Projekt Vlakom do múzeí a galérií od 9. do 30. apríla školám opäť zlacní dopravu

0
1406

Od 9. apríla do 30. apríla budú môcť žiaci základných škôl a 1. až 4. ročníka 8 ročných gymnázií na Slovensku využiť už od roku 2006 tradičnú možnosť využiť zvýhodnené ceny železničnej dopravy pri návštevách múzeí a galérií. Projekt pod menom Vlakom do múzeí a galérií sa realizuje za účelom podpory vzdelávania a ciest detí za kultúrou a našim kultúrnym dedičstvom. V jarnej časti podujatia Vlakom do múzeí a galérií sa objavujú aj novinky, ktoré sa zapojili po iniciatíve Ministerstva kultúry.

Múzeum v obci Svätý Anton, kaštiel známy ako Antol

Navštíviť tak môžete napríklad:

  • Múzeum vo Svätom Antone, Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene, Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre a Múzeum Tatranského národného parku – v pôsobnosti Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR;
  • Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici a Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši – v pôsobnosti Ministerstva životného prostredia SR;
  • Múzeum školstva a pedagogiky – v pôsobnosti Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR;
  • Múzeum obchodu – v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR;
  • Múzeum polície SR – v pôsobnosti Ministerstva vnútra SR;
  • Vojenské historické múzeum Piešťany – v pôsobnosti Ministerstva obrany SR.

Avšak bohatý zoznam galérií a miest nájdete na odkaze nižšie.

Podmienky:
Cena za prepravu vlakom je zvýhodnená na 0,20 EUR za každých 50 kilometrov na každé dieťa, pričom sprievodcovia sú v cene prepravy detí. Každé múzeum má individuálne vstupné, preto je dobré sa vopred informovať na jeho výšku. Zvýhodnenú prepravu je možné použiť len v rovnaký deň. V akom sa navštívi dané múzeum. Minimálny počet detí je 10 + 1 sprievodca a akcia sa týka vlakov expres, rýchlikov, RegionExpres, zrýchlených vlakov, osobných vlakov. Ponuka neplatí vo vlakoch iných prepravcov ako Železničnej spoločnosti Slovensko.

Ako postupovať?

  1. škola kontaktuje múzeum alebo galériu zo zoznamu zverejneného na stránkach www.slovakrail.sk a dohodne si termín návštevy. Ponuku je možné využiť len v utorok, stredu, štvrtok a v sobotu.
  2. Po potvrdení termínu návštevy múzea alebo galérie škola vyplní formulár s menným zoznanom účastníkov, ktorý sa nachádza na stránke už spomenutej vyššie
  3. Kompletne vyplnený formulár vo formáte .DOC zašle na emailovú adresu muzeum @ slovakrail.sk (medzery pridávame my, pri písaní si ich odstráňte)
  4. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. Schváli a potvrdí prepravu a zašle škole potvrdený formulár.
  5. Potvrdeným formulárom sa škola preukáže pri nákupe cestovných lístkov a následne pri kontrole aj vo vlaku.
  6. Škola si formulár nechá potvrdiť príslušným navštíveným múzeom. Tým sa preukáže aj cestou naspäť.

Presný zoznam múzeí a galérií: http://www.culture.gov.sk/ . Na rovnakom odkaze je aj podrobný zoznam podmienok a ďalších informácií. Informácie vydalo Ministerstvo kultúry SR. V článku je použitá fotografia múzea v obci Svätý Anton, tiež známeho ako kaštieľ Antol, čo je zastaralé pomenovanie. Všetky práva na akýkoľvek fotografický materiál sú samozrejme vyhradené.