Rádio_FM vydáva kompiláciu desiatich nahrávok Demovnica naostro (Final master 2013)

0
1658

tante Elze DemovnicaBratislava (16. december) – Rok 2013 zavŕšil tím z projektu Demovnica_FM malým dvojdňovým festivalom novej slovenskej hudby, na ktorom vystúpilo 12. a 13. decembra desať vybratých hudobníkov. Priestor pre prezentáciu svojej  tvorby dostali vo V-klube interpreti ako Millhouse, Fúzy Múzy, Trolejboys, Ivana Mer, Katarzia, Martina Javor, JuSt, Silverspoon, Tante Elze a Adalbert. Skladby všetkých desiatich hudobných formácií si budete môcť vypočuť už dnes vďaka kompilácii, ktorú zverejnilo Rádio_FM na svojom webe fm.rtvs.sk. Kompilácia Demovnica naostro (Final master 2013) je dostupná na voľné stiahnutie.

foto: Tante Elze, autor: Stano Klačanský

Nahrávka desiatich skladieb vznikla v štúdiu Rádia_FM pod dohľadom hudobných producentov Marcela Buntaja a Maroša Hečka.  „Tak rôznorodú kompiláciu, ako vznikla teraz v rámci projektu Demovnica_FM, som ešte nezažil. Je tam hudba od absolútne tichého dua, až po hard-rockovú skupinu,“ vyjadril sa hudobný producent Marcel Buntaj, ktorý sa kompilácie zúčastnil aj ako hudobník pri tvorbe aranžmá.  „Priznám sa, že som posledné tri roky prestal trochu sledovať slovenskú scénu, keďže tu nepôsobím. Sám som však milo prekvapený, koľko dobrých hudobníkov je na Slovensku,“ dodal.

Projekt Demovnica_FM sa hlási k žánrovej pestrosti nielen v spote, ktorým láka začínajúce kapely, aby poslali svoju mp3-nahrávku do  hitparády, ale aj na kompilácii.  Tá obsahuje napríklad  avant – popovú nahrávku melancholickej Tante Elze, ktorá o spolupráci na kompilácii povedala: „Bol to pre mňa zážitok. V profesionálnom  štúdiu som ešte nenahrávala a vidieť pánov producentov v akcii bolo pre mňa veľmi zaujímavé. Vzrušujúcou pre mňa tiež bola hra na obrovskom krídle v štúdiu Slovenského rozhlasu.“ Ako dodala: „Demovnica je pre mňa tiež veľká vec, pretože ma konečne donútila rozhýbať pomalé tempo môjho hudobného života a nenechávať si veci na „potom“.“

Frontman z alter-stoner-rockovej kapely Millhouse Tomáš „Shorty“ Lago sa o piesni, ktorú pre kompiláciu vybrali, vyjadril:  „Skladba Superhero je taká stredná cesta a nekonfliktná ochutnávka z nášho pripravovaného albumu „Event Horizon“, ktorý bude dynamický a pestrý. Text hovorí o sebavedomí, zdravom či nezdravom. O jeho výhodách a zároveň nástrahách. Spolupráca prebehla veľmi dobre. S producentmi sme prebrali len niekoľko technických detailov, ale celkové prevedenie skladby nechali na nás. Zároveň chceme poďakovať zvukovému majstrovi Peťovi Áčovi za skvele odvedenú prácu a odborný technický dohľad.“

Kapela Silverspoon sa rozhodla nahrať skladbu 1,2,3 pre jej letnú atmosféru. „Myslíme si, že to je to to pravé do mrazivej zimy. Pre niektorých je spomienkou na leto a pre iných môže byť „zahrievačkou“ na to nasledujúce. Okrem toho sa zapáčila aj Marcelovi Buntajovi a Marošovi Hečkovi. Asi  preto, že je priamočiara a nesnaží sa o nejakú virtuozitu, ale skôr o spontánnu letnú hymnu pre tých, čo radi odpočítavajú dni do príchodu slnečných dní,“ skonštatoval spevák kapely Slavo Mihálik.

Psycho-thrillerové trio z Prešova Fúzy Múzy známe pre ich čisto inštrumentálne skladby s veľmi silnou a autentickou atmosférou chcelo pôvodne nahrať skladbu Mucha. „V štúdiu sme sa nakoniec zhodli na tom, že nahráme Schizofréniu, ktorá má skvelú temno-ironickú atmosféru. Je to  jedna zo skladieb, ktorá má ,,ťažšie pocity“. U Maroša  a Marcela sme cítili empatiu hneď od začiatku, preto sa nám s nimi spolupracovalo veľmi dobre,“ poznamenal líder kapely Juraj Staviarsky.

Nu-folková pesničkárka Katarzia dodala do kompilácie už hotovú skladbu Infantilný punk z jej debutového albumu Generácia Y. Pieseň je podľa nej jednou z najbúrlivejších skladieb z albumu. „Je spojením  viacerých momentov a pocitov v rôznych časových úsekoch a zážitkoch do jedného,“ povedala o skladbe Katarzia, ktorá patrí medzi prvé objavy Demovnice.  Ako dnes v Ráne na eFeMku vyhlásili PR manažér festivalu Pohoda Marián Gešvantner a riaditeľ festivalu Michal Kaščák, Katarzia vystúpi aj na pódiu nasledujúceho ročníka Pohody.

Adalbert sa skladbu Once upon a time rozhodol nahrať akusticky. Pieseň je podľa jeho slov „o spomienke na šťastnú minulosť, čo však spôsobuje uvedomenie si toho, čo všetko človek stratil a vidí menej šťastnú prítomnosť.“  Martina Javor sa tiež nevyhla osobnej výpovedi prostredníctvom piesne. „Text skladby Soulmate je o tom, ako som stretla spriaznenú dušu, ktorá však žije na druhej strane sveta. Potom prišiel hnev na to, že situáciu nedokážem zmeniť,“ vyjadrila sa o procese tvorby speváčka a autorka hudby Martina Javor. Zároveň dodala, že kapela jej pieseň ihneď pochopila a  rytmicky aj melodicky dotvorila do dnešnej formy.

Na kompilácii nájdete desať skladieb desiatich vybratých slovenských hudobníkov:

1. Trolejboys  – Druhá šanca nebude, Hudba: Trolejboys ,Text: Milan Škorupa
2. Adalbert – Once Upon A Time , Autor hudby a textu: Vojtěch Štědroň
3. Katarzia  – Infantilný punk, Autor hudby a textu: Katarína Kubošiová
4. Tante Elze  – When The Days, Autor hudby a textu: Veronika Seppová
5. Millhouse  – Superhero, Autor hudby a textu: Tomáš Lago
6. Fúzy Múzy  – Schizofrénia, Autor hudby: Fúzy Múzy
7. Ivana Mer – Lagrimas del Mar, Autor hudby a textu: Ivana Mer
8. Just  – Mrcha, Hudba: Juraj Strásky, Text: Michal Godor
9. Silverspoon  –  1, 2, 3 Autor hudby a textu: Slavomír Mihálik
10.   Martina Javor  – Soul Mate, Autor hudby a textu: Martina Javor

Kompilácia je pestro zmesou novej slovenskej hudby, ktorú objavil tím z projektu Demovnica_FM v rámci Rádia_FM počas roka 2013. Hitparáda však pokračuje naďalej aktuálne 31. kolom na demovnica.sk. Každý týždeň pritom do rebríčka pribudnú tri novinky, ktoré nahradia tri skladby s najmenším počtom hlasov. Viac sa o projekte dozviete na: http://demovnica.sk/o-projekte/.

zdroj: rádio FM