Portrétové objektívy: Nikkor 50mm f/1.8G alebo radšej 35mm f/1.8G?

0
6854

Objektív Nikkor 35mm so svetlom f/1.8 je jeden z tých objektívov, ktoré otvárajú celkom iné možnosti pokojne aj začínajúcim fotografom, ktorí nechcú veľa investovať, no chcú dostať z fotoaparátu a najmä pri portrétovej fotografii viac. Objektív s výbornou ostrosťou sa dá hodnotiť aj ako dobrou voľbou vzhľadom k cene, ktorá je takmer u všetkých predajcov okolo 200 EUR, prípadne pod 200 EUR. Mnohí ho považujú za slušnú náhradu setového objektívu, najmä ak sa chcú orientovať na portrétovú fotografiu. Samozrejme nezostávame pri fotení osôb, keďže označenie „portrétový“ ani tentoraz nevymedzuje oblasť použitia. Dokážete s ním docieliť totiž aj výborné zábery budov, krajiniek, pokojne kvetov, či hmyzu. S využitím svetelnosti f/1.8, ale aj iných prvkov sa dajú naozaj divy a možnosti použitia sú naozaj bohaté.

Nikkor 35mm f/1.8, šiška
Nastavenie f/7.1, čas 1/50 sec., ISO 200

Dostupný a nenáročný objektív na fotografovanie pre radosť
Objektív je malý, ľahký, výrazne odľahčuje zrkadlovku a preto je aj v brašni odrazu viac miesta. Mňa osobne tento objektív prinútil vyraziť na výlet do prírody, do ulíc a nie som dokonca jediný, pre koho je 35 mm malou radosťou. Pre začínajúceho fotografa, ale pokojne aj pokročilého majstra remesla môže byť zaujímavým nástrojom na docielenie výsledkov z vlastných pokusov. Pevné sklo 35 mm znamená, že nebudete pokojne stáť a zoomovať o sto šesť, ale vyrazíte riešiť kompozíciu a vzdialenosti od fotografovaných predmetov či osôb zmenou vlastnej polohy. S ľahším fotoaparátom sa zdá ľahšie fotografovanie. Jeho výhodou vo verzii 1.8G je vlastný motorček, ktorý zaostruje aj pri slabších zrkadlovkách a tak aj modely typu D3000, D5100, alebo D40 a D60 majú plnohodnotný objektív so všetkým čo treba. Všetok doteraz spomenutý popis k objektívu Nikkor 35mm f/1.8G by sa hodil aj na objektív 50mm f/1.8G, a predsa by som našiel určité rozdiely. Oba objektívy som mal možnosť otestovať v takmer rovnakom čase.

Kostol na Nikkor 35mm f/1.8G
Kostol pri západe slnka: Clona f/1.8, uzávierka 1/250 sec., ISO 100

Rozdiely medzi objektívmi 35mm f/1.8G a 50mm f/1.8G
35 mm objektív sa ku mne dostal pre splnenie jednej z menších začiatočníckych chutí vyskúšať si rozdielnosť medzi 35mm a 50mm. Na prvý pohľad by sa zdalo, že sa podobajú a budú mať podobné schopnosti. V podstate z pohľadu príležitostného fotografa toto tvrdenie môže platiť. Rozdiel je u väčšiny predajcov v cene, keďže 35mm objektív je o niečo drahší. Jedine u nášho partnera megafoto.sk ponúkli pre oba rovnakú cenu, momentálne uvádzanú 188 EUR. S oboma vyhotovíte krásne portrétové fotografie, ale taktiež bežné fotografie. Kým však na portréty mnohí volia klasiku 50mm, pre fotenie viac orientované na bežné + portrétové fotografie k tomu by som osobne volil 35 mm objektív. Najmä pre fakt, že má iný rozsah, od fotografovanej tváre nie je potrebné byť takú vzdialenosť, ako pri 50 mm objektíve a najmä do fotografie sa zmestí viac.

Prsty na Nikkor 35mm f/1.8G
Ukážka clony f/1.8 v interiéry, ruka v nákupnom centre. Zaostrenie na blízky prst, následne vzdialenejšie sú rozmazané. Bokeh spôsobil, že v pozadí nemožno rozoznať, že ide o klenotníctvo a niekoľko ľudí pri stole s jedlom.

Vzhľadom na to, že ide o rovnakú značku a rovnaké svetlo f/1.8 ani nemožno príliš v kvalite hľadať veľké rozdiely. Rozdielnym je rozsah fotografovanej oblasti. Oba majú výborné vlastnosti vyplývajúce z označenia f/1.8, čiže je s nimi možné vyhotovovať portrétové snímky so zaostrením na tvár a s „znepodstatnením“ (rozumej rozmazaním) okolia pred a za fotografovaným objektom – ide o bokeh, pojem, s ktorým sa pri fotografovaní budete niekoľko krát stretávať. Pri týchto objektívoch ide o naozaj pekný bokeh pre ktorý si určite svoj „portreťák“ obľúbite.

Vlastnosti objektívu Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G
Objektív vyhotovuje pekné a ostré snímky. Schopnosti clony f/1.8 sú využiteľné pri fotografovaní ľudí, blízkych predmetov, prírody a podobne. Osobne som skúsil upraviť clonu na vyššie hodnoty pri fotografovaní šišky na obrázku. V prípade použitia f/1.8 som docielil zaostrenie jednej vzdialenosti šišky, pričom mi krásne rozmazalo pozadie. Rozmaže však aj časti tej istej šišky v popredí a v pozadí.

Šišky test na Nikkor 35mm f/1.8G
Šišky v tráve, fotografia s nastavením: clona f/2.8, čas 1/320, ISO 100

Šišky test na Nikkor 35mm f/1.8G
Šišky v tráve, fotografia s nastavením: clona f/4, čas 1/160, ISO 100

Šišky test na Nikkor 35mm f/1.8G
Šišky v tráve, fotografia s nastavením: clona f/8, čas 1/50, ISO 100

Pri blízkom fotení sa objektív zameriava na konkrétnu vzdialenosť. Zvýšením clony napríklad na f/5 docielite oveľa ostrejšie detaily takmer celej šišky. Tieto vlastnosti sa pri niektorých fotografiách hodia, pri iných môže byť zaostrenie problém. Objektív nie je totiž génius a v prvom rade záleží na fotografovi, ktorý objektív ovláda a fotograf ostrí na to správne miesto. Vzdialením od šišky docielite aj pri clone f/1.8 jej ostrosť v celom rozsahu. Veľmi pekné fotky vyhotovuje pri detailoch tváre aj napriek zlému osvetleniu. Ľudia, ktorí zásadne nepoužívajú blesk, si prídu na svoje. Objektív si dobre poradí s podmienkami slabého osvetlenia, aj osvetlenia v noci, prípadne v miestnosti so žiarivkami. Základom je len White Balance (vyrovnanie bielej) a objektív zvláda naozaj pekné fotografie. Podobne je tomu pri 50 mm objektíve f/1.8G.
Nikkor 35mm je určite použiteľný aj pre fotografovanie v miestnostiach, pokojne menších priestoroch.

Kostol na Nikkor 35mm f/1.8G
Kostol s krížom, fotografia s nastavením: clona f/1.8, čas 1/1600, ISO 100

Kostol na Nikkor 35mm f/1.8G
Kostol s krížom, fotografia s nastavením: clona f/3.2, čas 1/640, ISO 100

Kostol na Nikkor 35mm f/1.8G
Kostol s krížom, fotografia s nastavením: clona f/6.3, čas 1/160, ISO 100

Fyzické vlastnosti
Celý objektív váži približne 210 gramov, čím je jedným z najľahších objektívov medzi populárnymi modelmi pre Nikon. Je určený pre zrkadlovky typu DX a nasadzovanie je rovnako jednoduché, ako odpájanie. Ovládanie na samotnom objektíve je prepínateľné z režimu Manuál/Auto a Manuál. Prvý režim je teda nastaviteľný cez fotoaparát, ale doostriteľný ručne, druhý režim je čisto ručne. Prepínač je na objektíve prepínateľný s rovnakou ľahkosťou ako pri azda všetkých objektívoch výrobcu. Vyhotovenie objektívu je plast, možno bije do očí Made in China, ale ide o oficiálnu fabriku výrobcu. Nikon práve do Číny presunul výrobu. Ostrenie je rýchle a ostré. Presnosť záleží samozrejme na schopnostiach a znalostiach fotografa, alebo na fotografovanom objekte.

Ohnisková vzdialenosť: 35 mm
Maximálna clona: 22
Priemer závitu: 52mm
Typ bajonetu: DX
Váha: okolo 210 g
Obsah balenia: Objektív balený obzvlášť pevnom kartónovom obale, kryty oboch strán, vrecúško na prenos a jednoducho nasaditeľný hood proti prieniku svetlu do optiky. Záručný list a dokumentácia.

Vlastnosti objektívu Nikon AF-S 50mm f/1.8G
50mm objektív pre Nikon s clonou f/1.8G by mal všeobecný popis podobný s vyššie spomenutým 35 mm objektívom. Pre fotografovanie tváre vám však mnohí budú odporúčať skôr 50mm objektív. V prípade orientácie na portrétové fotografovanie sa totiž dočkáte, hoci pevného skla (čiže nezoomovateľný objektív), výbornej ostrosti a kvality vyhotovovaných snímkov. Výborné svetlo a jeho využiteľné vlastnosti ponúkajú presne to, čo od objektívu tohto druhu čakať. Výborná kresba za rôznych svetelných podmienok. Pri detailoch tváre si občas poradí lepšie než v prípade objektívu 35mm. Určite je však náročnejší na priestor v menších miestnostiach. Výborne zvláda aj fotografie v exteriéry, budovy, ulice, pouličné fotografovanie. Fotografovanie tváre a torza postavy si žiada o niečo väčšiu vzdialenosť od fotografovanej osoby. (od 35mm pri fotení blízkej osoby ide o rozdiel v počte niekoľkých desiatok centimetrov).

Nikkor test 50 mm fotografia f/1.8
Odkvitnuté hrozno a rodiaci strapec, Nikkor 50mm naľavo s f/1.8, čas 1/3200 a ISO 100

Oveľa kvalitnejšiu fotografiu pri fotení veľmi blízkeho drobného predmetu očakávajte pri i tak stále dostatočne dobrom svetle f/2 a mierne vyššie, keďže f/1.8 sa môže príliš zamerať na jednu vzdialenosť rovnako ako aj v prípade objektívu Nikkor 35mm. Priclonenie v tomto prípade zachová kvalitný bokeh (rozmazanie) a vyhotoví stále peknú fotografiu s ostrosťou predstaviteľnou na šiškovom príklade po celej šiške. Niečo sa povedalo vo včerajšom článku.

Nikkor 50mm fotografia f/1.8Nikkor 50mm fotografia f/5
Modelka fotografovaná na Nikkor 50mm naľavo s f/1.8 a na pravo s f/5

Ohnisková vzdialenosť: 50 mm
Maximálna clona: 16
Typ bajonetu: DX
Váha: okolo 185 g
Priemer závitu: 58mm (trochu záhada „prečo“, ale nepodstatné)
Obsah balenia: Objektív balený v tenkom plastovom zapínacom obale, kryty oboch strán, vrecúško na prenos a jednoducho nasaditeľný hood / clona nesúca v predaji označenie HB-47. Záručný list a dokumentácia.

Objektívy započižala predajňa megafoto.sk

Originálne fotografie
Originálne veľké fotografie vyhotovené objektívom Nikkor 35mm: http://uloz.to/xPREHwU8/foto-nikkor-35mm-f-1-8-magazin-zaujimavosti-zip
Heslo pre prístup do archívu je: zaujimavosti