Sam Alexander, muž dvoch tvárí s cirkusovým osudom

0
2702

Sam Alexander bol celkom obyčajný mladý muž, ktorý sa venoval herectvu v divadle v Chicagu a žil pokojný život. V jeho 20 rokoch sa však stal obeťou výbuchu, ktorý mu poznačil celú tvár. Rukami si vtedy zakryl oči, čím si zachránil zrak, no definitívne prišiel o spodnú sánku, ktorá sa mu opakovane aj behom náročnej liečby a po desiatkach operácií zhoršovala vďaka infekciám. Podľa niektorých údajov sa dostal z nemocnice až po 13 mesiacoch. Po návrate rýchlo pochopil, že návrat do bežného života už nebude a bežný život tiež nie. Jeho zdeformovaná sánka, líca, nos, ale aj horná čelusť mu znemožňovali normálne jesť. Najhoršie boli reakcie okolia a preto vyhľadal pomoc od protetika, ktorý mu vytvoril umelú tvár. Muža nechcel nikto zamestnať, no pri hľadaní živobytia sa predsa len na Samuela usmialo malé šťastie v podobe inzerátu v novinách. Cirkus hľadal ľudské monštrá, ktoré by mohli vystupovať a ukazovať neobyčajné degenerácie, ako bolo ešte naozaj donedávna v pojazdných cirkusoch zvykom.

Sam Alexander, Muž dvoch tvárí

Kariéra muža s dvoma tvárami
Reagoval na inzerát Petea Kortesa v ktorom hľadal niečo extrémne a zmierený so svojou tvárou navštívil cirkus v ktorom okamžite získal miesto a ďalej brázdil americké mestá ako jeho súčasť. Celkovo účinkoval v cirkusoch Ringling Brothers, Barnum & Bailey a Clyde Beatty Circus skôr, ako sa pustil na vlastnú dráhu Muža s ddvoma tvárami. Zomrel v roku 1997. Zaujímavosťou je, že počas svojho účinkovania ho nesmeli fotografovať. Aj preto sa na svete nachádza zrejme len jediný záznam a to z krátkeho videa pochádzajúceho z cirkusu z roku 1940 s názvom Russel Bros.

Väčšina čudákov sa vždy prejavovala zvláštne, vady sprevádzali aj psychické problémy. Sam bol výnimočne skromný a slušný muž, ktorý aj napriek svojmu vážnemu problému neskoncoval so životom a žil naplno. Vydržal 72 operácií, pri ktorých mu už lekári nikdy nevrátili pôvodnú tvár, no aspoň zachránili funkcie.

foto: http://pixgood.com