Pozreli sme si nový Kameňák 4: kritikou pochovávaný a predsa v kinách úspešný

0
2278

Štvrtý Kameňák sa dostáva do slovenských kín už 14. novembra. V rámci predpremiéry sme si mohli film pozrieť o niečo skôr a kino bolo plné. Aj keď je Kameňák typickým zástupcom ľahkej ľudovej komédie, má vysokú popularitu a sledovanosť aj pri opakovanom vysielaní v TV. Štvorka prináša opäť koktail hercov, aj keď v tomto prípade si môžete odpočítať zopár známych tvárí a pripočítať nové. Tak napríklad Alice Bendová, Martin Dejdar, Zdeněk Srstka, viacero mladých hercov a iní. V troch dieloch plánovaná vražda svokry Lea Kohna sa nakoniec podarí na samotnom začiatku štvrtého filmu. Pepa Novák mladší je už starší chalan, s ktorým lomcujú hormóny, a jeho sestra s mamou sú v Austrálii. Domu chýba ženská ruka, čo sa prejavuje aj na jednoduchosti spolunažívania osamoteného Pepu staršieho s Pepom mladším. Kým mladík má problém zbaliť svoju spolužiačku, starší skončil u polície a zhostil sa novej pozície. Dočasne nastúpil v Kameňákove na post starostu a ako prvú vec zriaďuje mestskú políciu na pokyn zabásnutého Khona, hoci divák nezistí, prečo tento dôležitý pokyn prišiel. Jej šéfom bude Franta v podaní Martina Dejdara. Celkom novými postavami v Kameňákove tak bude napríklad práve Frantova rodina, patriaca do línie rodiny majiteľa kaštieľa a modrého prameňa. Modrý prameň, tak výrazný symbol Kameňákov, nechýba ani v štvorke. Tu ho však využije kuchár v podaní Jiřího Poměje na posilnenie pestovanej marihuany. Vo filme sa objavila aj Slovenka Lucia Molnárová v úlohe blbej blondíny a sekretárky, ktorá sa objavila len dva krát. Na škodu bolo, že bola do češtiny dabovaná, pričom dabovaní boli aj dvaja Rómovia s krabicovým vínom, ktorí tvorili akýsi prestrih medzi scénkami.

Takmer typický Kameňák v ktorom nechýba sex a vulgarizmy
Film prináša 88 minút zábavy, dialógov, alebo náznakov zábavy. Hoci sa nám zdalo, že film nemá správne ukončenie a zhulená ulica od marihuany asi nebude záverom hodným pre poriadne zakončenie Kameňáka, šlo o reálny koniec filmu. Jedným z mínusov filmu je, že nič veľké nerieši a nevyrieši. Plusom naopak typický štýl Kameňáku, v ktorej sú situácie jednak známe z bežného života a jednak vtipy známe, aj menej známe. Nahota a „bobr“ priláka určite najviac mládež, vulgarizmy a niektoré postavy zas opäť mládež a ľudí v produktívnom veku. Hoci ťažko dokážem sľúbiť film, pri ktorom sa budete smiať počas celého trvania, nájdete si scénky, ktoré vás pobavia. Možno sa budú podobať niečomu, čo je vám už známe z vlastného okolia. Prekvapí aj absolútny záver, pričom mám na mysli omylom pochovanú pani a jej vyslobodenie kultovo slávne z kultovo známeho zahraničného filmu. Takže trochu paródie nakoniec. Faktom je, že na filme nepracoval Zdeněk Troška, režisér doterajšej trilógie a možno je to aj tak trochu cítiť.

Kritizovaný a predsa úspešný
Posledné filmy režiséra Zdeňka Trošky sú úspešné v kinách a predsa si na nich kritici radi zgustnú a zahrabú ich pod holú zem. Kameňák 4 už nerežíroval, možno aj práve preto, že sa venoval Babovřeskom 2. Aj tak sa však na Kameňák 4 valí kritika. Zaujímavosťou je, že tvrdú kritiku píšu najmä nie obyčajní ľudia, ľudia očakávajúci hlbšiu psychológiu, bohaté efekty, alebo prvotriedny scenár. Možno to je vysvetlením, prečo aj napriek slabým hodnoteniam má film úspech. My sme sa šli do kina baviť, na odľahčený film, ktorý nepotrápi diváka uvažovaním. Prináša pohľad na rôzne udalosti, pripája vtipné scénky a ako býva zvykom, znenie niektorých známych vtipov zakomponovaných do scenára. Film dopĺňajú vulgarizmy aj nahota mladých dievčat. Prekvapivo sa vo filme objavuje na pár sekúnd spevák Martin Maxa, ktorý si už zahral mladého telocvikára v predchádzajúcom Kameňáku. Ide dokonca o trochu zvhrlú rolu, ktorou sa istotne v životopise chváliť nebude. Hodnotenie na Československej filmovej databáze film považuje za najhorší film. Je to však v kontraste s vysokými číslami návštevnosti filmu v kinách a vôbec úspech. A do kín mieria práve bežní ľudia za zábavou, hoci možno na prvý pohľad jednoduchou. Aj my sme šli za zábavou a oddýchnutím, čo sa v tomto prípade podarilo. Kvalita jeho spracovania už môže byť úsmevná, no záleží na divákoch samotných.