Slovenské prekvapenia v jedle: keď v tanieri je aj to, čo nemá – diel č. 1

0
1595

Potravinové škandály sú na Slovensku momentálne obľúbenou témou. To, že je Slovensko cieľovou stanicou potravinového odpadu celej Európy, sme si už akosi uvedomili už dávno. Poznajú to ľudia pri rakúskych hraniciach, ale aj miestami pri hraniciach s Maďarskom. Aj tam mnohí Slováci nakupujú radi najmä mäsové výrobky a iné potraviny. Slovenské výrobky majú svoj zmysel, ale ani to nebýva veľká výhra. Keďže potravinových prekvapení je čoraz viac, zostavili sme aj my malý zoznam toho, čo sa nám, alebo priateľom podarilo za posledných pár rokov na Slovensku v jedlách nájsť.

Prekvapenie v jedle

Žuvačka v mrazenej pizzy
Jedna rodina z južného Slovenska si pred pár rokmi neobvykle kúpili mrazenú pizzu veľmi známej značky týchto výrobkov aj u nás. Príprava pizze a aj jej vzhľad nenasvedčovali tomu, že by mohlo byť niečo v neporiadku. Problém nastal v momente, keď mladšia členka rodiny zahryzla do svojho kúsku mierne vychladnutej pizze. Pocítila chuť mentolu a sviežosti, ktorý môže byť dobrý, no nehodí sa do pizze. Upozornila mamu, že pizza chutí ako žuvačka a cítila náznak mentolu, či skôr chuť takejto žuvačky. Mama ju presvedčila, že to nie je možné, no keď sa začala vŕtať v pizzy medzi kolieskami salámy a iných pôvodných ingrediencií, naozaj našla zvyšok starej žuvačky. Zaujímalo by nás, s akou starostlivosťou sa ingrediencie na pizzu ukladajú, že sa niečo takéto podarí.

Leukoplast v pečive
Naša čitateľka Júlia nám povedala skúsenosť jej maminy z pred pár rokov, kedy si pochutnávala na pečive. V ňom však z ničoho nič narazila na použitý leukoplast. Jedna vec je výraz tváre a znechutenia samotnej konzumentky, no nás by zaujímalo aj to, do akej miery trápil pekárku pohľad na jej prst bez leukoplastu po tom, čo všetko namiesila a pripravila do pece.

Leukoplast v čínskej reštaurácii
Iná čitateľka nám povedala príbeh kolegyne, ktorá sa netajila zážitkom v jednej z bratislavských čínskych reštaurácií pri jednej z ciest, často rezonujúcich v dopravnom infoservise. V číne sa jej podarilo nájsť tiež použitý rozmočený leukoplast.

Cigaretový ohorok v zemiakoch v reštaurácii
V nemenovanom meste na severnom Slovensku pri železničnej stanici sa nachádza reštaurácia, kde varia aj študenti. Počas obedov tam raz dvaja kamaráti vyjedali varené zemiaky v dnes už neznámom jedle z jedného taniera. To preto, že jedného jedlo sa nedalo príliš jesť a ten druhý sa s prvým podelil. V jednom momente sa však jeden z nich pozastavil nad chuťou jedného zo zemiakov a s prekvapeným, no znechuteným výrazom z úst vyťahoval požutý cigaretový ohorok. Oranžová farba sa už varením stratila do okolia, no biela vata a jej tvar bol naďalej rozpoznateľný. Sťažovať sa nemalo zmysel, pretože sa „naozaj nič také stať nemohlo“ a kuchár za to istotne nemohol. Zážitok s ohorkom mne ako jednému z týchto dvoch stravníkov stačil do konca života.

Ďalšie príbehy nabudúce. Vítame aj tie Vaše na adrese redakcia @ zaujimavosti.net. Nezabudnite pripojiť Vaše meno, alebo meno, ktoré chcete publikovať.