Rodný dom herca Jozefa Kronera nájdete v kysuckej obci Staškov

0
6154

Jozef Kroner, ako jedna z najvýznamnejších postáv slovenského filmu a divadla, prvý a dosiaľ jediný držiteľ zlatej sošky Oscar za film Obchod na Korze, sa narodil v malom domčeku v kysuckej obci Staškov hneď vedľa koľajníc. Kým známy herec žil, bol častým hosťom miestneho futbalového podujatia pomenovaného podľa herca. Kým za jeho života slávnostným výkopom súboje o pohár štartoval samotný herec, neskôr ho nahradila dcéra a známa herečka Zuzana Kronerová, alebo synovec Ján Króner. V obci si vždy vážili rodinu Kronerovcov, azda aj preto, že sa hlásili ku Kysuciam a pravidelne navštevujú aj Staškov.

Jozef Kroner rodný dom Staškov

Rodný dom v Staškove
Domček, ktorý postavili v roku 1914 slúžil dlhé roky ako strážnica pre železničnú trať. Výraznej rekonštrukcie sa dočkal v roku 1990, kedy ako stále majetok železníc získal využívanie na rekreáciu. Zhoršený technický stav budovy však postupne vymenil aj obyvateľov, keďže sa v ňom usídlili vandali a bezdomovci. Po veľmi problematickom a namáhavom naťahovaní sa v roku 2010 podarilo obci Staškov odkúpiť túto drobnú a chátrajúcu nehnuteľnosť, vďaka čomu sa podarilo spustiť plán záchrany tejto nehnuteľnosti ako pamätného miesta a rodného domu známej osobnosti.

Jozef Kroner rodný dom Staškov

Do záchrany domu sa zapojili mnohí
Aby sa podarilo dom zachrániť a opraviť, obecné zastupiteľstvo vypísalo zbierku, ktorá naďalej funguje na čísle účtu 7715493031/5600. Samotná obec nebola ale jediná, ktorej zámerom a vďaka koho iniciatíve sa podarilo domček zachrániť. Spolok rodákov Jozefa Kronera, murári pod vedením miestneho rodáka L. Perďocha a aj mnoho jednotlivcov vynaložilo rôzne úsilie na záchranu domu a zveľadenie okolia. Zaujímavosťou je, že zariadenie a niektoré predmety samotného herca do novozrekonštruovaného domu venovala samotná Zuzana Kronerová, ktorá tak pomohla autenticite tohto miesta viac, než ktokoľvek iný.

Jozef Kroner rodný dom Staškov

Domček, alebo presnejšie pamätnú izbu. ako malé múzeum otvorili 19. novembra 2011. Pri otvorení boli prítomní dcéra Zuzana Kronerová, synovec a herec Ján Kroner ale aj Zuzana Vaňousová, posledný žijúci súrodenec slávneho herca, ktorá sa taktiež narodila v tomto dome.

Jozef Kroner, rodný dom Staškov

Otváracia doba
Miesto nájdete pomerne ľahko. V Staškove pri hlavnej ceste na neho upozorňuje aj smerová tabuľa a následne aj drevený stojan s informáciami v troch jazykoch pri rovine použiteľnej ako parkovisko. V tesnej blízkosti domu je železničné koľajisko dodnes používané pre spojenie Čadca – Turzovka – Makov. Rodný dom Jozefa Kronera je pod správou Centra voľného času Staškov sídliaceho na Ul. Jozefa Kronera 023 53 v obecnom úrade, č. d. 3.

Jozef Kroner rodný dom Staškov

Otváracie hodiny:
O: 08:00 – 12:00
UT: 08:00 – 12:00
ST: 08:00 – 15:00
ŠT: 08:00 – 12:00
PI: 08:00 – 12:00
SO a NE: telefón

Otvorenie, prehliadku a výklad má na starosti riaditeľ CVČ na čísle 0948 / 326 611, prípadne zamestnanec CVČ na čísle 0948 / 454 926.

O Kysuciach a zaujímavostiach v tomto regióne informujú aj stránky www.kysuce.info