Recenzia: Šikovný fotoaparát Nikon 1 J2 a objektív 1NIKKOR 10-30mm IF

0
2071

Nikon J2 pripomína ešte stále reklama v pamäti, fotoaparát malý a predsa zázračný. Nazývam ho aj preto tak, že napriek malým očakávaniam v mnohom prekvapil a pokoril aj niektoré iné, zdanlivé kompakty, ktoré som v rukách mal. Nikon 1 J2 v tmavočervenej, či skôr bordovej verzii, je dodávaný štandardne s objektívom . Podobne ako pri zrkadlovkách, aj tu je možnosť dokúpenia iných objektívov, samozrejme s iným bajonetom (inak povedané závitom), presnejšie s typom FT1. Ak ste si zvykli na zrkadlovku a hľadáte niečo menšie a jednoduchšie, prípadne máte kompakt a chcete prejsť na niečo zaujímavé, schopné pre tvorivých amatérov s nadšením pre foto aj video, možno práve J2 bude niečo pre vás. Fotoaparát tenších rozmerov, kde vyčnieva len objektív, disponuje vynikajúcim displejom, na ktorom je doslova radosť pozerať nafotené snímky, alebo video. Prekvapivo si užijete sledovanie zaznamenaného videa so zvukom slušne hlasným na to, že ho prehrávate priamo z fotoaparátu. Kedysi by som to hodnotil ako plus, no dnes to pokladám za povinnosť. Ale pekne poporiadku.

Nikon triedy 1 typ J2 a prvé pocity
Príjemne sa drží, aj keď to nie je nič z doteraz používaných kompaktov, alebo poriadne uchopiteľná zrkadlovka. Ruka si musí zvyknúť na niečo celkom iné. Ľahký fotoaparát je možné zapnúť hneď dvoma spôsobmi, aj keď v oboch je v prípade vôle fotografovať nutné pootočiť objektívom. Tlačidlo ON/OFF na vrchu prístroja ho zapne aj bez otvoreného objektívu. V každom prípade sa zapne aj po pootočení objektívu z polohy nečinnosti do prvej očíslovanej polohy. Vtedy sa aktivuje prístroj. Kryt objektívu je riešený trochu nešťastne, no pokiaľ máte po ruke brašňu, hop s ním tam a pustite sa fotiť. Už prvé fotografovanie dáva jasno. Fotoaparát bude určený pre univerzálne fotografovanie všetkého okolo vás, na makro fotenie, portréty, krajinky, pri dobrom svetle pokojne aj veľmi rýchlo pohybujúce sa predmety. Múdre režimy fotografovania (celkovo fotoaparát umožňuje 4 režimy záznamu) ponúkajú sériové snímanie, alebo manuálne nastavenia, či efekty, ako selektívna farba, klasika v podobe sépií a čiernobielych fotografii a podobne. Slušným prekvapením je možnosť nakrúcania videa s extrémnym spomalením. Pri ňom je možné zaznamenať len 5 sekúnd, no i tento čas ponúka naozaj bohaté možnosti experimentov. Automatické fotografovanie poslúcha na slovo a fotoaparát funguje pohotovo za každých podmienok. Po dvojtýždňovom testovaní pri príležitostiach ako cestovanie, šport, potulky záhradou a mnoho iných príležitostí nesklamal ani v jedinom prípade a výborne si poradil aj čo sa videa týka.

Test fotoaparátu NIKON J2 - aké fotografie vyhotovuje?

Test fotoaparátu NIKON J2 - aké fotografie vyhotovuje?

Test fotoaparátu NIKON J2 - aké fotografie vyhotovuje?
Zopár makro fotografií s priblížením, 1. priblíženie, 2. iná rastlina so zoomom 3. tá istá rastlina s fyzickým priblížením fotoaparátu k objektu

Vzhľad
Testovaný fotoaparát bol z celokovovej konštrukcie bordovej farby so setovým objektívom 1NIKKOR 10-30mm IF Aspherical nekonečno-0.2 rovnakej farby. Ten na prístroji z predu dominuje (štandardne je v balení fotoaparát oddelený od objektívu), na ktorom sa nachádza aj v iných verziách vždy tlačidlo, ktoré aktivuje možnosť pohybu. V opačnom prípade nejde pootočiť. Väčšina z nás nie je Chuck Norris a preto je táto poistka nutnosť. Pootočením z neaktívnej polohy L ďalej ako do fáze zapnutia sa objektív približuje. Odnímateľný je od tela po stlačení poistky podobne ako pri zrkadlovkách. Celkom vrch prístroja má tri tlačidlá a výrez pre vyskakovací, celkom groteskne vyzerajúci blesk v tvare pravouhlej hokejky. Tlačidlo ON/OFF je vzhľadom pre schopnosť zapínania cez odblokovanie objektívu použiteľné napríklad ak chcete len prezerať fotografie, alebo pred vysunutím objektívu urobiť nejaké nastavenia a pod. na dosah ukazováka je tlačidlo spúšte a na kraji hornej strany je menšie tlačidlo s červenou bodkou pre nahrávanie videa.

Vzhľad fotoaparátu NIKON J2 zadná strana

Ovládacia časť fotoaparátu ponúka perfektný displej s výbornými farbami a všetko potrebné nastavenie. Tlačidlo F má niekoľko využití pri výbere režimu fotografovania a presnejších nastavení. Vedľa neho nachádzajúca sa lupa umožňuje napríklad priblížiť prezeranú fotografiu. Otáčavý výber režimov ponúka štyri fotografické režimy a jeden, s ktorým sa nahráva video. Tlačidlo DISP zobrazuje informácie, ďalej tlačidlo PLAY má funkcie na prehrávanie záznamov na karte, alebo aj iné možnosti počas nastavení. Pod kruhovým a otáčavým výberom zároveň sa nachádza ešte tlačidlo MENU a smetný kôš. Spomínaný kruhový výber ponúka otáčavé ozubené koliesko, s ktorým je ľahká manipulácia a možnosť rýchlej práce pri výbere, či listovaní medzi nafotografovaným materiálom. V štyroch klikateľných smeroch je samospúšť, blesk, korekcia a AE-L/AF-L. Pre palec pravej ruky je tu stabilizačné pogumované parkovisko medzi výberom režimu a displeja. Blesk sa aktivuje pomocou mechanického tlačidla nad displejom v jeho blízkosti hore na ľavo.

Z kraja je pod pevným krytom možnosť pripojenia USB a HDMI. Celkový spodok prístroja tvorí závit pre statív a kryt batérie a portu pre SD/SDHC karty. Pri otvorení krytu batéria nevypadáva a fotoaparát zostáva činný, aj vďaka malej plastovej poistke držiacej batériu.

Fotografovanie
Fotografovanie je možné pomocou štyroch nastaviteľných režimov. Celkom prvý umožňuje niečo medzi videom a fotografiou, ide o sériou snímkov, ktoré spolu tvoria krátku sekvenciu. Druhý je inteligentný výber snímkov prepínajúci rôzne režimy podľa podmienok a zaostrenia, prípadne tretí umožňuje automatické fotografovanie. Štvrtý režim nesie názov „kreatívny režim“. Ponúka možnosti aktívne cez tlačidlo F ako napríklad manuálne nastavenia M, A, S, P, ďalej nočná krajina, nočný portrét, protisvetlo (fotenie napríklad v miestnosti predmetov pri okne, alebo smerom k lampe), zmäkčovací filter dodávajúci fotografiám nádych podobný z Instagramu, selektívna farba a panoramatická fotografia.

Test fotoaparátu NIKON J2 - aké fotografie vyhotovuje?

Test fotoaparátu NIKON J2 - aké fotografie vyhotovuje?
Niekoľko fotografií, Rakúsko – fotoaparát J2 automatický režim v kľude

Z efektov môžem podrobnejšie spomenúť možnosť selektívnej farby. Pokiaľ teda fotografujete zelenú lúku, kde sa nachádza pár červených kvetov, je možné docieliť čiernobielu fotografiu, kde sú viditeľné len červené kvietky s červenou farbou, prípadne ak fotografujete obývačku, kde je jediná zelená farba akvária, môžete docieliť celú čiernobielu fotografiu so zeleným akváriom dominujúcim danej fotografii. Veľmi pekné má spracovanie aj panorama. Pri fotení panoramatickej fotografie sa objaví posuvníkový ukazovateľ, ktorý veľmi jednoducho naviguje fotografa k pokračovaniu fotografovania v línií smerom do pravej strany. Fotografovanie začína doľava a ukazovateľ na monitore ukazuje, koľko je možné sa posunúť. Fotoaparát následne zábery spája do jednej dlhej fotografie, ktorá je ľahko spustiteľná aj v samotnom prístroji. Výsledná panorama je síce pekne spojená, no je menej kvalitná ako klasická fotografia a vyhotovuje sa v rozmeroch 3200×560.
Fotoaparát fotografuje aj súbory formátu *.NEF / čiže RAW. ISO sa šplhá až na slušných 3200, no už pri 1600 je viditeľný šum. Jedna z mála postrehnutých nedokonalostí fotografovania je výsledná fotografia zo šera, alebo v slabšie osvetlenej miestnosti. Pri pohybujúcich sa deťoch je možné zachytiť rozmazané fotografie.

Test fotoaparátu NIKON J2 - aké fotografie vyhotovuje?

Test fotoaparátu NIKON J2 - aké fotografie vyhotovuje?

Test fotoaparátu NIKON J2 - aké fotografie vyhotovuje?

Test fotoaparátu NIKON J2 - aké fotografie vyhotovuje?
Niekoľko fotografií, Rakúsko – automatický režim počas pomalej jazdy autom

Nahrávanie videa
Prístroj umožňuje nahrávanie spomaleného videa, alebo klasického videa. Pri klasickom videu si dobre poradí aj pri zlých svetelných podmienkach (rozumej šantiace deti tesne pred spaním, ktoré odmietajú zaľahnúť, pri jednej lampe neskoro večer), ako aj pri dobrom svetle počas dňa. Bezproblémovo prebiehal záznam 32 minútového videa a v batérii bolo ešte dostatok energie na aspoň 300 fotografii. Jej výdrž však nebola presne sledovaná a tak ide o hrubý odhad. Spomalené video je už trochu iná kapitola. Ide o nástroj, ktorý nájde využitie u mladých ľudí s chuťou po experimentovaní a zábave. Extrémne spomalené video je schopné zaznamenať dovolím si tvrdiť aj výstrel z revolveru. Funguje však len pri veľmi dobrom svetle a spomalený záznam je nemožný pri večernom osvetlení obývačky. Vzhľadom pre nutnosť vchádzania dostatku svetla do objektívu je nutnosť aj denného svetla a dobrej viditeľnosti. Záznam je síce menej kvalitný, dovolí nahrať len 5 sekúnd deja (pohyb, výskok, tanec, činnosť), z čoho vo výsledku vznikne 1 minúta a 6 sekúnd záznamu.

Formáty videa: Fotoaparát nahráva *.MOV videá formátov
Pomocou tlačidla F vo video režime je možné prepnúť na možnosť spomaleného videa, ktoré je schopné zaznamenať video s 400 fps (obrázkami za sekundu) alebo až 1200 fps (obrázkami za sekundu). Bežné video je možné nakrútiť vo formátoch 1080/60i, 1080/30p a 720/60p.

Prehrávanie zaznamenaných videí priamo z prístroja je bezproblémové, bez čakania a rýchle aj napriek tomu, že môže ísť o „gigové“ video. Hlasitosť videa je regulovateľná páčkovým tlačidlom vedľa tlačidla F. Na malý fotoaparát ide o slušnú a čistú hlasitosť v jej maximálnej výške. Video sa pri prehrávaní dá pozastaviť, pretáčať, alebo ukončiť. Užívateľ nie je nezmyselne obmedzovaný, ako pri niektorých starších prístrojoch, hoci iného výrobcu.

Test fotoaparátu NIKON J2 - aké fotografie vyhotovuje?

Test fotoaparátu NIKON J2 - aké fotografie vyhotovuje?
Malá ukážka ZOOMu setového objektívu 10-30mm

Plusy:
– medzi plus prístroja možno hodnotiť jednoduché ovládanie a prístupnosť všetkého
– kvalitné video klasického formátu Full HD a spomalené video s až 1200 snímkami za sekundu
– ostré snímky s dobrou farebnosťou
– vymeniteľnosť objektívov
– rýchla prepínateľnosť kamery a fotoaparátu medzi sebou
– použiteľnosť diaľkového ovládania v režimoch a možnostiach ako pri zrkadlovkách
– slušná výdrž batérie

Mínusy:
– kryt objektívu je drobný, až príliš. Z ruky môže padať
– k manuálnemu nastaveniu fotografie sa fotograf dostáva trochu komplikovane
– spomalené video nahrá len 5 sekúnd (výsledok 1 minúta a 5 sekúnd záznamu), čo je riešené pre extrémnu veľkosť súboru, no pokiaľ fotograf potrebuje, mohla byť možnosť záznamu aj viac sekúnd.

V celkovom hodnotení pre túto triedu fotoaparátov nemožno z mojej strany a bez akejkoľvek inšpirácie, či inej nákazy inou recenziou, povedať čokoľvek proti kvalite, alebo použiteľnosti. Určité muchy by sme našli v kryte objektívu, možno trochu v obmedzeniach spomaleného videa, alebo pri podrobnom namáhaní fotoaparátu v rôznych podmienkach napríklad pri fotení pohyblivých objektov v slabších svetelných podmienkach. Svedomito a dobre si plní úlohu univerzálneho kompaktu, ktorým nič nepokazíte pri rôznych podmienkach. Nebol otestovaný v zimnom prostredí s množstvom bielej, alebo na pláži, prípadne v noci. Napriek tomu si užil mnohé iné miesta a podmienky. Výhodou je dobrá batéria.

Originálne fotografie
Pôvodné neupravované fotografie sú dostupné na stiahnutie len na účely náhľadu na tomto odkaze. Heslo pre otvorenie archívu *.ZIP je: zaujimavosti

Poskytla spoločnosť NIKON v spolupráci s MCC