Recept na besnotu alebo hrozivé stredoveké recepty zo zvierat

0
3690

Kodex

V predchádzajúcej časti ste si mohli prečítať niečo o racionálnejšej časti liečenia časťami zvierat v stredoveku. V nasledujúcich ukážkach predstavíme príklady, ktoré sú dnes len ťažko stráviteľné.

Popri liečení založenom na pozorovaní priaznivých účinkov niektorých látok boli ďalšie stredoveké „zvieracie“ recepty, ktoré sa dnes javia ako kuriózne a hraničili s magickými úkonmi. Patrili sem napríklad liečebné postupy aplikované pri besnote, strašnej chorobe, ktorej vakcináciu vynašiel Louis Pasteur v 19. storočí. Profylaxiu pred besnotou predstavovali napríklad exkrementy psíčaťa rozdrvené na prach a konzumované v nápoji, čo malo poskytnúť ochranu pred uhryznutím besného psa. Priebeh ochorenia predpovedali pomocou zrkadla: tomu, koho pohryzol besný pes, mali pred tvár okamžite položiť zrkadlo, ak sa videl v tvare človeka, mal sa uzdraviť. Ak sa však v zrkadle uvidel v tvare psa, čakala ho smrť. Koho besný pes už pohryzol a trpel na strach z vody, mal pri sebe nosiť prst z pravej zadnej nohy psa a vyliečil sa (podľa Kódexu Casanate).

Ďalšie ukážky stredovekých receptov uvádzam na základe autentických stredovekých textov. Môžete si v nich prečítať o variabilnom využití psích zubov, o vplyve psích výkalov na kvalitu vlasov, o vzťahu ťavej krvi a kvapavky a aj o tom, že zubnú pastu nahradí prach z parohov jeleňa.

Encyklopédia lekárskej vedy – pôvodne sa nachádzala v zbierke uhorského kráľa Mateja Korvína

Besny pes

Pes

Podľa receptu Kyranida bolesti spôsobené psím uhryznutím vylieči psí zub zavesený okolo krku. Zavesme ho na krk dieťaťa, ktorému práve rastú zuby a nebude mať bolesti spôsobené ich rastom. Ak sa niekto zajakáva, takýto zub zavesený okolo krku zamedzí aj jeho koktaniu. Kto  pri sebe nosí takýto zub, psy ho nepohryzú.

Rovnako, ak je žena neplodná, alebo v jej lone je mŕtvy plod, dajme jej napiť psie mlieko s medom.

Pálené a rozdrvené psie výkaly pomiešané so šťavou myrtu a žlčou kozy veľmi dobre pôsobia na šedivé vlasy a majú priaznivý účinok na rast vlasov. Ak ucho šteňaťa hodinu namáčame vo víne a potom víno vypijeme, opijeme sa…

Ak chorý človek, trpiaci na horúčku v deň Merkúria (v stredu – poznámka prekladateľa) pred svitaním pozbiera moč psa, zmieša ho so zemou, potom z neho spraví guľky a zavesí si ich okolo krku, vylieči sa.

Psi zub

Ťava

Krv ťavy divej pomiešaná s rozdrveným mäsom raka a natretá na muža pomáha proti akútnej kvapavke a priaznivo vplýva aj na mozog. Moč ťavy spolu s jej mliekom je dobré pri akútnom ochorení pečene. Nápoj pripravený z moču ťavy tak, že ho na ohni privedieme do varu, povaríme kým je z nej polovica a pomiešame s muškátovým orechom, je dobrý proti slzeniu a svrbeniu očí. Ťaví špik vysušme a dajme do octu, ako nápoj pomáha proti námesačnosti.

Jeleň

Podľa receptu Placida parohy jeleňa dokážu vysušiť všetky druhy tekutín, preto sa používajú v prípade ochorení oka. Parohy sú dobré aj na bielenie a posilnenie zubov, preto sa z ich prachu vyrába zubný prášok. Tým, ktorí trpia na epilepsiu, sa zvykne podávať tento prášok primiešaný do nápoja a má zázračný účinok aj v prípade hnačky. Pálený a primiešaný do nápoja zahusťuje krv. Pomáha aj proti hlístam, ak sa primieša do páleného vína, odoženie hady…

Ďalšie stredoveké recepty nájdete v pokračovaní už čoskoro.