Premiéra: Habermmanov mlyn (Habermannův mlýn)

0
1642

Habermanov film z rúk režiséra Juraja Herza je film neuveriteľne zasahujúci do diváka. Rozpráva príbeh, ktorému musíte veriť, pretože je inšpirovaný skutočným osudom hlavných postáv. Príbeh z tragických rokov 20. storočia je pre-rozprávaním prežívania obdobia pred vojnou a počas vojny bohatého priemyselníka Habermanna z obce Bludov na severnej Morave v Sudetoch. Zamiloval sa a oženil so ženou nevedome židovského pôvodu a práve v čase krstín jeho dieťaťa na oslavu prichádza esesák Kozlowski (Ben Becker). Od toho dňa sa tu mení všetko, aj vzťahy medzi ľuďmi.

Habermannov mlyn - foto, obrázky
Habermannov mlyn - foto, obrázky

Habermann je Nemec, preto má z počiatku k nemu Koslowski celkom iný vzťah a jedná s nim oveľa viac dôstojne, ako s hociktorým Čechom, ktorý je po napadnutí Česka Nemeckom skôr podľa neho nespoľahlivý a neželaný. August Habermann mal vždy v Čechách priateľov Čechov a sám česky rozpráva. Je na ich strane aj počas vojny a bráni ich. Habermannov mladší brat Hans, nadšenec Ríše a Hitlera odchádza tajne do nemeckej armády, aby mohol bojovať na ruskom fronte.

Habermannov mlyn - foto, obrázky
Habermannov mlyn - foto, obrázky

Prezrádzať z príbehu viac by bolo hriechom. Odporúčať pozrieť si film môžem. Tentoraz ale chcem. Príbeh zachytávajúci zmýšľanie ľudu, ktoré neriešilo v určitých rokoch spravodlivosť, ale konalo sa podľa vlastného presvedčenia, ako som písal, zasiahne diváka. Film správne navodzuje tú atmosféru, ktorá bola. Juraj Herz, slovenský režisér židovského pôvodu, známy pre jeho účinkovanie ako herec v niekoľkých filmoch, ale najmä skôr réžiou filmov ako Spaľovač mŕtvol s Rudolfom Hrušinským (1969), Holky z porcelánu (1974), Panna a Netvor (1978), Upír z Feratu (1981).

Habermannov mlyn - foto, obrázky

Vo filme sa stretáva herecké obsadenie z Nemecka, Čiech a Slovenska. Exceluje Karel Roden, ktorý výnimočne prichádza do filmu z Čiech, keďže ho vídame v Hollywoodskych trhákoch a tiež medzi poslednými aj v úlohe grófa Thurza vo filme Báthoryčka. Výber nemeckých hercov vo filme, najmä úloh nemeckých dôstojníkov bol dobrý, pochopíte, keď si film pozriete. Andrej Hryc si zahral starostu Hartla, Jan Hrušínský zas tajomného vždy informovaného riaditeľa hotela Pospíchala, Zuzana Kronerová má rolu Elišky neskôr obracajúcu sa o 360° a ďalší. Film stihol získať Bavorské filmové ocenenie za herecký výkon Augusta Habermanna – Marka Waschkeho a podľa môjho názoru má veľmi silný nábeh aj na oveľa väčšie a svetovo známejšie ocenenia. Môže totiž konkurovať čomukoľvek. Film Habbermannov mlyn (cz: Habermannův mlýn, en/de: Habermann) je momentálne v kinách. Film uvádza Bontonfilm.

Česká ukážka:

Americká ukážka:

Nemecká ukážka