Odovzdávanie cien Zlatý glóbus patrilo Revenantovi a Marťanovi

0
1606
screenrant.com
screenrant.com

Romantická dráma Carol, ktorá s piatimi nomináciami vládla zoznamu kandidátov vo filmových kategóriách, napokon obišla naprázdno.

Nočné udeľovanie cien Zlatý glóbus vo filmových kategóriách patrilo dobrodružnej dráme Revenant Zmŕtvychvstanie, ktorá získala tri ceny vrátane trofeje pre najlepší film – drámu. Ďalšie dva glóbusy si na konto pripísala vďaka réžii Alejandra Gonzáleza Iňárritu a hereckému výkonu Leonarda DiCapria v hlavnej úlohe.

Za najlepšiu herečku v dramatickom filme vyhlásili Brie Larson (Izba). Dve sošky si na konto pripísala životopisná dráma Steve Jobs, keď cenu Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA) za najlepší filmový scenár získal Aaron Sorkin a Kate Winslet ocenili za herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Romantická dráma Carol, ktorá s piatimi nomináciami vládla zoznamu kandidátov vo filmových kategóriách, napokon obišla naprázdno.

V kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe zvíťazil Sylvester Stallone, ktorý mal v roku 1977 šancu získať Zlatý glóbus za herecký výkon a scenár vďaka športovej dráme Rocky (1976). Práve stvárnenie starnúceho bývalého boxera Rockyho v snímke Creed mu pritom prinieslo druhú šancu a napokon aj zisk prvého glóbusu v kariére.

Lady Gaga s cenou (Photo by: Paul Drinkwater/NBC)
Lady Gaga s cenou (Photo by: Paul Drinkwater/NBC)

V kategóriách venovaných komédiám a muzikálom bodovalo sci-fi Marťan, ktoré získalo trofej pre najlepší film a Matta Damona vyhlásili za najlepšieho herca v hlavnej úlohe komédie alebo muzikálu. Cenu pre najlepšiu herečku v komédii alebo muzikáli získala Jennifer Lawrence (Joy). Medzi cudzojazyčnými filmami zvíťazila maďarská dráma Saulov syn, najlepším animovaným filmom je V hlave, za hudbu ocenili Ennia Morriconeho (Osem hrozných) a za najlepšiu pôvodnú pieseň vyhlásili Writing’s On The Wall (Sam Smith a Jimmy Napes) z bondovky Spectre. Cenu Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo si v losangeleskom hoteli Beverly Hilton prevzal Denzel Washington.

Najlepším dramatickým seriálom sa v 73. ročníku udeľovania cien Zlatý glóbus stal Mr. Robot (2015). Za hlavné úlohy v dramatických seriáloch pritom ocenili Taraji P. Hensona (Empire) a Jona Hamma, pre ktorého je to druhý Zlatý glóbus zo šiestich nominácií za stvárnenie Dona Drapera v seriáli Mad Men (2007 – 2015).

Najlepším komediálnym seriálom je Mozart in the Jungle (2014), pre ktorý získal druhú sošku Gael García Bernal za herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli. V rovnakej ženskej kategórii triumfovala Rachel Bloom (Crazy Ex-Girlfriend). Za najlepší miniseriál alebo televízny film vyhlásili Wolf Hall (2015), šesťdielnu adaptáciu historických románov Wolf Hall a Bring Up the Bodies, za ktoré získala anglická spisovateľka Hilary Mantel v rokoch 2009 a 2012 prestížnu Bookerovu cenu. Zlatý glóbus za herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme si prevzala Lady Gaga vďaka American Horror Story (2011) s podtitulom Hotel. V rovnakej mužskej kategórii ocenili Oscara Isaaca (Nájdite mi hrdinu).

Prehľad víťazov a víťaziek 73. ročníka filmových a televíznych cien Zlatý glóbus:

FILMY
Najlepší film – dráma: Revenant Zmŕtvychvstanie
Najlepší ženský herecký výkon vo filme – dráme: Brie Larson – Izba
Najlepší mužský herecký výkon vo filme – dráme: Leonardo DiCaprio – Revenant Zmŕtvychvstanie
Najlepší film – komédia alebo muzikál: Marťan
Najlepší ženský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli: Jennifer Lawrence – Joy
Najlepší mužský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli: Matt Damon – Marťan
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Kate Winslet – Steve Jobs
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Sylvester Stallone – Creed
Najlepšia filmová réžia: Alejandro González Iňárritu – Revenant Zmŕtvychvstanie
Najlepší filmový scenár: Aaron Sorkin – Steve Jobs
Najlepší cudzojazyčný film: Saulov syn (Maďarsko)
Najlepší animovaný film: V hlave
Najlepšia pôvodná hudba: Ennio Morricone – Osem hrozných
Najlepšia pôvodná pieseň: Writing’s On The Wall (Sam Smith a Jimmy Napes) – z filmu Spectre

TELEVÍZIA
Najlepší televízny seriál – dráma: Mr. Robot
Najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Taraji P. Henson – Empire
Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Jon Hamm – Mad Men
Najlepší televízny seriál – komédia alebo muzikál: Mozart in the Jungle
Najlepší ženský herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli: Rachel Bloom – Crazy Ex-Girlfriend
Najlepší mužský herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli: Gael García Bernal – Mozart in the Jungle
Najlepší miniseriál alebo televízny film: Wolf Hall
Najlepší ženský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Lady Gaga – American Horror Story: Hotel
Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Oscar Isaac – Nájdite mi hrdinu
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe seriálu, miniseriálu alebo televízneho filmu: Maura Tierney – The Affair
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe seriálu, miniseriálu alebo televízneho filmu: Christian Slater – Mr. Robot

Informácie pochádzajú z webstránky www.goldenglobes.com.

Zdroj: SITA