Prichádza do kín: CENA ZA ŠŤASTIE

0
1379

                                                                                                        

  • Žáner: dráma/komédia                                                                                             
  • Premiéra: 17. januára 2019
  • Réžia: Olga Dabrowská
  • Hrajú: Ivana Chýlková, Vanda Hybnerová, Tomáš Hanák, Pavel Řezníček, Jaroslav Plesl, Klára Pollertová-Trojanová, Josef Trojan, Olga Wdowiaková, Jana Šulcová a ďalší

Kto platí za naše chyby?

Obyčajné ľudské šťastie môže mať mnoho podôb. Niekedy jasných, niekedy nečakaných. Kde ho hľadať a čo mu obetovať? Film režisérky Olgy Dabrowski „Cena za šťastie“ ukazuje príbehy ľudí, ktorí cestu k svojmu šťastiu niekde stratili a pokúšajú sa ju znovu nájsť. Vzťah, láska, moc, útek a vlastné deti, ktoré môžu prinášať nádej a radosť, ale oveľa častejšie nakoniec pykajú za naše chyby.

Film Cena za šťastie rozvíja samostatné osudy niekoľkých hrdinov, aby sa ich cesty začali postupne krížiť a mohli nakoniec zložiť jeden veľký príbeh života. Prepletenec rodičov, ktorých môžete stretnúť každý deň, ich detí a partnerov. Svoje šťastie nájdu často nečakane, ale to je predsa jedno! Milenecký a životný pár (Vanda Hybnerová a Ivana Chýlková) vychováva dve deti, keď do ich harmonického spolužitia vstúpi muž z minulosti (Tomáš Hanák). Násilnícky psychopat (Jaroslav Plesl) sa domáha dcéry z rozvedeného manželstva, zatiaľ čo jeho bývalá žena (Klára Pollertová-Trojanová) s deťmi trpí jeho terorom. Dvaja tínedžeri od svojich rodín proste a jednoducho utečú. Oddaný muž (Pavel Řezníček) nemá silu, aby ochránil svoju lásku.

Cenu za šťastie napísala a natočila Olga Dabrowská, ktorá sa podieľala na scenári legendárneho filmu Samotári a pre kiná natočila výrazný film o vzťahoch „Kuličky“. Jednu z postáv hrá vo filme aj jej dcéra, ktorú však ani mamička za kamerou neuchránila pred mileneckú scénou. „Na kamerových skúškach som pri posteľovej scéne sedela na gauči a striedalo sa pri mne päť chalanov. Keď mamka spoznala, že sa mi niektorý trochu viac páči, stopla scénu skôr, ako v prípade ostatných,“ smeje sa mladá herečka Olga Wdowiaková. „Posteľové scény k filmu o vzťahoch a láske patria, ale je trochu divné, keď je pri tom aj mama.“ Tomáš Hanák hrá postavu sukničkára, ktorého príbeh s dvoma ženami má dramatický vývoj a nečakané rozuzlenie. „Moja postava si, pokiaľ ide o ženy, život veľmi užíva. Ale zrazu okolo päťdesiatky cíti, že mu chýba nejaký prístav a ocitá sa v absurdnej a zábavnej situácii, keď by na staré kolená mohol mať aj rodinu. Je ale celoživotný starý mládenec pripravený hádzať si loptičku s malým dieťaťom?,“ prezrádza o svojej úlohe Tomáš Hanák. Matku a syna v jednom z príbehov hrá Klára Pollertová-Trojanová a jej syn Jozef Trojan.