohľadov mi to dalo obrovskú dávku motivácie. Motiváciu venovať sa vede a nevzdávať sa, nech sú okolnosti akékoľvek. Znie to možno ako klišé, ale tento týždeň mi zmenil život. Naučil ma hľadieť ďalej za obzor v zmysle motta tohto ročníka súťaže – Mysli dopredu.“

Intel Foundation rozdala medzi súťažiacich formou rôznych ocenení neuveriteľných 4 milióny dolárov. Janke sa ušlo „iba“ 500 dolárov, ale nezabúda na podporu, vďaka ktorej ako víťazka Festivalu vedy a techniky AMAVET z roku 2015 postúpila na svetovú „olympiádu“ vedeckých talentov.

Opäť musíme konštatovať, že do vzdelania na Slovensku sa oplatí investovať. Dôkazom toho je aj druhý slovenský reprezentant na Intel ISEF 2016 Ivan Grega z Evanjelického gymnázia J.A.Komenského v Košiciach, ktorý so svojim projektom „Potenciálne využitie sekundárnych rastlinných metabolitov v ochrane rastlín proti parazitom“ veľmi dobre obstál v ťažkej konkurencii medzinárodných projektov.