PSYho kórejský megahit Gangnam style úspešný aj využívaný

0
2094

15. júla 2012 vydal kórejský umelec menom Park Jae-sang, vystupujúci pod menom PSY song, ktorý sa už stihol dostať do Guinessovej knihy rekordov, dokázal inšpirovať množstvo prevažne mladých ľudí, malých firiem, výmyselníkov a aj ďalších umelcov, a mimo toto celé dokázal vytvoriť šialenstvo zložené z paródií a výrazného priživovania sa na typickom kroku, postoji a songu tejto skladby. Už v auguste svet z tejto skladby doslova zošalel a šialenstvo pokračuje naďalej. Gangnam style je dnes fenomén. Pôvodne šlo o kórejské pomenovanie životného štýlu v jednej štvrti mesta Soul. A nie, nemá to nič spoločné s gangstrami a ani spievajúcou ochrankou, ako si na fórach mysleli pôvodne mnohí.

Originál:

Verzia z originálu a live vystúpenia:

V auguste sa objavila aj verzia s jeho hudobnou kolegyňou Hyunou, kde si zaspievala pop duet. Hudobný štýl a jazyk z ázijskej krajiny a s takýmto úspechom, to je v našich končinách naozaj výnimočná vec. Ba dokonca nejde o anglickú, ale kórejskú verziu.

Viralita s rekordnou rýchlosťou
Z každej strany prichádza Gangnam style a niektorí presne ani netušia, čo to je. Posledných pár mesiacov sa na trhu objavuje veľké množstvo príživníkov, ktoré sa s krízou idú vyporiadať klasicky kopírovaním a originálnymi tričkami s nápadmi niekoľko iného, ďalší vytvárajú skupiny na Facebooku priživujúce sa na tomto štýle a keď nazbierajú slušný počet fanúšikov, začnú ich zaplavovať reklamami a podobne. Najmä na sociálnych sieťach je PSYho už priveľa, a Gangnam style neutícha. Možno by aj utíchol, no ďalší a ďalší, ktorí sa klasicky snažia vyťažiť z popularity a poháňajú silu popularity aj svojim pričinením, neustále oživujú tento štýl tanca a popový song. Počet sledovaní a hodnotení na Youtube prekonal všetky doteraz vydané videá, takže niet sa čomu diviť, že je táto bizarnosť v guinessovej knihe rekordov. Svetu vládnu predsa práve bizarnosti.